Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson

Sidste friske indspark fra Mrs. Maisel

I seriens sidste sæson byder vi et solidt, men dog lidt ujævnt, stand-up-farvel til den fornøjelige Fru Maisel.

Skrevet af / 12/04/2023 - 08:45
The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson
Tor Aavatsmark

Glæd jer! En af de mest charmerende komedieserier, og blandt Prime Videos TV-serie-flagskibe, er snart tilbage på skærmen. Men samtidig meddeler Prime, at den 5. sæson af The Marvelous Mrs. Maisel bliver Midges definitive svanesang.

Serien omhandler en række vidunderlige begivenheder i hverdagen for den livsbekræftende Miriam “Midge” Maisel (Rachel Brosnahan, House of Cards). Midge vokser op som en ung, pligtopfyldende husmor, i et velhavende og konservativt jødisk miljø, i New York i 1950’erne.

 

Karrierevalg ude af takt med tiden

Efter et havareret ægteskab, og et par drinks for meget, afsløres hendes upåklagelige komiske talent – og Midge (til forældrenes store forfærdelse) begynder at leve som stand-up komiker! Bestemt ikke et meget almindeligt karrierevalg for kvinder for 70 år siden; og hun kommer så sandelig også til at mærke modstand fra den mandsdominerede stand-up branche.

Rachel Brosnahan er et fund som den fyrrige, balstyrige og smittende sprudlende, men samtidig befriende rapkæftede, Midge Maisel. Gennem fire sæsoner har vi set hende kæmpe for en plads i komedieverdenen, bombarderet med modstand, mistænksomhed og sexisme. Da vi forlod hende i slutningen af 4. ​​sæson, arbejdede hun som stand-up-værtinde på en af ​​byens stripklubber.

Læs også Rapkæftede Maisel vender tilbage! I fjerde sæson begynder en af vores favoritserier at vise tegn på træthed.

Fjerde sæson var den svageste i serien, hvor den både faldt tilbage på at gentage sig selv, samtidig med at den fumlede med historiens retning. I 5. sæson er vi ankommet til begyndelsen af ​​1960’erne. Midge nærmer sig nu den længe ventede duft af succes, men der kommer hele tiden nye ting i vejen.

The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson (Foto: Prime Video)

Figurerne modnes

Serieskaber og manuskriptforfatter, Amy Sherman-Palladino, tager en ny narrativ tilgang i den afsluttende sæson. Vi skifter løbende mellem begyndelsen af ​​1960’erne og midten af ​​1980’erne, hvor vi møder en voksen, veletableret Midge, som ser livet i tilbageblik.

Hendes børn, som hun åbenlyst satte til side i barndommen, har ikke ligefrem et drømmeforhold til deres selvoptagede mor, men midaldrende Midge lader det bestemt ikke komme i vejen – for hende er det stadig “Tits up!”, som styrer hendes eksotiske liv i rampelyset.

TV-giganten NBC står bag USA’s mest populære talkshow i 1960’erne. En aftenudsendelse af “The Gordon Ford Show” optages hver dag fra Rockefeller Center. Ford (Reid Scott) bliver hurtigt glad for Midge, og efter at have set hende optræde, tilbyder han hende et job som joke-forfatter. Tøvende tager hun imod, med håb om, at dette kan være en hjælp på vej til den forjættede TV-branche, samtidig med at en manager, Susie (Alex Borstein), presser på.

Selvfølgelig møder hun en lettere forstokket gruppe kolleger af ældre mænd, og kæmper for at blive accepteret for sine evner og komiske talent. Det tager uger for en af ​​hendes vittigheder at komme med i showet. Derudover viser det sig, at Gordon praktiserer en streng regel om, at ingen, der arbejder på showet, må optræde i showet; samtidig med at han gør sit yderste for at kurtisere Midge.

The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson (Foto: Prime Video)

Politisk ukorrekt

Serien byder på fræk og original humor, et skævt blik på 1950’ernes kønsrollemønstre, fascinerende figurer, en eksplosion (!) af forbløffende kostumeskift, og en næsten perfekt tidskolorit.

Manuskriptet er vildt politisk ukorrekt, dejligt eksemplificeret af Midges bedårende forældre, som befinder i en boble af et rigmandsliv, og under brylluppet for deres polske husholderske kun er optaget af, om hun nu skal holde op med at arbejde for dem. Eller Midges kontroversielle valg om at “droppe” børnene og arbejde både om dagen og om aftenen for at opnå sin drøm, samt hendes gentagne chikanering af jøderne i hendes vittigheder.

The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson (Foto: Prime Video)

Traditionelle kønsrollemønstre har altid været et stærkt element i serien, og det er de også i denne sæson. Men det serveres altid på en afvæbnende sjov og underfundig måde. Aldrig påtrængende eller anstrengt moraliserende. Hele samfundet, såvel som hendes familie, forventer, at Midge tager sig af sin mand og børn, men hun vælger at udleve sin utraditionelle karrieredrøm.

Hendes forældre er stadig bedårende charmerende, og håbløst ude af trit med den tid, de lever i, men ligesom i 4. sæson begynder deres skavanker og laster at blive lidt slidte og gentagne.

Den tidshoppende tilgang er interessant, og sætter figurernes livsvalg i et nyt lys, samtidig med at denne sæson også fumler lidt med instruktionen og en haltende dramaturgi. Der afsættes for meget tid til manageren, men der (igen) er alt for lidt tid afsat til Miriams præstationer på scenen – det er i rampelyset, at figuren virkelig skinner.

The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel The Marvelous Mrs. Maisel
<
>
The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson (Foto: Prime Video)

En strålende Brosnahan!

Det er fortsat Brosnahan, som er The Marvelous Mrs. Maisels stærkeste kort. Hendes naturligt kokette væremåde, frække og snarrådige replikker, glimtet i øjet, og den komiske timing er slet og ret enestående. Tilføj den frejdige kontrast mellem hendes knaldskarpe femininitet (altid velsminket, og med en ny lækker kjole på hvert tiende minutt) og den skarpe mund, og resultatet er en charmerende komediebombe.

Vi tror dog, at Prime Video gør klogt i at afslutte fortællingen om den energiske Mrs. Maisels liv og levned efter fem sæsoner. Det meste er blevet sagt, og fortalt, om den originale figur på nuværende tidspunkt. Fornøjet kan både Fru Maisel og os seere konstatere, at hun slutter med flaget højt hævet. 4 stærke stjerner til denne ganske unikke serie.

Læs også Kvindelig The Irishman Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.

Anmeldelsen her er baseret på de første 8 (ud af 9) episoder.

5. sæson får premiere 14. april, på Prime Video. På premieredagen vil de tre første episoder være tilgængelige, og derefter én ny episode ugentlig. Sæsonen afsluttes den 26. maj.

The Marvelous Mrs. Maisel The-Marvelous-Mrs.-Maisel-sesong-5_1-12-1-989x1511
<
>
The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson (Foto: Prime Video)
Karakter
The Marvelous Mrs. Maisel, 5. sæson

Fakta:

  • Prime Video
  • Release: 14. april 2023
  • Instruktion: Amy Sherman-Palladino
  • Medvirkende: Rachel Brosnahan, Alex Borstein, Michael Zegen, Marin Hinkle, Tony Shalhoub, Kevin Pollak, Reid Scott, Bailey De Young
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Tid: 7:25 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top