TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse I’m Your Woman

Mafiaens uglamourøse virkelighed

Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.

forfatter
Publiceret 19/01/2021 - 13:15
Karakter
Krimi
I’m Your Woman

Over tre sæsoner på Amazon Prime har Rachel Brosnahan blændet os med sin skarpe tunge, sin skønhed, sit smittende smil og en garderobe, der ville have gjort Imelda Marcos grøn af misundelse.

Mellem indspilningerne af 3. og 4. sæson af The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan heldigvis fundet tid til en rigtig god gangsterfilm.

 

I I’m your Woman får vi det stik modsatte af det ofte glamouriserede mafialiv på film. Her ser vi bagsiden af medaljen og det ovenikøbet fra kvindernes perspektiv. En slags The Irishman, men med fokus på dem, der mere eller mindre uskyldigt er fanget i krydsilden.

Læs også Sidste nat med (mafia-)kliken Med The Irishman giver mesterinstruktøren Martin Scorsese os en af sine bedste film i flere årtier – en episk øjeblikkelig klassiker.

Jean (Brosnahan) er gift med den lokale mafiachef Eddie. Hun er fuldt ud bevidst om, at han er karrierekriminel, men langtfra klar over, hvor hårdkogt en forbryder han egentlig er, og lever i besnærende uvidenhed i sin beskyttede boble. Selv da Eddie kommer hjem med en fremmed baby (parret kan ikke få børn), stiller Jean ikke kritiske spørgsmål.

Da hele lortet ramler, og Eddie forsvinder, bliver Jeans liv vendt på hovedet, og hun er nødt til at gå i skjul med barnet.

(Foto: Amazon)

Filmen er instrueret af Julia Hart, der med sin fjerde spillefilm giver os et originalt og saliggørende twist på en noget luvslidt og stagneret genre, domineret af mandlige instruktører med højt testosteronniveau og hang til at beundre de kriminelle og deres “glamourøse” liv.

Men tro os: Efter at Jean må flygte med babyen, er der meget lidt glamour tilbage. Cal (Kene) – en af Jeans mands tidligere kompagnoner, som vi hurtigt forstår skylder ham en tjeneste – bliver hendes noget ufrivillige beskytter. Alt forbliver usagt imellem dem, som om fortiden skal ties ihjel.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Efter at Eddie er blevet persona non grata i byens mafiamiljø, er alle omkring ham, inklusive familien, i livsfare. Brosnahan formidler på en stærk og overbevisende måde fortvivlelsen, forvirringen, frygten og vreden hos den unge mor, der (relativt) uforskyldt er havnet i skudlinjen.

I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
(Foto: Amazon)

Settingen er 1970’ernes USA med orange og brune farver, høje frisurer, flagrende gevandter, et herligt soundtrack og hårdkogte gangstere. Og tro ikke et øjeblik, at filmen er blottet for vold, fordi instruktøren er en kvinde. Stilen er fuldstændig kynisk, næsten klinisk kold og observerende; Hart tager ikke stilling og vælger ikke side, men formidler det bare, “som det er”.

Med subtile greb formidler hun samtidens syn på sorte, kvinder og ikke mindst kvindernes plads i samfundet – i særdeleshed i det macho-prægede gangstermiljø – uden at det bliver påtaget feministisk eller antiracistisk.

I løbet af filmen gennemgår Jean en rejse, hvor hun går fra passiv og beskyttet trofæhustru til at måtte stå på egne ben og stole på sine egne valg. Med sin usentimentale skildring mister filmen lidt af den følelsesmæssige dimension, som den godt kunne bruge noget mere af. Vi bliver lidt for ofte observatører og ikke tilstrækkelig trukket ind i Jeans dramatiske historie.

Rachel Brosnahan viser, at hun bestemt kan mere end spille komedie og promenere flotte kjoler. Med I’m Your Woman træder hun frem som karakterskuespiller, og hendes fortolkning af den komplekse hovedperson er filmens stærkeste kort. Fem stjerner til en befriende anderledes mafiafilm.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Amazon Prime
 • Release: 11. december 2020
 • Instruktion: Julia Hart
 • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi, Marceline Hugot
 • Genre: Krimi
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:00 timer
IMDB Rating
I'm Your Woman Crime, Drama | December 11, 2020 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend