Anmeldelse: I’m Your Woman

Mafiaens uglamourøse virkelighed

Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Karakter
Krimi
I’m Your Woman
Annonce
Annonce
forfatter

Over tre sæsoner på Amazon Prime har Rachel Brosnahan blændet os med sin skarpe tunge, sin skønhed, sit smittende smil og en garderobe, der ville have gjort Imelda Marcos grøn af misundelse.

Mellem indspilningerne af 3. og 4. sæson af The Marvelous Mrs. Maisel har Brosnahan heldigvis fundet tid til en rigtig god gangsterfilm.

 

I I’m your Woman får vi det stik modsatte af det ofte glamouriserede mafialiv på film. Her ser vi bagsiden af medaljen og det ovenikøbet fra kvindernes perspektiv. En slags The Irishman, men med fokus på dem, der mere eller mindre uskyldigt er fanget i krydsilden.

Annonce
Læs også
Sidste nat med (mafia-)kliken Med The Irishman giver mesterinstruktøren Martin Scorsese os en af sine bedste film i flere årtier – en episk øjeblikkelig klassiker.

Jean (Brosnahan) er gift med den lokale mafiachef Eddie. Hun er fuldt ud bevidst om, at han er karrierekriminel, men langtfra klar over, hvor hårdkogt en forbryder han egentlig er, og lever i besnærende uvidenhed i sin beskyttede boble. Selv da Eddie kommer hjem med en fremmed baby (parret kan ikke få børn), stiller Jean ikke kritiske spørgsmål.

Da hele lortet ramler, og Eddie forsvinder, bliver Jeans liv vendt på hovedet, og hun er nødt til at gå i skjul med barnet.

(Foto: Amazon)

Filmen er instrueret af Julia Hart, der med sin fjerde spillefilm giver os et originalt og saliggørende twist på en noget luvslidt og stagneret genre, domineret af mandlige instruktører med højt testosteronniveau og hang til at beundre de kriminelle og deres “glamourøse” liv.

Men tro os: Efter at Jean må flygte med babyen, er der meget lidt glamour tilbage. Cal (Kene) – en af Jeans mands tidligere kompagnoner, som vi hurtigt forstår skylder ham en tjeneste – bliver hendes noget ufrivillige beskytter. Alt forbliver usagt imellem dem, som om fortiden skal ties ihjel.

Efter at Eddie er blevet persona non grata i byens mafiamiljø, er alle omkring ham, inklusive familien, i livsfare. Brosnahan formidler på en stærk og overbevisende måde fortvivlelsen, forvirringen, frygten og vreden hos den unge mor, der (relativt) uforskyldt er havnet i skudlinjen.

Annonce
I'M YOUR WOMAN I'm Your Woman_5 I'm Your Woman_4 I'm Your Woman_3 I'm Your Woman_2 I'm Your Woman_1
<
>
(Foto: Amazon)

Settingen er 1970’ernes USA med orange og brune farver, høje frisurer, flagrende gevandter, et herligt soundtrack og hårdkogte gangstere. Og tro ikke et øjeblik, at filmen er blottet for vold, fordi instruktøren er en kvinde. Stilen er fuldstændig kynisk, næsten klinisk kold og observerende; Hart tager ikke stilling og vælger ikke side, men formidler det bare, “som det er”.

Med subtile greb formidler hun samtidens syn på sorte, kvinder og ikke mindst kvindernes plads i samfundet – i særdeleshed i det macho-prægede gangstermiljø – uden at det bliver påtaget feministisk eller antiracistisk.

I løbet af filmen gennemgår Jean en rejse, hvor hun går fra passiv og beskyttet trofæhustru til at måtte stå på egne ben og stole på sine egne valg. Med sin usentimentale skildring mister filmen lidt af den følelsesmæssige dimension, som den godt kunne bruge noget mere af. Vi bliver lidt for ofte observatører og ikke tilstrækkelig trukket ind i Jeans dramatiske historie.

Rachel Brosnahan viser, at hun bestemt kan mere end spille komedie og promenere flotte kjoler. Med I’m Your Woman træder hun frem som karakterskuespiller, og hendes fortolkning af den komplekse hovedperson er filmens stærkeste kort. Fem stjerner til en befriende anderledes mafiafilm.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 11. december 2020
  • Instruktion: Julia Hart
  • Med: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi, Marceline Hugot
  • Genre: Krimi
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:00 timer
IMDB Rating
I'm Your Woman (2020) 2h | Crime, Drama | 11 December 2020 (USA) Summary: In this 1970s set crime drama, a woman is forced to go on the run after her husband betrays his partners, sending her and her baby on a dangerous journey.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.