Anmeldelse: Terminator: Dark Fate

Klassisk Terminator

For 25 år siden sagde Arnold Schwarzenegger “I’ll be back!” – nu er han det!
Karakter
Action
Terminator: Dark Fate
Annonce
Annonce
forfatter

Filmserien om cyborgen T-800 (Schwarzenegger), der redder menneskeheden, fik sin debut med James Camerons Terminator fra 1984, og publikum gik helt amok over efterfølgeren, actionklassikeren Terminator 2: Judgement Day (1991).

Siden er der kommet yderligere fire Terminator-film af forskellig kvalitet, med Dark Fate som det seneste skud på stammen. Denne gang er Cameron tilbage som medforfatter og producent, og rebooter serien med noget, der ligner et remake af etteren og toeren. Resultatet er en fornøjelig actionfilm i klassisk Terminator-stil, der dog ikke er lige så stilsikker og tilfredsstillende som sine to “fædre”.

Ved plotmæssigt at helt se bort fra de senere film har manuskriptforfatterne fået mere frie hænder. Vi står nu over for en ny fare, idet superrobotten REV-9 (Luna) fra fremtiden indleder en utrættelig jagt på den unge mexicanske pige Dani (Reyes). Han møder dog kraftig modstand fra menneske/robot-hybriden Grace (en Mackenzie Davis, der virkelig sparker røv!) – ligeledes fra fremtiden.

Filmens mest glædelige gensyn er med enmandshæren Sarah Connor (Hamilton), som i en alder af 63 stadig forstår både at skyde og slå fra sig, og Dark Fate inviterer dig på en rejse ned ad mindernes allé.

Annonce

Det er bestemt ikke den bedste Terminator-film, men det er alligevel den mest seværdige siden T2, og denne gang er det (politisk korrekt nok) girl power, der er i centrum i de heftige actionscener. Selveste Arnold Schwarzenegger gør også comeback – som gardinsælger! – men må finde sig i at spille andenviolin, idet Hamilton og Mackenzie forsøger at frelse verden fra maskinerne.

Denne gang er det ikke John Connor, der skal reddes – han møder sin skæbne i et tidligt flashback – men den nytilkomne Dani, der ikke aner, hvorfor hun er havnet i centrum for en spektakulær magtkamp mellem mennesker og maskiner, de sidste nu repræsenteret af Legion i stedet for Skynet.

(Foto: Fox/Paramount)

Handlingen er hverken original eller nyskabende, men Dark Fate byder på solid, underholdende action, imponerende special effects (uden at de kommer i vejen for handlingen) og en passende dosis ironi og befriende humor. Vi skal heller ikke lægge skjul på, at det er en fornøjelse at se Arnold i storform igen; han gør en helt anden figur, end actionkollegaen Sylvester Stallone præsterer i misæren Rambo: Last Blood.

Ud over skydegale actionscener med et feministisk twist forsøger filmen også, på mere subtil vis, at kritisere Trump-administrationens indvandringspolitik (det er nok ikke tilfældigt, at filmens hovedperson er mexicaner); noget, man ikke skal kimse af.

Selv om Mackenzie fungerer rigtig godt i actionscenerne, lider både hendes og Reyes’ karakter under svag troværdighed og dårligt funderede valg. Så fungerer de mere etablerede figurer, Connor og T-800, væsentlig bedre; de andre virker mere som påskud for fornyelse.

Annonce

Alt i alt er Terminator: Dark Fate et nostalgisk nik til gamle fans af Terminator-franchisen, samtidig med at yngre seere får en actionfilm tilpasset vores tid. Det er ikke en film, du vil huske til evig tid, men den er fire stjerner værd for Arnolds kække comeback.

PHOENIX Terminator Dark Fate_4 PHOENIX Terminator Dark Fate_6 Terminator Dark Fate_7
<
>
(Foto: Fox/Paramount)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 19. marts 2020
  • Instruktion: Tim Miller
  • Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:08 timer
IMDB Rating
Terminator: Dark Fate (2019) 2h 8min | Action, Adventure, Sci-Fi | 8 November 2019 (Norway) Summary: An augmented human and Sarah Connor must stop an advanced liquid Terminator from hunting down a young girl, whose fate is critical to the human race.
Countries: China, Spain, Hungary, USALanguages: English, Spanish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.