Anmeldelse: Soul

Soul bobler over af sjæl

Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Karakter
Animation
Soul
Annonce
Annonce
forfatter

Som endnu et filmisk offer for pandemien fik den nye Disney/Pixar-film Soul (Sjæl på dansk) sin biografpremiere aflyst på grund af corona-lukkede biografer. Dermed bliver du nødt til at tegne abonnement på den nye streaming-tjeneste Disney+ for at se filmen – og det er den så absolut også værd!

I modsætning til en anden Disney-film, Mulan, bliver Soul dog inkluderet i den månedlige pris for alle abonnenter fra premieredagen. Mulan blev først lanceret som betalingsfilm på Disney+, efter at Disney valgte at droppe biograflanceringen.

 

Klassikere som perler på en snor

Siden deres første film i spillefilmslængde, Toy Story fra 1995, har det nu Disney-ejede Pixar-studie blændet os med overlegen teknisk kvalitet i deres computeranimerede kunstværker, samtidig med at de formår at kombinere teknisk overlegenhed med gode, medrivende og sjælfulde historier.

De har givet os mesterværker som Find Nemo, Ratatouille, WALL-E, Toy Story 3, Inderst inde og Coco. Alle sammen film, der formår at underholde hele familien, og som har så mange lag og en dybere historie, at både de mindste og familiens lidt ældre garde vil finde stor glæde.

Soul føjer sig pænt ind i rækken af Pixar-klassikere.

(Foto: Walt Disney)

Hvad er en sjæl?

Den midaldrende jazz-entusiast Joe Gardner (Foxx) brænder for musikken og drømmer om at kunne leve af at spille.

Livet har dog ikke altid spillet med ham, og selv hans aldrende mor har lidt mistet troen på sin søn. Han ernærer sig som high-school-lærer, hvor han er sat til at undervise mildt sagt uinspireret teenagere, der helst vil sidde med deres mobiltelefon eller zappe sig igennem Netflix-kataloget.

Drømmen er at lande et virkelig stort gig med en kendt jazzmusiker – men da han (i sit livs lykkeligste øjeblik i) endelig får et betydningsfuldt spillejob, bliver han så euforisk og ukoncentreret, at han ender sine dage på bunden af et åbent kloakhul.

Det fører ham direkte til Perleporten, men i sidste sekund formår han at snige sig væk og ender i “sjælefabrikken”. Her “uddannes” og formes sjæle, som skal danne grundlaget for nye mennesker på Jorden.

Abstrakte, Picasso-lignende figurer styrer sjælefabrikken, hvor livets store spørgsmål bliver taget op, såsom: Hvad former et menneske, og hvad er en sjæl? Hvad er tillært, og hvad er fri vilje?

(Foto: Walt Disney)

Fascinerende sjælegranskning og swingende jazz

Jamie Foxx er fortræffelig som den afbalancerede, hyggelige drømmer og lidt naive jazz-elsker. Han har tidligere portrætteret jazzgeniet Ray Charles på film (2004), og i Soul får han rig anledning til at fremhæve den herlige musik, han elsker.

Tilbage på Jorden opstår komikken, da Joes gamle sjæl er havnet i en kats krop (!), mens den negative og tungsindige sjæl “22” (Fey) har overtaget Joes gamle krop.

Det er i disse sekvenser, de mindste i familien vil finde mest glæde, med klassisk slapstick-humor og talende dyr i absurde situationer. Men Soul har meget mere at byde på.

En animationsfilm, der markedsfører sig selv som en familiefilm og stadig tør stille de store spørgsmål, må man virkelig tage hatten af for. Samtalerne i Soul er dybe, sjælegranskende og eftertænksomme, men kammer aldrig over i det pompøse og blaserte. Filmen strømmer over af varme og er følelsesladet, så det batter. Ikke helt så gribende som Inderst inde, men tæt på. Den samtale, 22 har med Joes frisør, er blandt de bedste og mest velskrevne scener, vi har set på film i 2020.

Soul_3 Soul_6 Soul_5 Soul_4 Soul_2
<
>
(Foto: Walt Disney)

Teknisk brillant

Vi håber virkelig, at du har et rigtig stort TV og en kraftig soundbar hjemme i din karantænestue – for Soul tilbyder så mange teknisk brillante lækkerier, at det placerer Disney/Pixar i en klasse for sig.

Computeranimationen – det være sig fantasivæsner eller almindelige mennesker – er i en helt anden liga, end hvad andre studier producerer. Gadelivet i New York ser så ægte ud, at det er skræmmende, mens mareridtssekvenserne med fortabte sjæle på sjælefabrikken er en fryd for øjne og ører – og sikke en fantasi, manuskriptforfatterne Pete Docter, Mike Jones og Kemp Powers her fremviser!

Der vies lidt for lidt tid til historien om mennesket Joe, hans livsvalg, og hvorfor han i dag er dér, hvor han er, og er blevet den, han er. Men samtidig har de formået at give uventet meget sjæl og menneskelighed til en lille hvid gummibold af en sjæl i skikkelse af Tina Fey; og Graham Norton som navlebeskuende, “anal” bureaukrat er et pletskud.

En af Pixars bedste og stærkeste film til dato. Fem bundsolide stjerner – og i sig selv en soleklar grund til at investere i et abonnement på Disney+.

 

Fakta
  • Disney+
  • Release: 25. december 2020
  • Instruktion: Pete Docter
  • Stemmer: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Phylicia Rashad, Angela Bassett
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:40 timer
  • Karakter: 5
IMDB Rating
Soul (2020) 1h 40min | Animation, Adventure, Comedy | 25 December 2020 (USA) Summary: A musician who has lost his passion for music is transported out of his body and must find his way back with the help of an infant soul learning about herself.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Succesforfatteren bag “Bosch” udgiver ny serie på Netflix.
HBO puster nyt liv i en af de mest populære TV-serier gennem tiderne.
Efter at HBO afsluttede deres flagskibsserie Game of Thrones, har seertallene fået et alvorligt skud for boven.
HBO har nu annonceret skuespillerne til 2. sæson af Beforeigners, og vi bemærker bl.a. en gammel kending fra Game of Thrones.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.