Anmeldelse: Solo: A Star Wars Story

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.
Karakter
Sci-fi
Solo: A Star Wars Story
Annonce
Annonce
forfatter

Disney bruger ikke penge for sjov. Da det blev kendt, at de fyrede fire mia. dollars (!) af på Star Wars-rettighederne, blev det hurtigt annonceret, at frekvensen af Stars Wars-film skulle sættes kraftigt i vejret, hvilket også inkluderede spinoffs.

Det første af disse – Rogue One – kom i 2016; en film, der introducerede os for helt nye personer fra en galakse langt, langt borte. Solo derimod giver os historien om en af de mest berømte og ikke mindst charmerende Stars Wars-figurer: Han Solo.

Glimt i øjet

Harrison Ford blev megastjerne efter rollen som Han Solo i de tre oprindelige Star Wars-film; en cowboy med egne regler og et æreskodeks, et glimt i øjet og ikke mindst de saftigste replikker. For os, der var drenge i 1980’erne, var det Han Solo, vi alle sammen ville være, ikke den lidt kedelige og korrekte Luke Skywalker. Den aktuelle film tager sig af hans forhistorie.

Solo: A Star Wars Story har fået den lidt triste etiket “Den-eneste-Star-Wars-film-gennem-tiderne-der-ikke-har-tjent-sig-ind”. Det skyldes nok ikke primært filmens kvalitet, men snarere at markedet formentlig begynder at være mættet af Star Wars-film. Det skal dog siges, at filmen virker underligt neutral.

Annonce

Rags to riches

På den nedslidte industriplanet Corellia møder vi den unge Han Solo (Ehrenreich), der drømmer om et bedre liv på en anden planet med kæresten Qi’ra (Clarke). Desværre går deres flugtplan ad helvede til, parret bliver adskilt, og Solo (som egentlig ikke hedder Solo) lader sig hverve af Imperiet for at komme tilbage til sin elskede. Endnu en gang går planerne i vasken, og Han møder den skurkagtige Beckett (Harrelson) og ender i en tyvebande med store planer om at stjæle superbrændstof.

Filmens svageste punkt er afgjort plottet. Historien er usædvanligt uoriginal, og mange af scenerne er ren deja-vu i forhold til tidligere Star Wars-film. Desuden bærer produktionen præg af mange omskrivninger af manuskriptet og udskiftning af instruktøren undervejs (hvilket også medførte, at budgettet sprængte alle rammer). Der er lidt for mange nærmest fritstående scener, som ikke helt hænger sammen, og resultatet er haltende dramaturgi. Når det er sagt, så vil du nok sætte pris på dette løsslupne rumeventyr, hvis du er Star Wars-fan.

Han Solo (Alden Ehrenreich) (Foto: Walt Disney)

Løsluppen humor

Solo er langt mere løssluppen end den gennemsnitlige Star Wars-film. Humoren er friskere og frækkere, og de sarkastiske kommentarer falder som perler på en snor – helt i Han Solos ånd. Ehrenreich er dog ikke lige så selvsikker i rollen, som Harrison Ford var. Han er charmerende, men det virker, som om han prøver lidt for hårdt.

Woody Harrelson er derimod strålende som gennemkorrupt småskurk, og Donald Glover glimrer som en meget laidback Lando Calrissian. Emilia “Game of Thrones” Clarke er selvsikker og overbevisende som Qi’ra, men figuren er underlig underudnyttet.

Solo: A Star Wars Story giver os mange fine baggrundsøjeblikke for en af sagaens mest interessante personer, men formår aldrig at vriste sig fri af Star Wars-formlen. Humoren er aldrig langt væk, men kan virke for påtaget; ikke mindst rødstrømperobotten L3-37 bliver efterhånden ret enerverende.

Annonce

Vi får nogle seje actionscener og en del klassiske Star Wars-øjeblikke, men finalen, hvor alle narrer alle for 117. gang, falder igennem. Disney skulle nok have givet manuskriptet et par omgange mere, før indspilningerne gik i gang. Fire svage stjerner.

<
>
(Foto: Walt Disney)

4K-udgivelsen leverer en billedkvalitet, der slet ikke kan matche de bedste udgivelser. Billedet er generelt for mørkt og gror til, og farverne er overraskende blege. Lydsporet (Dolby Atmos) er heftigt og detaljeret, men for lavt tunet – åbenbart en svaghed i Disney-film. Bonusmaterialet byder på udeladte scener, interviews med skuespillere og instruktør samt otte korte features om alt fra the Millenium Falcon til filmens store togrøveri.

Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 27. september 2018
  • Instruktion: Ron Howard
  • Med: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Paul Bettany
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:15 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.