TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Raised by Wolves, 1. sæson

Fængslende oprindelses-sci-fi

Ridley Scott giver os en smuk og tankevækkende science fiction-serie.

forfatter
Publiceret 03/02/2022 - 21:15
Karakter
Sci-fi
Raised by Wolves, 1. sæson

Sir Ridley Scott er bestemt ingen novice udi science fiction-genren. Med klassikere som Alien (samt de to prequels Prometheus og Covenant) og Blade Runner på CV’et var instruktørlegenden et eftertragtet valg til HBO Max’ sci-fi-epos Raised by Wolves.

Scott er både executive producer og instruktør (bl.a. sammen med sin søn Luke), idet HBO kaster os ca. 125 år frem i tiden til en postapokalyptisk verden.

Postapokalypsen

Her møder vi en jordklode, der er hærget af udmattende religiøse konflikter, terror og et krigshelvede uden lige. Planeten anses nu for at være ubeboelig, og den sejrende part, den romersk-inspirerede, fanatisk religiøse Mithraic-sekt, er på en endeløs jagt efter nye beboelige planeter i galakser langt, langt borte.

På den golde ørkenplanet Kepler-22b lander et lille rumfartøj med to androider og nedfrosne menneskelige embryoner om bord. Deres ateistiske skabere har givet dem ét formål: At fremavle sunde menneskebørn, opdrage dem i en ateistisk og pacifistisk retning – og lade dem blive den nye grundsten for menneskehedens fremtid.

Raised by Wolves sesong 1 14
(Foto: HBO Max)

Her opfostrer den ærgerrige og lettere paranoide Mother (danske Amanda Collin) og den lydige, tørt vittige Father (Salim) en flok menneskebørn under benhårde, karrige forhold. Forhold, der bringer mindelser om de amerikanske nybyggere, som kæmpede mod både naturkræfter, sygdom, sult og ydre fjender.

Konflikten eskalerer, da et Mithraic-skib ankommer til Kepler-b22 med det formål at kolonisere planeten og konvertere eventuelle ateister, de måtte støde på. Anført af den dekorerede kaptajn Marcus (Travis Fimmel fra Vikings) eskalerer konflikten mellem nybyggerne og de religiøse fanatikere, mens Mother og Father skændes, børn bliver kidnappet, dødedansen spinner ud af kontrol, og det hele ender i en katastrofe.

Raised by Wolves sesong 1 16
(Foto: HBO Max)

Hvad er et menneske?

Hvem er vi? Hvor kommer vi fra? Hvem nedstammer vi fra? Og ikke mindst hvor skal vi hen? Disse eksistentielle spørgsmål er selve grundlaget for serieskaber Aaron Guzikowskis tankevækkende, indimellem ret sære science fiction-serie. Er menneskeheden medfødt ond og “skabt” til krig og konflikt, eller er det noget, årtusinders samfundsudvikling har tilført arten?

Også selve grundlaget for Scotts klassiker Blade Runner – hvad er et menneske, og kan kunstig intelligens nogensinde blive menneskelig? – er tydeligt til stede i narrativen. Her bliver vores antagelser om, hvad kunstig intelligens er og kan blive, sat på prøve; noget, Raised by Wolves efterhånden presser til det yderste.

Raised by Wolves sesong 1 15
(Foto: HBO Max)

Blændende grimsmukt

Når den er bedst, er Raised by Wolves et af de flotteste sci-fi-eposser, vi har set. Smukt filmet i golde kulisser med gråblå toner, svævende skytæpper, der ligger over det barske landskab, og mytiske skove med mystiske væsner.

Men hvis du logger ind på HBO Max og forventer hæsblæsende action a la Alien, vil du nok blive skuffet; de heftige actionsekvenser er stort set forbeholdt korte flashbacks fra ekstreme krigshandlinger på Jorden. Raised by Wolves er mere et drøvtyggende drama, der udvikler sig – og udvider sig – over tid.

Guzikowski tager sig god tid til at bygge personerne og plottet op, og ti afsnit er nok lige i overkanten (2. sæson er da også skåret ned til seks afsnit). I lange perioder er 1. sæson nærmest et kammerspil, hvor Mother og Father døjer med omgivelserne, den umulige opgave, en stadig mere viljestærk Campion og hinanden. Dramaturgien får en længe ventet udfoldelse, da de conquistador-lignende Mithraic-tropper kommer på banen.

Raised by Wolves sesong 1 2 Raised by Wolves sesong 1 5 Raised by Wolves sesong 1 6 Raised by Wolves sesong 1 7 Raised by Wolves sesong 1 8 Raised by Wolves sesong 1 9 Raised by Wolves sesong 1 10 Raised by Wolves sesong 1 11 Raised by Wolves sesong 1 12 Raised by Wolves sesong 1 13 Raised by Wolves sesong 1 4 Raised by Wolves sesong 1 3
<
>
(Foto: HBO Max)

Serien er et sobert, prosaisk drama, som tenderer mod det overnaturlige, uden at det bliver påtrængende og virker søgt. Stærke skuespillerpræstationer og en fascinerende præmis gør det til en serie, vi gerne følger fremover, men 1. sæson har desværre noget uforløst over sig. Vi ser derfor frem til 2. sæson, hvor universet og konflikterne forhåbentlig udvides, og tempoet sættes op. Fire stærke stjerner.

Hele 1. sæson af Raised by Wolves er tilgængelig på HBO Max nu. 2. sæson har premiere den 4. februar.

Fakta
  • HBO Max
  • Release: 4. september 2020
  • Instruktion: Ridley Scott m.fl.
  • Med: Amanda Collin, Abubakar Salim, Winta McGrath, Travis Fimmel, Niamh Algar, Jordan Loughran, Felix Jamieson, Ethan Hazzard, Cosmo Jarvis
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 7:41 timer
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hold da op i er GODT TIDLIGT PÅ DEN 😉
I skriver om en serie fra 4 SEPTEMBER 2020
Jeg tager hatten af for jer i sgu HURTIGE

Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend