Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Pørni, 3. sæson

Pørni har fundet formlen, og faconen

Med tredje runde af det socialrealistiske komediedrama Pørni, leverer Steenstrup sin stærkeste sæson.

Skrevet af / 26/11/2022 - 14:34
Pørni, 3. sæson
Tor Aavatsmark

Som et rigtigt friskt seriepust blæste Henriette Steenstrups (showrunner og manuskriptforfatter) hjertebarn, Pørni, ind i den nordiske seriejungle i foråret 2021.

Hverdagen for den ekstremt omsorgsfulde, og altopofrende, enlige mor med to krævende døtre, en håbløs dagdrømmer/parasit af en eksmand, et stressende job i dagplejesystemet, skrantende socialt liv og tiltagende hængebryster, ramte virkelig en nerve blandt Viaplays store publikum.

Vi fik serveret hverdagsagtige, ganske almindelige og meget genkendelige begivenheder. Det hele var sat i en lidt tragikomisk sammenhæng, men altid jordnært og sjældent karikeret. Vi faldt straks for denne fuldstændig uperfekte figur, med alle dens svagheder og særdeles menneskelige skavanker.

Fundet formlen

Anden sæson var solid, men føltes til tider lidt konstrueret og præget af en lidt anstrengt politisk korrekthed. Men med tredje omgang af historien om Pernille “Pørni” Middelthons (Henriette Steenstrup) liv og levned sidder lige i skabet.

Steenstrup har i denne sæson fundet den perfekte balance mellem hverdagens socialrealisme, krævende teenagedøtre, et skrantende kærlighedsliv, ungdomsproblemer, håbløse forældre, og forløsende og hjertevarmende komiske øjeblikke.

Læs også Tragikomedie-dronningen Endnu en gang byder Henriette Steenstrup på fortræffeligt, hjertevarmt tragikomisk hverdagsdrama.

Familiek(a)os

Julen nærmer sig i familien Middelthon, men forventer du en hyggelig feel-good julehistorie à la Love Actually eller Hjem til jul, så kender du ikke Pørni-konceptet ret godt.

Her er der klassisk familiekaos/uenighed om, hvem der skal fejre jul hvor (noget de fleste burde kunne identificere sig med?), besværlige døtre, krævende børneværnssager, stofmisbrugende mødre, splittelse i venneflokken – og den evigt tilbagevendende smerte over tabet af en afdød søster…

Siden sidst er den lille familie flyttet ind i en boligblok, og den ældste datter, Hanna (Vivild F. Berg), er ved at gøre klar til at tage af sted for at studere i Buenos Aires. Pørnis far er flyttet sammen med sin kæreste (han kom pludselig «ud af skabet» i en alder af 65 år!), hendes eget kærlighedsliv er nærmest ikke-eksisterende, og Pørni tager bogstaveligt talt sit arbejde med sig hjem – hver aften.

Pørni, 3. sæson (Foto: Viaplay)

Som en stormvind

Ingen tvivl om at Steenstrup er seriens stjerne og stærkeste kort. Hun er fremragende som den subtile, men dog fuldstændig gennemsnitlige enlige mor, der gør sit bedste for altid at glæde andre. Når det så er sagt, så tager også hendes datter i serien, den fyrige Vivild F. Berg, hver scene, hun er med i, med storm.

Berg åbner døren, styrter ind – og ejer værelset fuldstændigt. Hanna er en let karikeret, oppositionel teenagedatter; men også så meget mere. I overgangsfasen mellem teenager og ung voksen, afbalancerer Berg sin ekstatiske personlighed helt suverænt, og får nuancerne og konflikten mellem ung/uansvarlig og moden og omsorgsfuld frem. Vi er vidner til en stjernes fødsel.

Pørni, 3. sæson (Foto: Viaplay)

Alt i alt opleves hele præmisset og persongalleriet mere ægte i denne sæson. Det ser ud til, at Pørni har fundet sine rammer, og perfektioneret konceptet. Selvom det kan virke lige lovlig udpenslet, er det beundringsværdigt hvor mange hverdagssituationer Steenstrup rammer lige på kornet. Nødlidende teenagere, håbløs eksmand, frustrerede plejere, intetsigende forældremøder, og et liv som tilrettelægger, hvor utak er verdens løn. Hatten af ​​for hverdagens mor!

Det eneste, vi kan finde på at trække bedømmelsen ned for, er, at Steenstrup gerne vil presse lidt for mange temaer ind i den relativt korte spilletid. Vi skal besøge masser af mislykkede forældre, mobning på sociale medier, konflikt mellem veninder, idiotiske eks-mænd, chokket over at blive efterladt, når børnene flytter ud, og forældre, der i sidste ende har brug for omsorg. Sæsonen ville nok have fungeret endnu bedre, hvis Viaplay havde budgetteret med otte afsnit i stedet for seks.

Porni-sesong-3_1-3-989x556 Porni-sesong-3_1-4-989x556 Porni-sesong-3_1-5-989x556
<
>
Pørni, 3. sæson (Foto: Viaplay)
Læs også Det er valgår i Montana I femte sæson af Taylor Sheridans succesfulde serie kommer hele magten i Montana på Dutton-dynastiets hænder.

Nordisk succes

Pørni er (heldigvis) så langt fra en amerikansk sitcom, som man kan komme, og et levende bevis på, hvad en nordisk produktion kan opnå af udsøgt underholdning, hvor det lykkes at kombinere det jordnære med det menneskelige, og krydre det hele med en befriende smittende og hjertevarmende stemning. 6 stjerner!

Anmeldelsen er baseret på alle episoder.

3. sæson består af seks afsnit, og de to første udkommer den første søndag i advent, søndag den 27. november. Så er der to nye afsnit om ugen de to efterfølgende søndage.

Pørni, 3. sæson (Foto: Viaplay)
Karakter
Pørni, 3. sæson

Fakta:

  • Viaplay
  • Release: 27. november 2022
  • Instruktion: Peter Næss
  • Medvirkende: Henriette Steenstrup, Oddgeir Thune, Vivild F. Berg, Agnes Kittelsen, Gunnar Eiriksson, Ulrikke H. Døvigen, Nils Ole Oftebro, Henrik Mestad, Jan G. Røise, Ebba J. Öberg, Anne Marit Jacobsen, Deniz Kaja
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Tid: 2:50 t.
  • Karakter: 6

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top