TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Pørni, 2. sæson

Hverdagsheltinden kæmper videre

Endnu en gang byder Henriette Steenstrup på fortræffeligt, hjertevarmt tragikomisk hverdagsdrama.

forfatter
Publiceret 27/02/2022 - 14:15
Karakter
Drama
Pørni, 2. sæson

Henriette Steenstrups hjertebarn og selvkomponerede serie Pørni tog både kritikere og Viaplay-seere med storm, da den kom som en dark horse sidste år.

Pernille “Pørni” Middelthon har nået en alder, hvor bryster ikke længere angives i skålstørrelser, men måles i meter, som hun selv siger. Fem år efter den grimme skilsmisse fra den egocentriske forfatter Finn (Røise) har hun stadig et særdeles anstrengt forhold til det modsatte køn samt to krævende og besværlige døtre.

I 1. sæson kastede både en af hendes yngste datters lærere og en kollega, “Kommune-Bjørnar” (Eiriksson), pludselig deres kærlighed på hende. Og forvirringen var total.

Nu er Viaplay-serien tilbage med den længe ventede 2. sæson om den farverige Middelthon-familie og deres daglige kamp for at klare tilværelsen. Pørni flygter stadig ud i garagen og klynger sig til sin mobiltelefon, mens hun ringer til sin afdøde søsters telefonsvarer.

Hendes far (Oftebro) sprang pludselig ud i en alder af 65 år, den ældste datter er en vimset, uansvarlig teenager, der ikke kan bestemme sig for noget som helst, mens den yngste datter er sikker på, at mor hader far, og har tilbragt så meget tid med en svensk veninde, at hun nu “pratar svenska”.

Når eksen så har fundet “sin indre Knausgård”, og nevøen pludselig vil flytte fra dem, begynder det for alvor at tårne sig op for Pørni.

Porni sesong 2 13
(Foto: Viaplay)

Samtidig hober møgsagerne sig op på arbejdet med forsømte og mishandlede børn – og Pørni græder sig i søvn (godt hjulpet af kraftige sovepiller) over det bitre tab af Kommune-Bjørnar, som nu skal have barn med en anden kvinde.

Det eneste lyspunkt er den nye, charmerende nabo (Williamson), der importerer spanske vine og tilbyder at øse ud af sin viden som privat spansklærer for Pørnis ældste datter (Berg).

Læs også Lad os prøve en trekant … Norden bekræfter endnu en gang, at vi kan skildre det komplicerede ungdomsliv langt bedre end amerikanske serier.

Den nye sæson tager tråden op, få måneder efter at 1. sæson sluttede. Pørni bærer stadig på en bundløs sorg over sin søsters død og en blanding af sorg, irritation, bitterhed og forvirring over bruddet med Bjørnar. Kort sagt kæmper hun med at finde ud af, hvad hun vil, og hvem hun som “en kvinde i sin bedste alder” egentlig er og gerne vil være.

Sæsonen er mørkere og mere alvorlig end 1. sæson; der er mindre munterhed i familiens liv, og Pørni tvinges til at tage nogle livsændrende opgør med mennesker omkring sig.

Porni sesong 2 1 1
Henriette Steenstrup i 2. sæson af Pørni. (Foto: Viaplay)

Seriens stærkeste kort er helt klart stadig Henriette Steenstrup. Hun er serieskaber, manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver, og mestrer alle disse roller – i særdeleshed hovedrollen, hvor hun befriende selvironisk både udleverer sig selv og brillerer som skuespiller.

Pørni markedsføres som en komedie, men er i langt højere grad et familiedrama blandet med jordnær og genkendelig hverdagskomik (og -fortvivlelse). Det er ikke alle jokes, der sidder lige godt denne gang. Det bliver lidt for åbenlyst og kunstigt konstrueret, når der harceleres over WOKE-kulturen og norske politiske forhold.

Porni sesong 2 2 1 Porni sesong 2 3 1 Porni sesong 2 4 1 Porni sesong 2 5 1 Porni sesong 2 6 1 Porni sesong 2 7 Porni sesong 2 8 Porni sesong 2 9 Porni sesong 2 10 Porni sesong 2 11 Porni sesong 2 12 Porni sesong 2 15 Porni sesong 2 16
<
>
(Foto: Viaplay)

Serien er bedst på det mellemmenneskelige, familiære plan, hvor de fleste af os kan nikke genkendende til mange situationer, konflikter og tilbagevendende udfordringer. Her stråler serien! Pørnis liv består mest af at tilpasse sig og lægge til rette for alle omkring hende, men ak, utak er verdens løn.

Vi er ikke den mindste i tvivl om, at Steenstrup i manuskriptprocessen har givet meget af sig selv – og det kan ses. Pørni virker ægte, hjertevarm og troværdig. Den opleves som en (velfortjent) hyldest til alle verdens varmhjertede omsorgsmødre. Det hele med et skråt blik på vores alle sammens brogede familiehverdag, uden at det kammer over i åbenlys parodi. Fire stærke stjerner.

Hele 2. sæson af Pørni kan streames på Viaplay fra den 27. februar.

Fakta
  • Viaplay
  • Release: 27. februar 2022
  • Instruktion: Charlotte Blom
  • Med: Henriette Steenstrup, Nils Ole Oftebro, Henrik Mestad, Ulrikke Døvigen, Agnes Kittelsen, Jan Gunnar Røise, Gunnar Eiriksson, Deniz Kaya, Vivild M. Falk Berg, Ebba Jacobsen Öberg, Jon Ranes, Odd-Magnus Williamson
  • Genre: Drama
  • Land: Norge
  • År: 2022
  • Tid: 3:00 timer
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Flere mafiaforviklinger fra Stallone & Co.! Fans af den tørt humoristiske og hårdtslående (men bløde indeni) Sly Stallone kan nu se frem til efterfølgeren.
Kokainsnifferne er tilbage! Hedonistene på Aker Brygge har mere heroin og viagra i pengeskabet!
Klar til sæson 2! Svampe-zombie-serien har virkelig ramt plet hos både publikum og kritikere - nu giver HBO Max grønt lys for sæson 2.
Gangsterhelvede! Taylor Sheridan, og en perfekt castet Jeremy Renner, serverer på én gang benhård socialrealisme og gangsterhelvede – på både inder- og ydersiden af murene.
Den Sorte Panter kommer på Disney+! Nu kan du snart se den Oscar-nominerede Marvel-film på Disney+.
Følg Lyd & Billede