: Noah 3D

Blu-ray anmeldelse

Hvis en film nogensinde har fortjent betegnelsen episk bibeldrama, så er det Noah. Aronofsky vitaliserer bibelhistorien og giver den både almengyldig mening og aktualitet.
Karakter
Drama
Noah 3D
Annonce
Annonce
forfatter

Ifølge Det Gamle Testamente (1. Mosebog) var Noah efterkommer af Adam og Eva, den 10. generation i lige linje. Af Adam og Evas tre børn blev Abel dræbt af sin bror Kain, og Kains gren befolkede Jorden. Blandt efterkommerne af den tredje søn, Set, var det kun Noahs slægt, der overlevede – i fred og harmoni, og i pagt med naturen.

Men Gud/Skaberen var åbenbart så misfornøjet med menneskenes udvikling siden udvisningen fra Paradis, at han besluttede at “reboote” hele processen. I drømme får Noah (Crowe) således til opdrag at bygge en ark, som skal medbringe et par af samtlige dyrearter – derefter vil syndfloden komme og rense Jorden. Og vi skal lige love for, at han tager opgaven alvorligt!

Den nyskabende instruktør Darren Aronofsky har tidligere givet os filmperler som Requiem for a Dream (2000), The Wrestler (2008) og Black Swan (2010). Han er ikke voldsomt produktiv, men leverer altid kvalitet på alle niveauer, har et brændende fokus på mellemmenneskelige relationer og dramaer, og hans film brillerer med hensyn til fotografering, klip og dramaturgi.

I den henseende er Noah ingen undtagelse. Det er Aronofskys største produktion og budget til dato, men er bestemt ikke blevet en traditionel katastrofe- eller dommedagsfilm. Han maler sin fortælling med bred pensel og er ikke spor subtil, men det klæder faktisk denne “pompøse” bibelhistorie.

Annonce

Aronofsky har taget sig nogle dramatiske friheder i fortolkningen af forlægget, tydeligvis for at øge spændingsniveauet og skabe konflikt, og det fungerer – omend det virker lidt forstyrrende med kæmper, der minder om enterne fra Ringenes Herre.

Det er en meget religiøs historie, vi ser, men det bliver aldrig påtrængende, selv om Noah er særdeles stærk i troen og følger Skaberen slavisk (som han tolker ham), hvilket er godt i tråd med Det Gamle Testamente. I Noah får den ældgamle historie også relevans for nutidens overflodssamfund, hvor forbrug, begær, egoisme og krig raser – uden at vi skal trække sammenligningen for langt.

Russell Crowe er som skabt til rollen som den sammenbidte Noah, en mand med en mission, der skal gennemføres – koste hvad det vil. Jennifer Connelly leverer som altid varen, og Emma Watson er med Noah for alvor trådt ud af Harry Potters skygge; her er hun glimrende og viser, at hun har et stort register at spille på. Mindst føling får vi med Noas ældste og yngste søn, og især den ældste bliver aldrig andet end et kedeligt glansbillede.

Som film er Noah noget ujævn, men det er underholdning i top – med bibelhistorie og morale oven i hatten. Fem stjerner.

Noah er en STOR film, der kræver et stort billede og meget lyd. Surround-sporet (dts-MA 7.1) er utrolig detaljerigt og præcist, og har tordnende bas, uden at dialogerne drukner. Billedsiden brillerer også, og selv i de heftigste CGI-scener er alting knivskarpt og detaljeret. 3D-konverteringen tilfører billedet en lækker dybde, uden at det går nævneværdigt ud over skarphed og lysstyrke. Bonusmaterialet består af tre dokumentarer, der handler om optagelserne i Island og opførelsen af den gigantiske ark – alt sammen interessant, men lidt for lidt.

Annonce
Fakta
  • Release: 3. september 2014
  • Instruktør Darren Aronofsky
  • Medvirkende: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:18 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.