Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Nine Perfect Strangers, miniserie

Enerverende ujævnt ensembledrama

Nicole Kidman sætter sig for at redde ni “fortabte” mennesker i strittende drama-mysterie.

Skrevet af / 20/08/2021 - 11:25
Nine Perfect Strangers, miniserie
Tor Aavatsmark

Den succesrige australske forfatter Liane Moriarty har tidligere fået en af sine romaner filmatiseret i form af den anerkendte TV-serie Big Little Lies; der er også en film baseret på bogen The Husband’s Secret på trapperne.

Læs også Problemer i Paradis De stærke kvinder i rigmandsbyen Monterey må nu tage konsekvenserne af 1. sæsons brutale begivenheder.

Nu har teamet bag Big Little Lies og The Undoing filmatiseret hendes drama-mysterie-kriminalroman om ni fremmede, der mødes på et usædvanligt kursted. Resultatet stritter i alle retninger, men er absolut et kig værd.

https://youtu.be/QvqujH6boEI

 

Gennem terapi, gruppesamtaler, konfrontation, graven i fortidens synder og dæmoner, og stræben efter at komme “i pagt med naturen” skal man finde sit sande jeg, rense sjælen og stige op som et bedre, mere komplet menneske i fuld harmoni med sig selv. Det er i hvert fald teorien bag konceptet for det luksuriøse wellness-center Tranquillum House drevet af den gådefulde russiske Masha (Kidman).

Det lidt stereotype persongalleri består af det meget overfladiske, nyrige influencer-par Ben og Jessica, hvor sidstnævnte kun er optaget af sine perfekte Instagram-billeder og sit udseende, mens hun i realiteten er en meget usikker sjæl; den brovtende, egocentriske og pillegnaskende Tony (Cannavale), der hidser sig op over alt og alle; den indesluttede Lars (Evans); den forsmåede hidsigprop Carmel; og kernefamilien Marconi med den irriterende energiske Napoleon (Shannon), hans kone Heather (Keddie), der er i bundløs sorg, og datteren Zoe. Outsideren er den tilsyneladende normale forfatter Frances (McCarthy), der er dybt ensom og mangler selvtillid, og hvis karriere er i krise.

(Foto: Amazon Prime Video)

Guruen Masha har håndplukket gæsterne og har nærmest lovet dem “frelse” og et nyt og bedre liv efter ti dages intens terapi. Efter nogle gnidninger i begyndelsen af opholdet fratages gæsterne deres personlige ejendele, alkohol, piller og mobiltelefoner. Klienterne overvåges konstant, og samtidig får de en tilpasset “diæt” bestående af psykedeliske lykkepiller blandet i morgen-smoothien.

Cirka midtvejs i serien spørger en af kursusdeltagerne: “Er vi med i et reality-show?” Desværre virker serien nogle gange som netop dét – et konstrueret reality-show, hvor deltagerne er nøje udvalgt for at skabe konfrontation, konflikt og (unødvendigt) drama.

(Foto: Amazon Prime Video)

Det virker, som om serieskaberne – med veteranen David E. Kelley og John-Henry Butterworth i spidsen – ikke har kunnet beslutte sig for, hvilken slags serie de egentlig ville lave. Er Nine Perfect Strangers et mellemmenneskeligt drama med ægte mennesker i krise? En letbenet komedie med afvæbnede slapstick-humor? En reality-serie, hvor alt er konstrueret? Eller en krimi, hvor man skal løse mysteriet om, hvem der truer Misha?

Lidt af det hele, skal det vise sig. Genreroderiet er både forvirrende og yderst frustrerende. For når den er bedst, er serien nærmest genial. Idet vi tages med på et dybt dyk ned i den menneskelige psyke, hvor kursisterne bliver konfronteret med sig selv og deres indestængte følelser, slår serien gnister.

Især Michael Shannon som den lidt pedantiske, evigt optimistiske lærer med et barns død i bagagen er usædvanlig stærk i sin tolkning af manden, der lider af udbredt følelsesmæssig forstoppelse. Marconi-familien er da også de mest normale og dem, der er lettest at identificere sig med. Deres rejse og forvandling er seriens røde tråd og højdepunkt.

Michael Shannon, Nine Perfect Strangers. (Foto: Prime Video)

Den letbenede komik, primært repræsenteret af Melissa McCarthy, virker ofte malplaceret, og enkelte af personerne er så stereotype, at man græmmes.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Den påtagede russiske accent står i vejen for Kidmans rolle, og Masha er da også et skoleeksempel på en kliché af en guru, der mener, at alt kan løses med meditation og selvransagelse – efterfulgt af en heftig regning. Kidman er som sædvanlig god, men har for lidt at arbejde med her, og den skjulte trussel mod hende og hendes hemmelige tidligere liv er en tråd, der aldrig bliver fulgt ordentligt op på eller får luft under vingerne.

The Critical Path Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers Nine Perfect Strangers The Critical Path The Critical Path The Critical Path The Critical Path The Critical Path Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem Random Acts of Mayhem
<
>
(Foto: Amazon Prime Video)

Ujævnheder til trods, så er Nine Perfect Strangers teknisk en usædvanlig vellavet og lækker serie med gennemgående solidt skuespil, intelligente dialoger (for det meste) og et fascinerende menneskeligt drama, der rejser mange interessante spørgsmål og moralske dilemmaer. Med en lidt klarere instruktion kunne det være blevet en klassiker. Anbefales! Fire stærke stjerner (anmeldelsen er baseret på seks ud af otte afsnit af miniserien).

Nine Perfect Strangers har premiere på Amazon Prime Video den 20. august.

(Foto: Amazon Prime Video)
Karakter
Nine Perfect Strangers, miniserie

Fakta:

  • Amazon Prime Video
  • Release: 20. august 2021
  • Instruktion: Jonathan Levine
  • Med: Nicole Kidman, Melissa McCarthy, Tiffany Boone, Bobby Cannavale, Luke Evans, Michael Shannon, Regina Hall, Manny Jacinto, Melvin Gregg, Samara Weaving, Asher Keddie
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 6:40 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top