AnmeldelseIlt

Ubehageligt klaustrofobisk

Liz er lukket inde i en kryogenkapsel og ved at løbe tør for luft – og ingen ved, hvor hun er.
forfatter

I 2015 kunne vi i Buried opleve Ryan Reynolds begravet “six feet under” i en åletrang kiste i bælgravende mørke, omgivet af Moder Jord og med stadig faldende iltniveau.

I Netflix’ franske twist på “lukket-inde-genren” bliver vi på ubehageligt klaustrofobisk vis placeret inde i en moderne kryogenkapsel. Her befinder det feminine subjekt Omicron 267 sig. Hun vågner brat i en mumieagtig dragt.

Den eneste, hun har at kommunikere med, er den kunstige intelligens MILO (tydeligt inspireret af HAL fra Rumrejsen år 2001). Hun ved ikke, hvor hun er, hvorfor hun er der, eller hvad hun hedder, og husker kun glimt fra fortiden. Angst og panik er ved at tage overhånd inde i den smalle kapsel. Værre er det dog, at iltniveauet kun er på 33 procent – og hurtigt faldende.

Christie LeBlanc har skrevet et fascinerende manuskript inden for en meget vanskelig genre. Når næsten hele handlingen (100 minutters spilletid) foregår inden for et fysisk meget begrænset rum med kun én skuespiller, er det krævende at holde spændingen og ikke mindst intensiteten oppe. Instruktør Alexandre Aja lykkes langt hen ad vejen – forbilledligt hjulpet af gribende skuespil af Mélanie Laurent.

il2 il3 il4 il5
<
>
(Foto: Netflix)

Historien og hemmelighederne afdækkes gradvis, lag for lag, idet 267 får afsløret sin fortid. Hun hedder egentlig Elizabeth Hansen, er født i Stockholm og er nobelprisvindende fysiker. Men hvordan hun er endt i kapslen, om hun er syg, om hendes familie lever, hvor hun befinder sig, og – vigtigst af alt – hvordan hun kommer ud, er noget, vi må vente i sitrende spænding på at finde ud af.

Læs også
Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Ilt er et eklatant miks af sci-fi og gyser, og opleves bedst i et mørkt rum med gardinerne trukket for. Og med et godt lydanlæg. For her bliver sanserne bombarderet med psykisk ubehag. Fire stærke stjerner.

Annonce
(Foto: Netflix)

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 12. maj 2021
  • Instruktion: Alexandre Aja
  • Originaltitel: Oxygène
  • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
  • Genre: Sci-fi
  • Land: Frankrig
  • År: 2021
  • Tid: 1:40 timer
IMDB Rating
Oxygen (2021) 100min | Drama, Fantasy, Sci-Fi | 12 May 2021 (USA) Summary: A woman who wakes in a cryogenic chamber with no recollection of how she got there, must find a way out before running out of air.
Countries: France, USALanguages: French

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Læs også: