TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Ilt

Ubehageligt klaustrofobisk

Liz er lukket inde i en kryogenkapsel og ved at løbe tør for luft – og ingen ved, hvor hun er.

forfatter
Publiceret 12/05/2021 - 10:34

I 2015 kunne vi i Buried opleve Ryan Reynolds begravet “six feet under” i en åletrang kiste i bælgravende mørke, omgivet af Moder Jord og med stadig faldende iltniveau.

I Netflix’ franske twist på “lukket-inde-genren” bliver vi på ubehageligt klaustrofobisk vis placeret inde i en moderne kryogenkapsel. Her befinder det feminine subjekt Omicron 267 sig. Hun vågner brat i en mumieagtig dragt.

Den eneste, hun har at kommunikere med, er den kunstige intelligens MILO (tydeligt inspireret af HAL fra Rumrejsen år 2001). Hun ved ikke, hvor hun er, hvorfor hun er der, eller hvad hun hedder, og husker kun glimt fra fortiden. Angst og panik er ved at tage overhånd inde i den smalle kapsel. Værre er det dog, at iltniveauet kun er på 33 procent – og hurtigt faldende.

Christie LeBlanc har skrevet et fascinerende manuskript inden for en meget vanskelig genre. Når næsten hele handlingen (100 minutters spilletid) foregår inden for et fysisk meget begrænset rum med kun én skuespiller, er det krævende at holde spændingen og ikke mindst intensiteten oppe. Instruktør Alexandre Aja lykkes langt hen ad vejen – forbilledligt hjulpet af gribende skuespil af Mélanie Laurent.

il2 il3 il4 il5
<
>
(Foto: Netflix)

Historien og hemmelighederne afdækkes gradvis, lag for lag, idet 267 får afsløret sin fortid. Hun hedder egentlig Elizabeth Hansen, er født i Stockholm og er nobelprisvindende fysiker. Men hvordan hun er endt i kapslen, om hun er syg, om hendes familie lever, hvor hun befinder sig, og – vigtigst af alt – hvordan hun kommer ud, er noget, vi må vente i sitrende spænding på at finde ud af.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Ilt er et eklatant miks af sci-fi og gyser, og opleves bedst i et mørkt rum med gardinerne trukket for. Og med et godt lydanlæg. For her bliver sanserne bombarderet med psykisk ubehag. Fire stærke stjerner.

(Foto: Netflix)
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 12. maj 2021
 • Instruktion: Alexandre Aja
 • Originaltitel: Oxygène
 • Med: Mélanie Laurent, Mathieu Amalric
 • Genre: Sci-fi
 • Land: Frankrig
 • År: 2021
 • Tid: 1:40 timer
IMDB Rating
Oxygen Drama, Fantasy, Sci-Fi, Thriller | May 12, 2021 (United States) Summary:
Countries: France, United StatesLanguages: French
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend