Anmeldelse: Gemini Man

Uforløst actionporno

Ang Lee giver os en dobbelt dosis Will Smith, men har helt glemt aspektet med en engagerende historie under de mange special effects.
Karakter
Action
Gemini Man
Annonce
Annonce
forfatter

I det Herrens år 1991 fik vi “klassikeren” Double Impact, hvor “The Muscles from Brussels”, Jean-Claude Van Damme, spillede begge hovedrollerne. Taglinen var (ikonisk nok) “Double Van Damme”.

Nu kommer den taiwanske instruktør Ang Lee med et tilsvarende twist, idet Will Smith spiller dobbeltrollen som en aldrende 51-årig agent og en yngre, 23-årig udgave af sig selv. Det hele opnået med imponerende CGI-effekter svarende til dem, der blev brugt til at forynge De Niro, Pesci og Pacino i The Irishman.

Henry Brogan (Smith) er verdens definitivt bedste snigskytte. Han arbejder for det amerikanske efterretningsvæsen, men føler efter 72 drab, at det er på tide at gå på pension. Motivationen er væk, tvivlen nager, og han har problemer med nattesøvnen og “spøgelser”. Men hvem var egentlig den mand, han for nylig – på spektakulær vis – skød på et hurtigtog i Belgien?

Da en tidligere partner afslører, at Brogans seneste offer sandsynligvis ikke var den, han troede, begynder han at grave i sagen og får straks alle USA’s hemmelige militære tjenester på nakken. Her er der åbenbart nogen, der er gået uden om de sædvanlige kanaler og ud over sine beføjelser. Klapjagten – og jagten på sandheden – er i gang!

Annonce

Ang Lee giver os en blanding af Mission: Impossible og Jason Bourne krydret med lækkert koreograferede actionscener, idet Brogan og hans partner, Danny (Winstead), farter rundt fra Belgien over frodige Georgia og pittoreske Cartagena til smukke Budapest. Budgettet er stort og eksplosionerne endnu større, men filmen mangler den følelsesmæssige dimension og tynges af platte og pinlige dialoger.

(Foto: Fox/Paramount)

Smith har tidligere bevist, at han behersker rollen som troværdig actionhelt, gerne med en skæv kommentar ud af mundvigen. I Gemini Man leverer han som sædvanlig solid kvalitet; ikke nyskabende og banebrydende, men han har da også fået en temmelig endimensionel og stereotyp rolle.

Karakterskuespilleren Clive Owen bliver her spist af med en så stereotyp skurkerolle, at vi græmmes på hans vegne. Og hvorfor Mary Elizabeth Winstead egentlig er med i filmen – bortset fra at Smith havde brug for en kvindelig partner – er virkelig ikke godt at sige. Benedict Wong (Marco Polo) har fået den rolle, som Ving Rhames har i Mission: Impossible, og med en passende dosis afvæbnende komik fungerer han helt okay.

Af personerne er den “kunstige” Brogan Junior det største problem. Selv om Smith spiller en klonet version af sig selv, behøver han vel ikke at være en kunstig robot af den grund, men det er sådan, karakteren fremstår: Endimensionel, kold og med ét ansigtsudtryk.

Ang Lee er kendt for sine store historier med masser af menneskelig faktor – bl.a. The Ice Storm, Brokeback Mountain og Pi’s historie – men i Gemini Man har den svulstige Jerry Bruckheimer (producent) nok haft et godt greb i tømmerne, og fokus har været på den tekniske side af filmen og de lækre actionscener, ikke selve historien og det mellemmenneskelige aspekt.

Annonce

Ærgerligt, for det kunne have været en rigtig god film. Tre stjerner til en temmelig anonym og uengagerende dobbelt dosis Will Smith.

g7 g6 g5 g4 g3
<
>
(Foto: Fox/Paramount)

Den imponerende 4K-udgivelse giver os filmen i 60 fps med en skarphed, et detaljeniveau og en dybde, som vi næppe har set magen til. Om man kan lide det smooothe, lidt kunstige billede, som 60 fps giver, er en smagssag, men Gemini Man er afgjort en ny teknisk referencefilm.

Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 25. februar 2020
  • Instruktion: Ang Lee
  • Med: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Linda Emond, Ralph Brown, Theodora Miranne, Victor Hugo
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:57 timer
IMDB Rating
Gemini Man (2019) 1h 57min | Action, Drama, Sci-Fi | 11 October 2019 (Norway) Summary: An over-the-hill hitman faces off against a younger clone of himself.
Countries: USA, ChinaLanguages: English, French

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.