Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Furiosa: A Mad Max Saga

Mad Max på speed

Særligt intense actionsekvenser formår desværre ikke at dække over en meget hul historie.

Skrevet af / 28/05/2024 - 00:05
Furiosa: A Mad Max Saga
Tor Aavatsmark

Efter succesen med den meget seværdige efterfølger til Mad Max, Mad Max: Fury Road (2015) var en femte film næsten uundgåelig.

Der er gået ni år, men nu er George Miller klar med forhistorien, som følger heltinden Furiosa (Anya Taylor-Joy) fra barndommen. Det er omkring 2030 i en postapokalyptisk verden, hvor der er mangel på råstoffer.

Mad Max-filmene (1979, 1981, 1985) katapulterede australske Mel Gibson til absolut stjernestatus, og med de arketypiske 1980’er-actionfilm Dødbringende våben (Lethal Weapon) cementerede han sin plads der. En række kontroversielle udtalelser fik dog Miller til at droppe den lidt falmede actionhelt fra Fury Road.

 

Den stærkt visuelle instruktør George Miller har været ansvarlig for alle fem Mad Max-film, og der gik 30 år mellem den tredje og fjerde film. Så kom Fury Road, med en strålende Charlize Theron i hovedrollen, og revitaliserede filmserien – da vi fik en to timer lang actionbiljagt gennem den australske ørken.

Endnu en gang bliver vi transporteret til den golde australske ødemark, der er kendt som “The Wasteland». I tidslinjen befinder vi os ca. 20 år før Fury Road og møder en ung Furiosa (Alyla Browne), som bliver kidnappet af den skandaløse bandeleder Dementus (Hemsworth).

Læs også Visuelt vanvid Det går ikke stille for sig, når George Miller genopliver sin klassiske filmserie om landevejskrigeren Max Rockatansky. Mad Max: Fury Road er en visuel orgasme af en endeløs biljagt, der dog bliver lidt for monoton indimellem.

I en lovløs verden kæmper flere bander om kontrollen over territorium og ressourcer, hvor benzin, vand og frugtbar jord er i højsædet. Som barn blev Furiosa berøvet alt dette, da Dementus brutalt dræbte hendes mor, fjernede Furiosa fra “paradiset” og gjorde hende til en af sine slaver – og en potentiel fremtidig “fødemaskine”. Der er med andre ord en masse ondt blod her, og endnu mere at hævne.

Furiousa slår sig sammen med Praetorian Jack (Tom Burke) og giver den uregerlige Dementus kamp til stregen om kontrollen med Gas Town, The Citadel og The Bullet Farm. Furiose er egentlig ikke politisk eller ideologisk motiveret, men har kun ét mål: At ødelægge Dementus.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Furiosa: A Mad Max Saga ligger tæt på Fury Road i stil, form og plot – men plottet er om muligt) endnu mere hult og fraværende denne gang. Igen satser Miller på det visuelle med spektakulære, bombastiske actionstunts og et voldsomt drive. Her skal du mærke adrenalinen pumpe så meget, at du glemmer, at der er en historie at fortælle, for den er tynd – meget tynd.

Furiosas hævntogt er næsten banalt, men med en fabelagtig Anya Taylor-Joy i hovedrollen bliver vi alligevel revet med, mens vi propper os med popcorn og cola.

Den gådefulde Taylor-Joy fik sit gennembrud med den uventede succes The Queen’s Gambit. Siden da har skuespillerinden brilleret i så forskellige film som The Northman, The Menu og Dune 2. I Mad Max 5 er hun perfekt castet i rollen som den utrættelige, hensynsløse hævner. Desværre lader Miller der gå alt for lang tid, før hun træder ind på skærmen.

Furiosa - A Mad Max Saga_1 (5) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (2) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (3) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (4) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (6) Furiosa - A Mad Max Saga_1 (8)
<
>
Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Der bruges meget tid på småbørnsperioden, hvor vi føler, at Miller kvæler tiden og handlingen. Filmen skyder ikke på alle cylindre, før Taylor-Joy kommer ind i kampen, og især den sidste halve time er ét langt fyrværkeri af legesyg action-bonanza!

Hemsworth derimod har tydeligvis fået besked på at lægge alle hæmninger til side og portrættere Dementus som præcis den boblende galning, han er – og på den (simple) præmis fungerer det faktisk.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)

Hvad der er mere overraskende er, at ikke alle special effects er helt rigtige, men virker både lidt gennemsigtige og plastikagtige. Det er ikke noget, vi forventer af en film med et så astronomisk budget.

Læs også Stadig fuld-MAX? WarnerDiscovery har nu annonceret abonnementspriserne for Max - og de byder på nogle overraskelser.

Furiosa: A Mad Max Saga har været en lidt blandet oplevelse. Selve historien er faktisk tyndere end i forgængeren, og selv actionsekvenserne føles lidt kedeligere og går lidt for ofte i ring. Ikke mindst føles dramaturgien unødigt ujævn med en del blindgyder, og filmen kunne med fordel have været skåret ned med 20-30 minutter. På den anden side, hvis du er på udkig efter en spektakulær visuel actionoplevelse med et kraftfuldt soundtrack og en fyrig heltinde, er der ikke meget, der slår Furiosa på filmmarkedet lige nu. 4 svage stjerner.

Der var biografpremiere på Furiosa: A Mad Max Saga den 22. maj. Den vil være tilgængelig for streaming (Max) senere på året.

Furiosa: A Mad Max Saga. (Foto: Warner Bros. Pictures)
Karakter
Furiosa: A Mad Max Saga

Fakta:

 • Biografen
 • Release: 24. maj 2024
 • Instruktør: George Miller
 • Medvirkende: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Alyla Browne, Tom Burke, Nicholas Hoult, Nathan Jones, Xanthia Marinelli, Lachy Hulme, Quaden Bayles
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Tid: 2:28 t.
 • Karakter: 4
 • IMDb

1 kommentar til “Furiosa: A Mad Max Saga”

 1. Synes ikke at den var overraskende god.
  Den første meget bedre og interessant i Furiosa synes sidst på filmen var lige ved at falde i søvn. Jeg vil sige for at se den en gang og det er det. Først film har set 10 gange

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top