Anmeldelse: The Queen’s Gambit

Usædvanligt vidunderbarn i usædvanlig historie

At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Karakter
Drama
The Queen’s Gambit
Annonce
Annonce
forfatter

Da den nye Netflix-serie The Queen’s Gambit tikkede ind som en pressemeddelelse fra streaming-giganten, må vi ærligt indrømme, at den ikke umiddelbart fangede vores interesse. En miniserie om et skakgeni kunne da umuligt være god underholdning?

Hvor kan man dog tage fejl …

 

Dysfunktionel baggrund

Den unge, lidt introverte Beth Harmon (Taylor-Joy) vokser op med en dysfunktionel mor samt en far, hun aldrig har mødt. Fortvivlelse og psykologisk ustabilitet kan være en farlig cocktail, og det ender da også i død og ulykke for Beths mor. Så Beth havner som niårig på et børnehjem for piger i kornfede Kentucky.

I 1960’erne var livet på et børnehjem ikke nogen dans på roser, og forstanderinden Fru Deardorff er da heller ikke af den mest børneglade slags. Den nysgerrige Beth søger tilflugt fra den triste virkelighed hos børnehjemmets joviale vicevært, som lærer hende at spille skak i kælderen – og det står hurtigt klart, at Beth har et talent for spillet langt ud over det normale.

En anden “vane”, hun får med fra børnehjemmet, er afhængighed af beroligende piller – en last, hun bærer med sig gennem livet.

Som 15-årig bliver hun endelig adopteret væk til den barnløse familien Wheatley med en mildt sagt distanceret far, der konstant er på rejse, og en pillegnaskende, alkoholiseret mor. Men fascinationen af skak tager hun med sig, og det bliver grundpillen i hendes liv.

(Foto: Netflix)

Selvhævdelse

The Queen’s Gambit er en utrolig fascinerende historie, hvor skakspillet og alle dets irgange er seriens røde tråd, men den egentlige historie handler om en ung kvindes selvhævdelse, om at rejse sig trods alle odds og perfektionere det, man er god til – endda i en fuldstændig mandsdomineret “branche”.

I 1960’ernes USA er kvinder i skak ikke noget almindeligt syn, og i begyndelsen bliver Beth da også behandlet derefter – med skepsis, mistanke og delvis latterliggørelse. Men gudskelov har unge Beth ikke den store sociale intelligens, for den slags hæver hun sig elegant over, selv om hun bliver betragtet som lidt af et udskud i skolen.

Beth gennemgår en decideret transformation fra usikker, grå mus til stærk, selvsikker løvinde. Med voksende selvtillid og stor nysgerrighed bliver hun en kæderygende, cocktaildrikkende og pillegnaskende diva, hvor skak er det, der holder hende flydende.

(Foto: Netflix)

Spændende skakkampe

Over seks en halv time kan virke langt for en serie, hvor utallige skakmatches står centralt, men manuskriptforfatterne formår at gøre det intrikate spil både spændende, forståeligt og tilgængeligt. The Queen’s Gambit (titlen referer til et åbningstræk i skak) er bestemt ikke kun for skaknørder.

Det er hele tiden Beths personlige rejse og sofistikerede personlighed, der er i fokus, og den fascinerende historie krones af usædvanlig solidt skuespil fra Anya Taylor-Joy.

Taylor-Joy flankeres af flere spændende biroller, men det er hendes fortolkning af den sære, komplekse Beth, der bærer serien. Hendes mimik, kropssprog og divamanerer understreger på alle måder karakterens mangefacetterede personlighed.

(Foto: Netflix)

Storpolitik

Manuskriptet er baseret på en roman af Walter Tevis og handler om et USA i en mere uskyldig tid – efter Anden Verdenskrig, og før landet blev trukket ned i sølet af Vietnamkrigen og lignende engagementer. Et land, hvor troen på fremtiden er den stærkeste drivkraft, og hvor alt kan ske, hvis du selv gør en indsats. I sådan en tid kan selv skak blive storpolitik, når man aner en mulighed for at slå kommunisterne i deres nationalsport.

Efterhånden som Beths stjerne stiger i skakverdenen, rejser hun USA rundt til turneringer og leger med sine mandlige modstandere på brættet og i sengen, og derefter ud i den store verden. Det hele forbilledligt filmet og klippet på niveau med en anden Netflix-succes, The Crown.

The Queen’s Gambit_2 The Queen’s Gambit_18 The Queen’s Gambit_17 The Queen’s Gambit_16 The Queen’s Gambit_15 The Queen’s Gambit_13 The Queen’s Gambit_12 The Queen’s Gambit_11 The Queen’s Gambit_10 The Queen’s Gambit_9 The Queen’s Gambit_8 The Queen’s Gambit_6 The Queen’s Gambit_5 The Queen’s Gambit_4
<
>
(Foto: Netflix)

The Queen’s Gambit er usædvanlig velskrevet og favner et bredt spektrum af menneskelige følelser og op- og nedture. Det er ikke alle forhindringer, Beth møder på sin vej, der virker lige troværdige, men det hele formidles med så stor fortælleglæde, intensitet og spænding, at vi gerne lader os rive med.

Fem stjerner til skakverdenens mest charmerende dronning!

(Foto: Netflix)

/ registrér dig for at læse denne artikel gratis

Bekræft venligst inden tilmelding

Jeg accepterer Lyd & Billedes Vilkår og betingelser. Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve og information. Dette kommer kun et par gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig.

eller tilmeld dig via e-mail

Glemt adgangskode? Indtast venligst din e-mailadresse. Du vil modtage en mail med et link til at lave en ny adgangskode.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 23. oktober 2020
  • Instruktion: Scott Frank
  • Med: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Harry Melling, Marcin Dorocinski
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 6:33 timer
IMDB Rating
The Queen's Gambit  | TV Mini-Series (2020) 6h 33min | Drama | TV Mini-Series (2020) Summary: Orphaned at the tender age of nine, prodigious introvert Beth Harmon discovers and masters the game of chess in 1960s USA. But child stardom comes at a price.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.