Anmeldelse: Doctor Sleep, Director’s Cut

Parasitisk fortsættelse

En af alle tiders bedste gyserfilm har fået en totalt unødvendig og decideret uværdig fortsættelse.
Karakter
Gyser
Doctor Sleep, Director’s Cut
Annonce
Annonce
forfatter

For 40 år siden lancerede den legendariske instruktør Stanley Kubrick sit gysermesterværk Ondskabens hotel (eng. The Shining), baseret på en roman af Stephen King (som fascinerende nok hader filmen). Her følger vi familien Torrance, mens de overvintrer på et øde hotel i bjergene.

Familiefaren (Jack Nicholson i en glansrolle), der både er drikfældig, depressiv og har småvoldelige tendenser, skal skrive sit mesterværk, samtidig med at han er vicevært på højfjeldshotellet. Sønnen Danny har “the shining”, hvilket vil sige, at han er synsk og har kontakt med underverdenen. Jo mere isoleret den lille familie bliver, jo flere psykopatiske træk træder frem hos faren – indtil alting går ad helvede til …

I Doctor Sleep møder vi Danny (McGregor) igen 31 år senere. Han er nu alkoholiseret, manisk/depressiv og selvdestruktiv, men får livsgnisten tilbage, da han får arbejde på et ældrecenter, hvor han kan guide de døende på deres sidste rejse.

 

Annonce

Otte år senere endnu møder vi en energisk Danny, der tilsyneladende har lagt fortiden bag sig. Men så bliver han kontaktet af den unge pige Abra – der også har “the shining” – og fortiden indhenter ham som en dæmonisk boomerang.

Når en film i den grad fråser i referencer til en klassiker og bygger videre på dens historie, kan man ikke undgå at sætte de to film op mod hinanden. Og i den konkurrence når fortsættelsen desværre ikke originalen til sokkeholderne.

Hvor Ondskabens hotel var en snigende uhyggelig psykologisk gyser, ender Doctor Sleep nærmest som en okkult zombie-splatterfilm – med grusomme barnemord som krydderi.

Den karismatiske Rose the Hat (Ferguson) og hendes outrerede redneck-zombie-bande er som taget ud af Monsters Inc.! I Pixar-klassikeren udtrækker monstrene barneskrig, som de omdanner til energi; i Doctor Sleep ernærer redneck-zombierne sig af barneskrig og frygt, idet de suger børnenes “livsånd” til sig, mens de på bestialsk vis tager livet af dem. Ja, det er det niveau, vi er på.

(Foto: Warner Bros.)

Både Ewan McGregor og ikke mindst Rebecca Ferguson gør en solid indsats, men det hjælper ikke meget med et så dårligt manuskript, en haltende narrativ og et konstrueret plot. Desuden er filmen alt for lang – Director’s Cut er på over tre timer! Den tynde handling strækkes ud til det søvndyssende, og vi får en metervare-gyser serveret, der ser lækker ud, men er lige så hul og uinteressant som en tom øldåse. Havde den så bare været spændende …

Annonce

Da den store finale kulminerer på det legendariske Overlook Hotel, hvor hele handlingen i Ondskabens hotel foregår, nærmer vi os usømmelig omgang med lig. Her kopierer man nærmest flere scener fra Kubricks klassiker, uden at det gør fortsættelsen det mindste bedre; tværtimod fremhæver det dens svagheder, når den så skamløst læner sig tungt op ad originalen.

Doctor Sleep er ikke et decideret makværk, men det er tæt på. To søvndyssende stjerner til denne fuldstændig unødvendige fortsættelse. Se hellere originalen ti gange igen.

PS: Ondskabens hotel blev i vinters udsendt i en renoveret udgave og anbefales på det varmeste.

Doctor Sleep_3 Doctor Sleep_4 Doctor Sleep_5 Doctor Sleep_6 Doctor Sleep_2
<
>
(Foto: Warner Bros.)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
 • Blu-ray
 • Release: 19. marts 2020
 • Instruktion: Mike Flanagan
 • Med: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis, Emily Alyn Lind, Zahn McClarnon, Carel Struycken
 • Genre: Gyser
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Tid: 3:01 timer
IMDB Rating
Doctor Sleep (2019) 2h 32min | Drama, Fantasy, Horror | 15 November 2019 (Norway) Summary: Years following the events of "The Shining," a now-adult Dan Torrance must protect a young girl with similar powers from a cult known as The True Knot, who prey on children with powers to remain immortal.
Countries: UK, Canada, USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

 1. Tydeligt at et område som film, er en subjektiv vurdering.

  Filmen er ikke et mesterværk – enig!

  Når det så er sagt, og man 1.ikke har set ondskabens hotel eller 2. Kan ignorere at man har set ondskabens hotel – så synes jeg faktisk filmen leverer god underholdning, som ligger niveauer over utallige andre filmatiseringer af Kings noveller.
  Måske det er de 3 timer som alligevel bliver for meget for instruktøren, da man den første 1 1/2 times tid formår at holde den lidt dystre og uhyggelige tråd, som godt nok bliver en anelse tyndt i sidste halvdel.
  Det skal siges at jeg har læst alle Kings noveller, og er gang på gang blevet skuffet over film som er baseret på dem, bortset fra få undtagelser. Kan man abstrahere fra ondskabens hotel, så er det absolut en film jeg vil anbefales som ok underholdning. Jeg vil ikke strække den til 4*, men give den 3 1/2* ud af 6.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.