Search
Generic filters

: Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Blu-ray anmeldelse

Robert Gustafsson er exceptionelt god som Sveriges svar på Forrest Gump i denne meget vellykkede drama-komedie.

Karakter
KomedieKomedie
Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Allan Karlson (Gustafsson) er tvangsindskrevet på et trist plejehjem, efter at han har brugt en kraftig sprængladning til at dræbe en ræv, der stjal hans høns og slog hans kat ihjel. Da han skal fejre sin hundredårsdag på behørig vis, finder han pludselig ud af, at det gider han ikke. Så han tager sine tøfler på, klatrer ud ad vinduet og går sin vej.

Med sine begrænsede midler kommer Allan ikke så langt, men mere end langt nok til at lave ravage. Og da han falder over en kuffert med 50 millioner, som tilhører en motorcykelbande, begynder tingene at eskalere.

Til sin nye ven Julius (Wiklander) fortæller han – over en dram eller tre – om sit bemærkelsesværdige liv. I ren Forrest Gump-stil har den enfoldige Allan været tæt på eller involveret i mange af de største politiske begivenheder i forrige århundrede. Han var en del af the Manhattan Project, mødte Truman, spionerede for russerne, mødte Stalin, var meddelagtig i Berlinmurens fald osv.

Det er blevet en usædvanlig feelgood-film med farverige og charmerende personer, suppleret af et frisk og originalt manuskript. Og Robert Gustafsson imponerer i sin skildring af Allan fra nyfødt til hundredårig – mimik og kropssprog sidder lige i skabet. Desuden har vi aldrig set bedre sminkning på film; Gustafsson ser virkelig 100 år gammel ud, og der er lagt meget energi og mange penge i glimrende special effects og scenografi.

Det eneste, vi kan finde at trække ned for, er at filmen efterhånden bliver lidt ensformig og repetitiv, plus at der er klemt lige lovlig meget ind på de knap to timer, så vi indimellem halser af sted. Men alt i alt en meget vital hundredårig. Fem stjerner!

Lydkvaliteten (dts-MA 5.1) på Blu-ray’en er simpelthen fremragende, og billedkvaliteten rigtig god. Bonusmaterialet består af en god bag-om-filmen.

Fakta

 • Release: 30. april 2013
 • Instruktør: Felix Herngren
 • Medvirkende: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, Mia Skäringer, David Wiberg, Ralph Carlsson, Jens Hultén, Alan Ford
 • Genre: Komedie
 • Land: Sverige
 • År: 2013
 • Tid: 1:54 timer

IMDB Rating

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.