TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Sveriges Forrest Gump stråler

Robert Gustafsson er exceptionelt god som Sveriges svar på Forrest Gump i denne meget vellykkede drama-komedie.

forfatter
Publiceret 09/07/2014 - 14:15
Karakter
KomedieKomedie
Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Allan Karlson (Gustafsson) er tvangsindskrevet på et trist plejehjem, efter at han har brugt en kraftig sprængladning til at dræbe en ræv, der stjal hans høns og slog hans kat ihjel. Da han skal fejre sin hundredårsdag på behørig vis, finder han pludselig ud af, at det gider han ikke. Så han tager sine tøfler på, klatrer ud ad vinduet og går sin vej.

Med sine begrænsede midler kommer Allan ikke så langt, men mere end langt nok til at lave ravage. Og da han falder over en kuffert med 50 millioner, som tilhører en motorcykelbande, begynder tingene at eskalere.

Til sin nye ven Julius (Wiklander) fortæller han – over en dram eller tre – om sit bemærkelsesværdige liv. I ren Forrest Gump-stil har den enfoldige Allan været tæt på eller involveret i mange af de største politiske begivenheder i forrige århundrede. Han var en del af the Manhattan Project, mødte Truman, spionerede for russerne, mødte Stalin, var meddelagtig i Berlinmurens fald osv.

Det er blevet en usædvanlig feelgood-film med farverige og charmerende personer, suppleret af et frisk og originalt manuskript. Og Robert Gustafsson imponerer i sin skildring af Allan fra nyfødt til hundredårig – mimik og kropssprog sidder lige i skabet. Desuden har vi aldrig set bedre sminkning på film; Gustafsson ser virkelig 100 år gammel ud, og der er lagt meget energi og mange penge i glimrende special effects og scenografi.

Det eneste, vi kan finde at trække ned for, er at filmen efterhånden bliver lidt ensformig og repetitiv, plus at der er klemt lige lovlig meget ind på de knap to timer, så vi indimellem halser af sted. Men alt i alt en meget vital hundredårig. Fem stjerner!

Lydkvaliteten (dts-MA 5.1) på Blu-ray’en er simpelthen fremragende, og billedkvaliteten rigtig god. Bonusmaterialet består af en god bag-om-filmen.

Fakta
  • Release: 30. april 2013
  • Instruktør: Felix Herngren
  • Medvirkende: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, Mia Skäringer, David Wiberg, Ralph Carlsson, Jens Hultén, Alan Ford
  • Genre: Komedie
  • Land: Sverige
  • År: 2013
  • Tid: 1:54 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend