Search
Generic filters

: Den bedste sæson hidtil

Game of Thrones, 3. sæson

Endelig er Game of Thrones blevet “voksen”. Tredje sæson er klart den bedste indtil videre.

Karakter
DramaFantasy
Den bedste sæson hidtil

Magtkampen og intrigerne fortsætter for fuld styrke i Westeros, men med tredje sæson af fantasy-serien får personerne tid til at udvikle sig, og historien får tid til at gå i dybden.

Efter at seriens hovedpersoner brugte det meste af anden sæson på brutale krige, hvor deres vasallers mænd blev slagtet i hobetal, hersker der nu en forsigtig undtagelsestilstand i Westeros, hvor alle føler hinanden på tænderne og forsøger at danne de bredest mulige alliancer – men hvem kan man egentlig stole på i så usikre tider?

EP302

Den ældste søn af Eddard Stark, Robert (Madden), der nu hersker som konge af Nord – uden at have hverken kontrol over landet eller mænd nok – er desperat på jagt efter alliancer. I hovedstaden Kings Landing fortsætter den sadistiske drengekonge Joffrey med at regere, men nu på sin morfars nåde. Slægterne Lannister og Tyrell laver en magtfuld alliance gennem arrangerede ægteskaber og danner fælles front mod deres fjender.

Den ældste søn af huset Lannister, Jaime (danske Nikolaj Coster-Waldau), blev fanget af huset Stark i anden sæson og er nu på vej til hovedstaden for at blive udvekslet med de to Stark-døtre. Vi skal ikke afsløre, hvordan det går med ham denne gang, men kan dog fortælle, at han ikke ligefrem kommer til at vælte sig i silkelagner og kongelig luksus.

vlcsnap-2013-02-24-16h49m39s65

I Nord er oprørerne på vej over muren, ledet af endnu et skandinavisk islæt, norske Kristofer Hivju som den handlekraftige urmand Tormund. En person, du garanteret ikke vil modsige, hvis han beder om dit sidste stykke brød eller din datters hånd. Og endnu en rolle, der er med til at give det mangefacetterede persongalleri en usædvanlig dybde.

white-walker_game-of-thrones_season-3

Igen er de værste fantasy-elementer nedtonet i forhold til bøgerne. Efter sidste episode af sæson to frygtede vi ellers, at tredje sæson ville blive domineret af vandrende skeletter, men det er ikke tilfældet. Selv om der er en del overnaturlige elementer til stede, er det i så begrænset omfang, at selv de mest skeptiske (inklusive undertegnede) lader det passere. Det, der er i fokus, er de mellemenneskelige relationer, ligesom vi får et fascinerende indblik i, hvor langt folk er villige til at gå for at opnå fordele og bevare deres magtposition. “Magt korrumperer” var der engang en klog mand, der sagde, og det gælder så sandelig også i Westeros!

got-s3-tyrion-wallpaper-1600

Trods al volden og intrigemageriet er serien ikke uden befriende humor, først og fremmest udtrykt gennem den fortræffelige Peter Dinklage som dværgen Tyrion Lannister. Han er sandsynligvis den smarteste af dem alle, men ignoreres konstant på grund af sin “tilstand”, og hans spydigheder og understatements falder som perler på en snor. Alle ære til de kreative og intelligente manuskriptforfattere.

Margaery-Tyrell

Serien trækker os ind i en utrolig og eklatant voldelig verden, og er til tider direkte ubehagelig at se på. Det her er ikke for sarte sjæle, og vi vil heller ikke anbefale den til udpræget religiøse mennesker, men det bliver aldrig spekulativ vold eller sex. Jovist får vi en overflod af faste bryster og yppige lår – næsten mere end en mand, der har passeret de 40, kan klare – men det passer perfekt til seriens stil og tematik.

Emelia-Clarke

Mens mændene på fastlandet opbygger alliancer og dræber deres fjender, er der en “dark horse”, der lurer i kulissen og opbygger en stadig voksende magtbase, sten for sten, soldat for soldat og guldbarre for guldbarre. Med sine tre drager og sin voksende hær af lejesoldater er den smukke Daenerys Targaryen (Clarke) på vej til at blive den mest interessante karakter i kommende sæsoner. Vi glæder os!

Game of Thrones Exhibit

Historien, der er baseret på romanserien A Song of Ice and Fire af George R.R. Martin, er voldsomt fascinerende og medrivende, og vigtigst af alt formår den at overraske igen og igen. Det her er så langt fra konventionel historiefortælling i tv-serier, som man kan komme. Som vi på chokerende vis blev vidne til i slutningen af første sæson, er forfatteren heller ikke bange for at tage livet af sine vigtigste (og mest sympatiske) hovedpersoner. Det er ikke rart, men ih hvor vi elsker det!

winterfell-1

Musikken er passende bombastisk, og de herlige landskaber er bjergtagende og flot fotograferet. Det er tydeligt, at HBO ikke har sparet på hverken rekvisitter eller special effects, og skuespiller er generelt i topklasse. Sammen med en stram instruktion og en god dramaturgi, som gør, at ni timer bare flyver af sted, er det med til at sikre dette epos klassikerstatus. Det er sjældent, at en tv-serie formår at udvikle sig så stærkt, som Game of Thrones har gjort over de første tre sæsoner. Som regel bliver den ene sæson efter den anden bare gentagelser af de forrige med en lidt anden vinkel. Denne fælde har Game of Thrones undgået. Vi hylder serien og hædrer den, uden skyggen af tvivl, med seks blodrøde stjerner. Det her er intet mindre end banebrydende underholdning!

2012-07-14-game_of_thrones-e1385083961895

Som med første og anden sæson er lydkvaliteten (dts-MA 5.1) upåklagelig. Lyden er klar, præcis og detaljeret, det ryster godt i sofaen, når hestene rider forbi, og surround-sporet er fornemt udnyttet. Billedkvaliteten er også rigtig god, men mangler den sidste smule sortniveau og skarphed, for at vi kan give topkarakter. Det vil dog nok opfattes mindre irriterende på et 50 tommers tv end på det 113 tommer store lærred i vores testrum.

GOTS1S3_BD_SC_3D

Også på bonusfronten bliver vi generøst forkælet med bl.a. 12 (!) kommentarspor, en god guide til hver episode (der kan være nyttig med så mange centrale personer), en særdeles god og informativ interaktiv guide, udeladte og forlængede scener, fokus på ægteskabets centrale betydning samt en række andre dokumentarer. Forbilledligt!

PS: 1.-3. sæson kommer nu også i en samleboks. 4. sæson har premiere på HBO Nordic (samt C More Series/HD og streaming-tjenesterne C More Play og Filmnet) den 7. april.

Fakta

 • Release: 17. februar 2014
 • Instruktør: Alex Graves m.fl.
 • Medvirkende: Richard Madden, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Jack Gleeson, Sophie Turner, Lena Headey, Kristofer Hivju
 • Genre: Fantasy
 • Land: USA År: 2013
 • Tid: 09:10 timer

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
3 kommentarer

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.