Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Alaska Daily, sæson 1

Ujævn kulturkonflikt i Arktis

En graverjournalist fra New York bliver stillet overfor helt nye udfordringer og må justere kursen i mødet med USA’s største stat.

Skrevet af / 25/02/2023 - 10:31
Alaska Daily, sæson 1
Tor Aavatsmark

Ignorering af de vedvarende overgreb mod og endda mord på oprindelige folk er tidligere blevet skildret i en række serier og film. Få er lykkedes så godt som Taylor Sheridan med Yellowstone og 1923 og Jeremy Renner med Wind River.

Serieskaber Tom McCarthy fletter denne betændte tematik sammen med undersøgende journalistik med et bagtæppe af de dramatiske forandringer, som de trykte medier står over for. Alaska Daily er blevet en ret fascinerende serie, selv om den er ujævn, forudsigelig og ikke ret subtil. Alaskas overvældende natur alene kan ikke bære serien.  

Læs også Her ser du Yellowstone! Serieskaber Taylor Sheridan er blandt de hotteste navne i streamingbranchen for tiden - men hvor (og hvordan) får du set alle hans eminente serier?

Eileen Fitzgerald (Hilary Swank, Million Dollar Baby) har drømmejobbet som undersøgende journalist på en af New Yorks største aviser. I et scoop, hvor hun tilsyneladende afslører den nye forsvarsminister, bliver redaktionen tvunget til at trække historien tilbage, efter at der bliver sået tvivl om en whistleblower. Kursen er sat mod arbejdsløshed for stjernereporteren.  

Ind på banen træder hendes tidligere chef, Stanley Cornik (Jeff Perry), der nu er chefredaktør på Alaskas (!) største avis; men storbypigen Eileen har bestemt ingen planer om at flytte til en provinsavis i ødemarken. 

Efter nogle dages nagende tvivl og lysten til en ny start, sætter Eileen sig på et fly til Anchorage. Den sag, Cornik har luftet for hende, handler om en indfødt kvinde, der er fundet ilde tilredt og død, og politiet har åbenlyst valgt at ignorere sagen, hvilket har vakt hendes journalistiske urinstinkter.  

Naturligvis kommer den kæphøje, yderst arrogante storbyreporter på kant med både sine nye kolleger, det lokale politi og de indfødte. Hun bul frem som en bulldozer med skyklapper på og er overbevist om, at hun altid ved bedst. Hun har heller ikke lyst til at samarbejde med sine ‘enfoldige’ kolleger. Her har McCarthy gjort hovedpersonen en virkelig bjørnetjeneste; hun virker ofte (trods sine angstanfald) latterligt karikeret og stereotyp.  

Alaska Daily, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

Hendes troværdighed svækkes yderligere af, at hun på trods af sine journalistiske meritter synes at have så lidt selvindsigt, at hun lader sit oppustede ego svække den sag, hun arbejder på. Når det er sagt, så nedtoner serieskaberen (og manuskriptforfatteren) hende dog en smule hen over sæsonen, og plottet, der afdækkes, er med den åbenlyse og systematiske racisme både aktuelt og skræmmende fascinerende. Og endnu en gang beviser Swank, hvilke skuespillerkvaliteter hun besidder.  

Alaska Daily, sesong 1_7 Alaska Daily, sesong 1_5 MATT MALLOY, JEFF PERRY Alaska Daily, sesong 1_1
<
>
Alaska Daily, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

For de af os, der arbejder inden for medierne, er der et ekstra tiltalende element ved Alaska Daily, nemlig dens fokus på de barske arbejdsvilkår for journalister som er en følge af faldende oplagstal og forsvundne annonceindtægter. Desværre vælger McCarthy også at angribe dette felt på en ret klichéagtig og lidt overfladisk måde. 

Sæson 1 består af 11 afsnit, hvoraf anmelderen kun har set de fire. Med stadig mere beskidte politiske spil og et stigende antal forsvundne personer, hvis sager er blevet fejet ind under gulvtæppet, vokser serien faktisk på os. Den er absolut ikke særligt original, men settingen i eksotiske Alaska og fokuseringen på de oprindelige folks kummerlige kår (i vores moderne tid) gør den til en serie, vi gerne vil fortsætte med at se. 4 svage stjerner. En serie med (uforløst) potentiale! 

Alaska Daily, sæson 1 (Foto: Walt Disney)
Karakter
Alaska Daily, sæson 1

Fakta:

  • Disney+ 
  • Release: 3. februar 2023 
  • Instruktion: Tom McCarthy 
  • Medvirkende: Hilary Swank, Jeff Perry, Grace Dove, Craig Frank, Matt Malloy, Ami Park, Meredith Holzman 
  • Genre: Drama 
  • Land: USA 
  • År: 2022 
  • Tid: 7:20 t. 
  • Karakter: 4 
  • IMDb 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top