Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste foto & video 2021-2022

Vi gør det lettere for dig at finde det kamera, der passer bedst til dig.

Skrevet af / 14/10/2021 - 12:00
Årets bedste foto & video 2021-2022

De helt billige kameraer er svære at finde i dag, simpelthen fordi kameramarkedet har ændret sig markant.

Mobilerne har taget over fra de billige kameraer, men entusiasterne er ikke mindre entusiastiske og bruger flere penge på kameraudstyr end tidligere. Dermed er udvalget også snævret ind, kvaliteten er blevet bedre, og priserne er steget. De fleste vælger nemlig et systemkamera, når de skal have et kamera ud over mobiltelefonen.

Så stiller man også højere krav til ydelsen. Bl.a. på fokushastighed, følgefokus, skudtakt, videomuligheder og ikke mindst billedkvalitet. Netop det sidste er man garanteret at få med de kameraer, vi har taget med som årets bedste kameraer.

Men de har forskellige egenskaber, og hvor det ene kamera er perfekt til nogle typer fotografering, har man brug for et helt andet kamera til andre motiver.

Hvilket kamera er det rigtige for dig? Det ser vi på her, hvor vi fortæller, hvilke af de nye kameramodeller vi anbefaler til hvilke typer motiver. For som nævnt stiller fotografer forskellige krav til kameraudstyret, og mens nogle har brug for et kamera, der er lille og smidigt, lægger andre vægt på skudtakt og fokushastighed frem for størrelse og vægt.

Som vi plejer at sige, har sportsfotografer og portrætfotografer ikke det samme udstyr i kameratasken.

Her finder du de bedste kameraer, vi har testet det seneste år, og du får også nogle enkle råd om, hvilke af kameraerne vi anbefaler til hvad – og hvad man skal tænke på, når man skal vælge den bedste kombination af kamera og brændvidde på objektivet.

Portrætter

Man kan tage fine portrætter med de fleste brændvidder. F.eks. er billeder i helfigur med det miljø, hvor personen, der fotograferes, hører til, også et portræt. Det samme er et tættere udsnit, hvor hovedet dækker det meste af billedfladen. Så vælger man et objektiv med længere brændvidde. F.eks. 80 til 135 mm eller endda 200 mm brændvidde.

Portrætter i helfigur kan godt tages med en 28, 35 eller 50 mm. En såkaldt normalzoom kan fint bruges, da den ofte dækker et område mellem 28 og 90 mm. Men en 85 mm med lysstyrke f/2.0 eller bedre er at foretrække, hvis man vil isolere motivet fra baggrunden.

Anbefalede kameraer:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5.

Allround

De allerfleste billeder kan fint tages med et systemkamera og den medfølgende normalzoom.

Allround-kameraerne dækker et bredt brugsområde og er et glimrende supplement til mobiltelefonen, da de har overlegen ergonomi og langt flere muligheder for at få fine billeder af forskellige motiver ved forskellige lysforhold. De har også den fordel, at man let kan udvide brugsområdet med en kraftig vidvinkel, et makro-objektiv eller en solid telezoom samt en ordentlig blitz, når man har brug for det.

Anbefalede kameraer:

Nikon Z fc, Fujifilm X-S10, Panasonic Lumix S5.

Landskaber og natur

Billeder af natur er populære, og landskabsbilleder har eksisteret, siden penslen blev opfundet. Med et godt kamera behøver man ikke at bruge så meget tid på at forevige landskabet, og som altid er der nogle kameraer, der er bedre egnet end andre.

Et vejrbestandigt kamera er en fordel. Høj opløsning giver bedre detaljeskarphed og tilføjer billederne mere dybde. Med det rigtige objektiv, f.eks. en vidvinkel eller en vidvinkelzoom, kan man få et bredere perspektiv. En vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre (dvs. lavere tal) end f/2.8, er også velegnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan trække motivet tættere på, og et smallere perspektiv kan være meget effektfuldt.

Blandt nyttigt tilbehør til landskabsfotografering er selvfølgelig et stabilt stativ samt ND-filtre, graderede filtre og polarisationsfiltre.

Anbefalede kameraer:

Nikon Z7 II, Sony a1, Fujifilm GFX 100S.

Rejser

Uanset om rejsen er kort eller lang, er der én ting, der er en fordel ved et godt rejsekamera: Lav størrelse og vægt. At det er let at bruge og hurtigt på aftrækkeren er heller ikke nogen ulempe.

Medbring ekstra batterier og gerne et neutralt filter foran objektivet, så er du klar til at opdage nye steder at fotografere.

En normalzoom er god at have med, men en vidvinkel på mellem 24 og 35 mm med god lysstyrke kan være et mere handy alternativ til en zoom. Hvis kameraet ikke er for stort og tungt, er det lettere at have det hængende klar til brug, når muligheden byder sig.

Anbefalede kameraer:

Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4, Nikon Z fc.

Sport, action og dyreliv

De store kameraer, som man ser på stadioner, prioriterer fokushastighed og høj skudtakt frem for opløsning. Men det er muligt at finde gode kompromiser, som er velegnede til både sport og dyreliv.

Her handler det lige så meget om valg af objektiv som kamera. Dem, der vil have knivskarpe billeder fra et motorcykelløb eller fange ørne på afstand, har brug for både et hurtigt objektiv og et hurtigt kamera. Sådanne kameraer skal også have god batterilevetid, vejrbestandighed og et vertikalgreb med ekstra batteri.

Parret med en zoom på omkring 70-200 eller 100-400 mm, eller en lysstærk 300 mm eller mere, er man tættere på at få skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse.

Anbefalede kameraer:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Sony a1.

Video

Hvis man går meget op i video, måske mere end stillbilleder, findes der supergode systemkameraer med avancerede funktioner, som giver videografen vide muligheder. Her får man 4K-video (eller 8K) i meget høj kvalitet, 10 bit video med Log-indstillinger, stik til mikrofon og hovedtelefoner, og meget bedre videokvalitet med flere muligheder for gradering i efterbehandlingen.

Kameraerne kan selvfølgelig også levere glimrende stillbilledkvalitet, men det er på video-optagelser, at de virkelig skiller sig ud fra andre kameraer. Her kan de fleste objektiver bruges, men helst et med god lysstyrke og minimal focus breathing (dvs. vilkårlig ændring af fokusafstanden).

Dronevideo kan også være fedt at lege med. I 4K kan det give spektakulære videoer, der ikke lige er til at få med et systemkamera.

Anbefalede kameraer:

Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III, Nikon Z6 II, DJI Air 2S.

De nominerede til årets bedste foto & video

Vindere af Årets bedste foto & video 2021-2022

Årets kamera

Sony a1

Klassens bedste allround-kamera

Sony a1 har alt, hvad man kan ønske sig af et kamera.

Det burde egentlig ikke være muligt, men Sony har gjort det med a1. Det eneste kamera, som kombinerer ekstrem skudtakt med en højopløst billedsensor.

Der er nemlig ingen af konkurrenterne, der kan matche Sony-kameraets kombination af en 50 megapixel stablet og bagbelyst (stacked BSI-CMOS) full-frame billedsensor med 30 eller 20 fps skudtakt. Og 8K 30 fps eller 4K 120 fps video, ikke at forglemme.

I sig selv nogle ret heftige specifikationer, men der er mere endnu: En stor 9,44 megapixel søger uden blackout på serieoptagelser, op til 1/400 sekund blitzsynkronisering og Pixel Shift, som kan give op til 200 megapixel billedfiler.

Sony er kendt for at have den bedste autofokus. Konkurrenterne er muligvis ved at give dem kamp til stregen, men a1 viser, at Sonys Real Time Tracking med 759 fokuspunkter stadig er en tand skarpere til sporing af motivet.

Sony-kameraets autofokus er også følsom nok i svagt lys, og med en påmonteret FE 50 mm f/1.2 fandt kameraet fokus legende let selv med intet andet lys end et stearinlys.

Videokvaliteten er fuldt på højde med Canon EOS R5 på 8K, hvilket vil sige enestående detaljerigdom, men Canon-kameraets oversampling af 8K til 4K ser ud til at være lidt skarpere end Sony-kameraets. Der er ikke den store forskel, og sammenligninger af ren 4K mellem Sony a1, a7S III og EOS R5 giver Sony-kameraerne et lille forspring på detaljeskarphed.

Sammenlignet med de tre sportskameraer Sony a9 II, Canon EOS-1D X III og Nikon D6 er opløsningen og det dynamiske omfang dog synligt bedre på a1. Mængden af støj er på niveau med a7R IV og EOS R5, altså rent og pænt op til ISO 6400 og med marginal kornstøj. Man kan trække en del i kurvene på billederne fra a1, uden at støjmængden øges i generende grad, men der er ikke lige så meget at arbejde med som med Sony a7R IV.

Konklusion

Sony a1 er det mest komplette kamera, vi har testet. Et kamera, der er lige så velegnet ringside eller på en racerbane som i et studie eller til bryllup. Det er også et af de meget få kameraer, der er lige så godt til landskabsfotografering som til fuglebilleder.

Årets Bedste Systemkamera, High-end

Fujifilm GFX 100S

Bedst til det meste

Det bedste kamera, vi har testet, er blevet mindre, lettere og billigere.

For to år siden satte Fujifilm GFX 100 en ny standard for billedkvalitet, men måske ikke for bærbarhed. Med et integreret vertikalgreb og en temmelig velvoksen OLED-søger er det nemlig et ret digert kamera.

Det nye GFX 100S er et GFX 100 med den samme 102 megapixel billedsensor, som vi allerede kender, bare i et meget mindre og lettere kamerahus. Her får man altså den samme ekstreme opløsning, billeddynamik og farvedybde.

Men kameraet er ikke uden forbedringer sammenlignet med det kamera, vi kender som GFX 100.

En ny og mere kompakt billedstabilisering skal være effektiv op til seks eksponeringstrin. Håndgrebet med tommelfingergreb bagpå er langt bedre at holde om og giver et mere sikkert greb. Det umarkerede indstillingshjul er blevet et tydeligt mærket programhjul, hvor man kan gemme hele seks foretrukne opsætninger, og kameraet har fået en mærket omskifter til filmoptagelse og stillbilleder.

Ligesom GFX 100 har GFX 100S 4K-video op til 400 Mbit/s fra hele billedfladen i UHD- eller DCI-format. Man kan optage 4K-video eksternt med 10 bit 4:2:2 og F-log for farvegradering eller 12 bit Apple ProRes RAW via HDMI. Man kan også bruge kameraets filmsimuleringer på video og vælge hybrid log-gammaprofil (HLG).

Der er ingen forskel i billedkvalitet sammenlignet med GFX 100. Man får den samme brede farvemætning, det samme dynamikomfang og et toneomfang, som man sjældent ser fra full-frame-kameraer.

Konklusion

Hvis Fujifilm GFX 100 leverer den bedste billedkvalitet, vi har testet, så gør GFX 100S det også. Men her er kameraet både mere handy, lettere og billigere, og på mange måder et endnu bedre køb.

Det er selvfølgelig ikke et kamera til sport og action, men udvalget af objektiver til kameraet gør det så meget desto mere velegnet til portrætter, landskaber, mode- og studiefotografering, samtidig med at man kan lave video-optagelser med professionel kvalitet. Især hvis man bruger en ekstern optager.

Fujifilm GFX 100S stiller op i en prisklasse med konkurrence fra mange full-frame-kameraer, men billedkvaliteten fra kameraet er i en klasse for sig.

Årets Bedste Systemkamera, Basic

Fujifilm X-S10

Klassens bedste allround-kamera

Fujifilm X-S10 er et usædvanlig vellykket kompromis mellem pris og kvalitet, og passer til næsten alle.

Fujifilm X-S10 er baseret på samme teknologi som flagskibet X-T4, et professionelt kamera i en meget højere prisklasse, som er et af de mest komplette kameraer derude. Det gør X-S10 til et meget spændende kamera i den anden ende af prisskalaen.

For her får man samme 26 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor som i X-T4, samme billedprocessor, modificeret 6 trins billedstabilisering og autofokussystemet fra X-T4. Alt sammen pakket ind i en mindre, lettere og frem for alt meget billigere kamerahus.

Brugervenligheden er meget gennemført, og det eneste, der blev et irritationsmoment, var at placeringen af optageknappen til video og Q-knappen til hurtigmenuen er placeret så tæt på hinanden. Jeg kom hele tiden til at ramme den forkerte knap, men de fleste knapper kan omprogrammeres – eller slås fra. Så drejer man i stedet programhjulet til video og starter optagelsen med udløserknappen.

X-S10 er den type kamera, hvor man kan sætte alt på auto og bare koncentrere sig om motivet. Det gælder også på video, men hvis man vil, kan man gå ind i menuerne og ændre indstillinger. Til 4K 30 fps video i DCI- eller UHD-opløsning eller 1080p 60 fps og op til 240 fps, hvis man vil lave slowmotion-sekvenser.

Billederne får en enestående detaljeskarphed med en billeddynamik, der ikke står tilbage for noget kamera i denne klasse. Farvemætning og tonalitet på jpeg-filerne er noget af det bedst afbalancerede i branchen, og med den nye XF 50 mm f/1.0 var skarpheden i billederne upåklagelig.

Konklusion

X-S10 er det mest avancerede kamera i prisklassen og et af de mest brugervenlige. Erfarne fotografer behøver ikke at sætte sig ind i noget for at få de billeder, de vil have, og amatører med lidt eller ingen erfaring kan starte med fuldautomatik og så lege med de mange muligheder, som et så avanceret kamera giver, efterhånden som de bliver mere drevne.

Fujifilm X-S10 er et kamera, som alle kan få fine billeder med. Bedre kamera finder man ikke i denne klasse.

Årets Bedste Systemkamera, Premium

Nikon Z6 II

Perfektioneret Nikon-kamera

Nikon har lyttet til kritikken og lavet et af de bedste kameraer, der er til at købe.

Det, der egentlig er den store nyhed på Z6 II, er hverken vertikalgreb eller to kortpladser, men markant bedre autofokus, især på følgefokus – som dog nedsætter skudtakten fra 14 til 12 fps – og at det fuldt ud understøtter ansigts- og øjenfokus i både Auto-områdefokus og bredt områdefokus.

Z6 II har samme 24 megapixel full-frame billedsensor, hybrid autofokus med 273 fokuspunkter, der dækker 90 procent af billedfladen, vipbar touch-skærm og højopløst OLED-søger, bare med lidt bedre opdateringsfrekvens.

Kameraet har stadig indbygget femaksers billedstabilisering, og den er især nyttig på video. Det har de samme videoegenskaber med 4K 30p full-frame-optagelse i 8 bit op til 144 Mbit/s, og i februar 2021 kom der en firmware-opdatering, som muliggør 4K i 50p med APS-C-beskæring.

Nikon Z6 II er en fryd at fotografere med. Man vænner sig hurtigt til, hvor alle knapper og hjul sidder, og når man først har sat kameraet op og programmeret de knapper, man vil, er det bare at nyde det. Billedkvaliteten er ikke overraskende identisk med Z6, som vi bl.a. sagde følgende om:

“Billeddynamik, skarphed, farvegengivelse og støjreduktion er klasseledende. Jeg oplever billedkvaliteten som bedre end på Sony a7 III; det gælder især farvegengivelsen på kameraets jpeg-filer. Som giver billederne et mere levende og naturligt udtryk.”

Billederne fra kameraet viser (igen), at Nikon ved, hvad de laver. Billedkvaliteten er i top for et APS-C kamera i denne prisklasse. Videokvaliteten på 4K-optagelser er også meget fin med kun moderat rullende lukker og rigtig god skarphed og detaljeopløsning.

Konklusion

Nikon burde have benyttet lejligheden til at give Z6 II en vendbar touch-skærm, når de nu var i gang, men bortset fra det er kameraet helt klart blandt de allerbedste allround-kameraer i klassen. De små ændringer er store nok til at få betydning for mange, der skal vælge kamera, og ærlig talt kan vi vel godt sige, at Z6 II er det kamera, som Nikon skulle have lanceret i 2018.

Det er tydeligt, at Nikon har lyttet til den kritik, de fik dengang, og givet kameraet mulighed for vertikalgreb, hurtigere skudtakt, endnu bedre autofokus og en ekstra kortplads. Det har gjort Z6 II til et endnu bedre kamera, som stadig har forgængerens klasseledende stillbilled- og videokvalitet.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Scroll to Top