Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Fujifilm X-S10

Det bedste køb for begyndere

Fujifilm X-S10 er et usædvanlig vellykket kompromis mellem pris og kvalitet, og passer til næsten alle.
Karakter
Fujifilm X-S10
Lyd & Billede mener
Klasseledende billed- og videokvalitet. Indbygget billedstabilisering, hurtig skudtakt og handy format. Meget kamera for pengene.
Ikke vejrbestandigt, og følgefokus er ikke den hurtigste i klassen. Oplader medfølger ikke.
Specifikationer
 • Type: 26 Mp systemkamera m. X-Trans billedsensor i APS-C-format
 • Optik: Fujinon XF
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Søger: 2,36 Mp OLED, 0,935x
 • Serieoptagelse: 20 fps
 • Video: 4K UHD/DCI, 30/25/24 fps, 200 Mbit/s
 • Tilslutninger: USB 3.2, HDMI, mikrofon
 • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC m. UHS-I
 • Batteritid (CIPA): 325 billeder
 • Mål og vægt: 126 x 85 x 65 mm / 465 g
 • Højdepunkter: Vip- og vendbar touch-skærm, 5 ev billedstabilisering, 1/32.000 s elektronisk lukker, 425 fokuspunkter, joystick-knap, vejrbestandigt, ISO 51.200, blitz
 • Web: fujifilm.dk

De fleste systemkameraer i den lavere prisklasse er ofte ribbet for funktioner, som dyrere kameraer har. Det afspejler sig i prisen, der gør kameraerne tilgængelige for flere – hvis man vil acceptere nogle tekniske kompromiser, vel at mærke.

Det gælder også Fujifilm X-S10, men i meget mindre omfang end normalt. Her er der ikke sparet på noget af det, der virkelig betyder noget, og det har gjort det til et af de allerbedste kamerakøb lige nu.

Fuji indtager tronen igen Fujifilm X-T4 adresserer næsten alle forgængerens svagheder og scorer topkarakter.

Fujifilm X-S10 er baseret på samme teknologi som flagskibet X-T4, et professionelt kamera i en meget højere prisklasse, som er et af de mest komplette kameraer derude. Det gør X-S10 til et meget spændende kamera i den anden ende af prisskalaen.

For her får man samme 26 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor som i X-T4, samme billedprocessor, modificeret 6 trins billedstabilisering og autofokussystemet fra X-T4. Alt sammen pakket ind i en mindre, lettere og frem for alt meget billigere kamerahus.

Den modificerede billedstabilisering giver op til seks trins kompensation. (Foto: Lasse Svendsen)

Annonce

Det ligner X-T30, bare med et ordentligt håndgreb. X-T30 har længe været vores yndlingskamera i budgetklassen, sammen med Nikon Z50, men der er ingen tvivl om, at prisen for det mest komplette systemkamera i APS-C-klassen hidtil går til X-S10.

Se bare her:

 • Samme 26 Mp X-Trans CMOS-billedsensor som X-T4
 • Samme fasebaserede autofokus med ansigts- og øjenfokus som X-T4
 • 2,36 Mp søger mod 3,7 Mp på X-T4
 • 4K UHD/DCI 30 fps video, 8 bit 4:2:0, 200 Mbit/s, F-Log
 • 5-aksers 6-trins billedstabilisering mod 6,5 trin på X-T4
 • Op til 20 fps skudtakt
 • Op til 30 fps med 1,25x beskæring
 • Vip- og vendbar touch-skærm
 • Joystick-knap bagpå
 • Én SD-kortplads mod to på X-T4, som også understøtter UHS-II
 • Batterilevetid på 325 eksponeringer mod 500 på X-T4

Samme layout som Fujifilm X-T30, men med et ordentligt håndgreb. (Foto: Lasse Svendsen)

Sådan er det i brug

Medmindre man har brug for to kortpladser, et vejrbestandigt kamera og alle de tekniske videofunktioner på X-T4, går man ikke glip af meget, hvis man vælger X-S10, men man sparer en masse penge.

De analoge indstillingshjul får man ikke her. Flere af funktionsvalgene på X-T4 er flyttet fra knapper og indstillingshjul til skærmmenuen på X-S10. Et programhjul erstatter lukkertidshjulet, og knapper og hjul er stort set placeret som på X-T30.

Annonce

Hvis der er nogen funktioner, som man til stadighed ændrer, kan disse indstillinger lægges i fire valgbare hukommelser – C1 til C4 – som man har umiddelbar adgang til fra programhjulet på toppen.

Kamerahusets formfaktor tillader lidt bedre plads mellem knapperne, og her får man et godt håndgreb, der giver et betryggende tag på kameraet. F.eks. når man fotograferer med en XF 70-300 mm eller den lysstærke og ret tunge XF 50 mm f/1.0.

Touch-skærm og joystick-knap. (Foto: Lasse Svendsen)

Den elektroniske lukker giver en skudtakt på op til 20 fps – eller 30 fps med lidt beskæring. Ansigts- og øjenfokus er hentet fra X-T4 og er væsentlig hurtigere og mere præcis på følgefokus end på noget tidligere Fuji-kamera, selv om den ikke er helt på niveau med autofokuspræcisionen på Sony a6600.

Man kan flytte fokuspunktet i søgeren med en finger på skærmen eller med joystick-knappen på bagsiden, eller lade kameraet søge efter og holde fokus på et øje.

Annonce

Kortpladsen er flyttet til undersiden, ved siden af batteriet. Som har lidt mindre kapacitet end batteriet på X-T4, og det er værd at bemærke, at man ikke kan bruge et vertikalgreb med ekstra batteri på kameraet.

Kameraets OLED-søger har lidt lavere opløsning, og det samme har den vipbare touch-skærm, men intet af det er så vigtigt, at det er noget at trække ned for. I modsætning til X-T4 har kameraet en indbygget opklappelig blitz, som er praktisk, når man har brug for mere lys eller bare vil lyse skygger op.

Brugervenligheden er meget gennemført, og det eneste, der blev et irritationsmoment, var at placeringen af optageknappen til video og Q-knappen til hurtigmenuen er placeret så tæt på hinanden. Jeg kom hele tiden til at ramme den forkerte knap, men de fleste knapper kan omprogrammeres – eller slås fra. Så drejer man i stedet programhjulet til video og starter optagelse med udløserknappen.

Q-menuen giver umiddelbar adgang til foretrukne indstillingsmenuer. (Foto: Lasse Svendsen)

Video- og billedkvalitet

X-S10 er den type kamera, hvor man kan sætte alt på auto og bare koncentrere sig om motivet. Det gælder også på video, men hvis man vil, kan man gå ind i menuerne og ændre indstillinger. Til 4K 30 fps video i DCI- eller UHD-opløsning eller 1080p 60 fps og op til 240 fps, hvis man vil lave slowmotion-sekvenser.

Annonce

Videofunktionerne er ikke så omfattende som på X-T4, men man kan gemme 8 bit 4K i 4:2:0 med 200 Mbit/s datastrøm og F-Log i kameraet eller 4K 10-bit 4:2:2 til en ekstern optager. Det er også muligt at lave ordentlig slowmotion i 1080p HD med op til 240 fps.

Kameraet kan optage lyd i stereo og har mikrofonindgang, men ikke hovedtelefonudgang. Hvis man skal bruge hovedtelefoner, må man finde USB-til-minijack-adapteren i æsken, som gør det muligt at tilslutte hørebøffer.

En af de ting, der gør Fujis kameraer unikke, er det store udvalg af filmsimuleringer. Det vil sige farveprofiler, der ligner filmtyper som Velvia, Eterna, Provia, Eterna Cinema osv. Hvis man ikke er fortrolig med egenskaberne for de forskellige farveprofiler, kan man vælge en filmsimulering og trykke på Q-knappen for at få en forklaring.

Fujis valg af det asymmetriske X-Trans-farvefilter over en bagbelyst CMOS-billedsensor har en del at sige for billedkvaliteten, som på alle måder er sammenlignelig med X-T4. Med andre ord identisk på stillbilleder og i praksis magen til med de samme indstillinger i 4K.

Billederne får dermed en enestående detaljeskarphed med en billeddynamik, der ikke står tilbage for noget kamera i denne klasse. Farvemætning og tonalitet på jpeg-filerne er noget af det bedst afbalancerede i branchen, og med den nye XF 50 mm f/1.0 var skarpheden i billederne upåklagelig.

Annonce

Billedstøj er ikke noget problem, før man passerer ISO 6400, hvor farve- og kornstøj kommer krybende, men det er ikke generende, før man passerer ISO 12.800. Så skal man ikke trække for meget i kurvene, før farvestøjen dukker op i billederne.

Mikrofonindgang, men til hovedtelefoner skal man bruge en adapter. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Præcisionen på følgefokus ligger lidt bag ydelsen fra de bedste i denne klasse, men det er også det eneste væsentlige at trække ned for. X-S10 er det mest avancerede i prisklassen og et af de mest brugervenlige kameraer i klassen.

Erfarne fotografer behøver ikke sætte sig ind i noget for at få de billeder, de vil have, og amatører med lidt eller ingen erfaring kan starte med fuldautomatisk og så lege med de mange muligheder, som et så avanceret kamera giver, efterhånden som de bliver mere drevne.

Fujifilm X-S10 er et kamera, som alle kan få fine billeder med. Bedre kamera finder man ikke i denne klasse.

Annonce

Kombineret med den fine XF 18-55 mm f/4 bliver X-S10 et perfekt allround-kamera for de fleste. (Foto: Lasse Svendsen)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.