Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose SoundLink Flex

Klar lyd overalt

Bose SoundLink Flex er en lækker bærbar højttaler, der lyder fint og kan tåle vind og vejr.

Skrevet af / 10/03/2022 - 13:10
Bose SoundLink Flex
Geir Gråbein Nordby

Bose SoundLink Flex er beregnet til at kunne tåle hårdt vejr, og hvis man skulle tabe den i spaen eller swimmingpoolen i et par minutter, går det også fint. Det samme med lavt vand ved stranden, da den også er støvtæt og derfor kan tåle salt og sand.

Den har en flot, afrundet form, og selv om den ikke ligefrem er i lommeformat, er den slank nok til ikke at bule ud af en taske eller lille rygsæk.

Vi taler med andre ord om en konkurrent til favoritter som Sony SRS-XB33, JBL Charge 5 og Sonos Roam.

Som et våben mod sine nærmeste konkurrenter har Bose SoundLink Flex desuden en indbygget mikrofon til mobilsamtaler, så man kan sidde på stranden og høre musik og så besvare indgående opkald uden at skulle finde den tilsluttede mobiltelefon frem. Det er der ingen af de nævnte rivaler, der kan.

Læs også Bærbare højttalere til påsketuren Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.

Bluetooth 4.2

Derimod har Bose-højttaleren kun Bluetooth version 4.2, hvilket som udgangspunkt udelukker såkaldt multipunktstilslutning, altså at den kan sluttes til to kilder på samme tid. F.eks. PC og mobiltelefon. Men Bose har alligevel fået det med på en måde, og man kan skifte mellem de to ved at trykke to gange på Bluetooth-knappen.

Det fungerer dog ikke gnidningsløst, og med min iPhone og MacBook Pro tilsluttet oplevede jeg udfald, samtidig med at det var meget inkonsekvent, hvordan den skiftede mellem de to enheder. Her ville Bluetooth 5 helt sikkert have hjulpet.

Bose SoundLink Flex carry scaled 1
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Batterilevetid og rækkevidde

Ellers er en batterilevetid på op til 12 timer okay, og det samme er en ladetid på omkring fire timer via USB-C. Den trådløse rækkevidde er opgivet til 9 meter, men samtidig siger producentens hjemmeside, at man kan tilslutte en enhed fra op til 30 meters afstand.

Ergo blev jeg nødt til at skridte op selv. Inde i vores kontorbygning kunne jeg tage højttaleren med gennem åbne døre og korridorer ca. 20 meter væk fra mobiltelefonen, før lydstrømmen blev ustabil.

Udendørs kunne jeg derimod tage højttaleren 40-50 meter væk fra telefonen, før udfaldene begyndte. Det er rigtig godt, især i betragtning af at Bluetooth 4.2 normalt har væsentlig kortere rækkevidde end version 5.

Brugervenlighed

Bose SoundLink Flex har knapper under gummiet på toppen, hvor man kan indstille volumen på separate knapper eller pause og starte musikken med et tryk på den midterste knap. Det samme gør man for at besvare eller afslutte et opkald. Tryk to gange for at springe en sang over og tre gange for at vende tilbage til den forrige. Eller hold knappen nede for at aktivere telefonens stemmeassistent.

Med Bose Connect-app’en kan man koble flere kompatible SoundLink-højttalere sammen i såkaldt Party Mode, og hvis man har to SoundLink Flex, kan de kobles i stereo.

Når man får et opkald, er det nemt at besvare, og lyden var helt fin under et par samtaler, jeg havde i løbet af testen. Ingen problemer dér.

Bose SoundLink Flex top scaled 1
Bose SoundLink Flex har brugervenlige knapper under gummiet på toppen. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af Bose SoundLink Flex

Bose står som regel for en rund og behagelig lyd, men ofte lidt flad dynamik med farvet bas og behersket mellemtone. Her overrasker SoundLink Flex positivt. På en måde. For når højttaleren er vinklet direkte mod ørerne, er lyden af både musik og nyheder klokkeklar, bassen er behageligt fyldig, uden at det bliver overdrevet, og diskanten klar og tydelig.

Musik lyder meget mere naturligt, end jeg havde forventet, og højttaleren har mange af de samme styrker som Sonos Roam – og kan også spille højere. Den har omtrent samme lydtryk som JBL Charge 5 og lidt mere end Sony XB33. Den spiller med andre ord mere end højt nok til formålet, uden at vinde nogen priser som Årets Party-højttaler.

Læs også Fest på farten JBL Charge 5 spiller højt og kraftigt, og det er den, du vil have med til fest og ballade.

Dårligere lyd fra siden og fra oven

Lyden ændrer sig derimod ret drastisk, så snart man flytter sig væk fra højttalerens akse. Spredningskarakteristikken er nemlig ret snæver, og bassen bliver pludselig lige lovlig svulstig i forhold til mellemtonen, hvis højttaleren placeres i en anden højde end på niveau med ørerne, eller den er vinklet til siden. Mere, end jeg er vant til fra andre højttalere i samme kategori, inklusive de nævnte konkurrenter.

Det gør, at f.eks. guitarer og sangstemmer – især kvindelige – lyder ret farvet, og pludselig kommer nyhedsoplæseres stemmer heller ikke lige så godt igennem. Uanset vinkel er dynamikken også lidt tam, især når man skruer op.

Personligt placerer jeg sjældent en bærbar højttaler som SoundLink Flex i en perfekt vinkel i forhold til mine ører, så det ender med, at musikken lyder lige lovlig svulstigt og farvet. Til gengæld bliver det aldrig skarpt og ubehageligt, den cadeau skal Bose have.

Til sammenligning er den nævnte JBL Charge 5 en tand mere spids i diskanten. Og Sony XB33 har brug for en tur forbi equalizeren for at få diskanten godt nok frem.

Bose SoundLink Flex blue
(Foto: Bose)

Ingen EQ

Hvilket leder mig til et ønske, nemlig at Bose inkluderer en equalizer til SoundLink Flex i en snarlig opdatering af Connect-app’en. P.t. er der ikke mulighed for at indstille lyden, som man vil, hvilket man kan på både Sony og JBL.

I Boses favør er der en indbygget gyrosensor – Bose PositionIQ – som registrerer, hvordan højttaleren er placeret (vandret, lodret osv.), og optimerer lyden derefter. Fint nok, men det erstatter ikke en manuel EQ, og Bose-højttaleren er heller ikke lige så præcis som Sonos Roam til at tilpasse lyden til de omgivelser, den spiller i.

Konklusion

Bose SoundLink Flex er en praktisk bærbar højttaler, som kan tåle vand og desuden er helt støvtæt. Brugervenligheden er god, som den ofte er på den slags højttalere. At man kan bruge højttaleren til mobilsamtaler, er også et plus.

Lydkvaliteten er god og velafbalanceret, når man befinder sig i en direkte vinkel mod højttaleren. Den kan også spille mere end højt nok til en aften med vin på tagterrassen eller andre situationer, der ikke inkluderer dans eller headbanging. Men den har lidt tam dynamik, og vi kunne godt tænke os, at kvindestemmer kom bedre frem.

Hvis højttaleren ikke er vinklet direkte mod ørerne, forsvinder meget af klarheden, og bassen bliver alt for svulstig. Det går ud over placeringsvenligheden, som vi mener er vigtig i den bærbare klasse.

Det er et forbehold, vi må tage i vores anbefaling af SoundLink Flex.

Karakter
Bose SoundLink Flex
Basic

Lyd & Billede mener

Relativt fyldig bas og velafbalanceret lyd lige foran højttaleren. Indbygget mikrofon fungerer godt til mobilsamtaler. Forsigtig mellemtone, hvilket især går ud over kvindestemmer. Indelukket lyd, hvis højttaleren ikke peger direkte mod ørerne. Ingen EQ.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top