Search
Generic filters

DUEL : Samsung QE82Q70R vs. LG OLED77C9

QLED vs. OLED: Spar penge på store TV’er

Nu er der meget at spare på 2019-TV’erne. De store skærme i high-end-klassen er særlig interessante.

Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

Nu, hvor årets nye TV’er er på vej ud i butikkerne, kan man gøre en god handel på sidste års modeller. Som projektor-entusiast er jeg især interesseret i, hvor billigt man kan få et topspecificeret TV, når størrelsen skal være over 75 tommer. Man vil jo have biograf derhjemme!

Efter at have testet den fantastiske hjemmebioprojektor Epson EH-TW9400 blev jeg seriøst interesseret i, hvor stort – og godt – et billede man kan få for under 30.000 kroner.

Den åbenlyse fordel ved en projektor er billedstørrelsen. Du får et billede på over 100 tommer på ingen tid. Så virker 65-tommeren i vores loftsstue lidt lille i sammenligning. Selv om det egentlig er et fint OLED-TV. Det bliver simpelthen bare for småt til at få ægte biograffølelse.

Fordele ved TV

En af ulemperne ved projektorer er begrænset lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste TV’er, så man ikke får det fulde udbytte af den ekstra dybdefølelse fra HDR-video. Og så er det selvfølgelig stadig sådan, at man skal have det helt mørkt i rummet for at få et ordentligt sortniveau.

De bedste TV’er jorder projektorerne i begge disse discipliner. Læg hertil indbyggede smart-funktioner, og at man ikke får ægte 4K-opløsning på en projektor for under 40.000, så er der meget, der taler for TV. Det er trods alt ikke uden grund, at TV’er går som varmt brød, og projektorer næsten ikke sælger. De bliver for upraktiske for de fleste.

Det største og bedste billede til under 40K

Hvilket leder os til de virkelig store TV-skærme. Målet er at få en ægte hjemmebio-oplevelser uden lærred uden at overstige 30.000 kroner.

Skærmen skal være stor, og den skal være god. Jeg leder efter et billede, som jeg kunne tænke mig i min egen stue, og derfor gider jeg ikke de billigste LCD-TV’er med kantbelyst LED. Det giver et for ujævnt sortniveau til at kunne kaldes biograf. Nej, det skal være bagbelyst – eller OLED.

annonce

Jeg lånte to TV’er fra Elgiganten, som begge opfylder kriterierne.

annonce

Samsung QLED

(Foto: Samsung)

Det første er Samsungs billigste 82-tommer med bagbelyst QLED-teknologi, nemlig Q70R.

QLED er i bund og grund almindelig LCD-teknologi med LED-bagbelysning. Men i stedet for farvepigmenter består farvefilteret af et stof, hvor der er indlagt huller i nanometerstørrelse – kaldet kvanteprikker – i molekylerne. Bølgelængden på den farve, der skal gengives, er direkte afhængig af bredden på hullerne. De største huller gengiver rød, de mellemste grøn og de mindste blå.

Det er langt mere lyseffektivt, hvilket gør, at der er behov for mindre intensitet i bagbelysningen for at få den samme intensitet i farverne. Hvilket igen gør, at sortniveauet bliver dybere og mere jævnt end på traditionelle LED-TV’er. Det bliver dog aldrig helt OLED-kvalitet med sortniveauet, før man når dertil, at hver pixel er sit eget lys, så man kan droppe bagbelysningen helt.

Prisen på QE82Q70R startede på 30.000 kroner. Nu koster det 25.000 kroner i Elgiganten, men i skrivende stund kan det fås helt ned til 20.000 kroner, så hold øje med det på Prisjagt.dk eller PriceRunner.dk.

annonce

Siden vi fik TV’et ind til test, er der også sket en interessant udvikling med topmodellen Q950, som har 8K-opløsning, idet 82-tommeren nu er faldet fra 75.000 til 35.000 kroner. Efter vores test af 75-tommeren at dømme kan den varmt anbefales.

LG OLED

LG OLED77C9 storskjerm
(Foto: LG)

Jeg kunne ikke lade chancen gå forbi, da jeg så, at LG’s 77-tommer i C9-serien var faldet kraftigt i pris. Det startede på 40.000 kroner, men i øjeblikket er den laveste pris 30.000 kroner, og lagrene begynder at svinde ind. Så spørgsmålet er, om man skal satse på, at prisen falder endnu mere, eller slå til nu. Sæt evt. prisovervågning på denne model.

Anyway … OLED har den fordel i forhold til QLED, at sort virkelig er kulsort. Helt uden behov for dynamisk bagbelysning, der skal skrues op og ned i takt med scenerne i filmen. Det skyldes, at hver pixel er sin egen lyskilde, ud over farve.

OLED er derfor perfekt til film, når solen er gået ned, men lysstyrken er – i modsætning til, hvad rygterne siger – faktisk kraftig nok til, at det også fungerer fint om dagen. Og ja, der er godt smæld i HDR-effekterne. Men det bliver ikke så blændende som med de mest lysstærke QLED-skærme.

Samsung QE82Q70R
Med Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Og med 82 tommer får man seriøs biografoplevelse!
LG OLED77C9
LG OLED77C9
OLED77C9 er TV-skærmen til dem, der vil have biograffølelse hjemme i stuen med det bedste billede, man kan opdrive til denne pris.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Endelig nogen, der slår Sony på støjreducerende hovedtelefoner. Og så er det Sony selv! WH-1000XM4 overtager tronen som markedsleder.
  På udkig efter en storskærm til en fornuftig pris? Så kommer Sony XH8096 som kaldet.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er meget federe!
  De, der netop har bestilt funklende ny Audi e-tron uden at sætte kryds ved et Bang & Olufsen-lydanlæg, må tilgive os, når vi siger: Au, au, au!
  Yamaha viser tydeligt, hvorfor de behersker high-end bedre end de fleste, med en pladespiller, der river konventionerne ned og går sine egne veje.
  De små Klipsch-højttalere slår soundbars i forhold til spilleglæde og lydtryk og virker lige godt på tv’et som på mobilen.
  OnePlus Nord er blevet markedsført, som var mobilen ensbetydende med Jesu genkomst. Det er den ikke, men mindre kan også gøre det.
  Bose Frames holder UV-strålerne væk, samtidig med at de sender luftige musikalske toner direkte ind i dine øregange. Er det sommerens sejeste gadget?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  TCL QLED800

  Vejl.pris 7999 kr QLED-kup fra TCL

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Vejl.pris 12990 kr God til sport og spil

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Vejl.pris 12990 kr Kanonstærk kontrast

  LG OLED GX Gallery OLED

  Vejl.pris 27990 kr OLED på udstilling
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link