Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
DUELSamsung QE82Q70R vs. LG OLED77C9

QLED vs. OLED: Spar penge på store TV’er

Nu er der meget at spare på 2019-TV’erne. De store skærme i high-end-klassen er særlig interessante.

 • Produkter i testen
 • Samsung QE82Q70R
 • LG OLED77C9
 • Nu, hvor årets nye TV’er er på vej ud i butikkerne, kan man gøre en god handel på sidste års modeller. Som projektor-entusiast er jeg især interesseret i, hvor billigt man kan få et topspecificeret TV, når størrelsen skal være over 75 tommer. Man vil jo have biograf derhjemme!

  Efter at have testet den fantastiske hjemmebioprojektor Epson EH-TW9400 blev jeg seriøst interesseret i, hvor stort – og godt – et billede man kan få for under 30.000 kroner.

  Den åbenlyse fordel ved en projektor er billedstørrelsen. Du får et billede på over 100 tommer på ingen tid. Så virker 65-tommeren i vores loftsstue lidt lille i sammenligning. Selv om det egentlig er et fint OLED-TV. Det bliver simpelthen bare for småt til at få ægte biograffølelse.

  Fordele ved TV

  En af ulemperne ved projektorer er begrænset lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste TV’er, så man ikke får det fulde udbytte af den ekstra dybdefølelse fra HDR-video. Og så er det selvfølgelig stadig sådan, at man skal have det helt mørkt i rummet for at få et ordentligt sortniveau.

  De bedste TV’er jorder projektorerne i begge disse discipliner. Læg hertil indbyggede smart-funktioner, og at man ikke får ægte 4K-opløsning på en projektor for under 40.000, så er der meget, der taler for TV. Det er trods alt ikke uden grund, at TV’er går som varmt brød, og projektorer næsten ikke sælger. De bliver for upraktiske for de fleste.

  Det største og bedste billede til under 40K

  Hvilket leder os til de virkelig store TV-skærme. Målet er at få en ægte hjemmebio-oplevelser uden lærred uden at overstige 30.000 kroner.

  Skærmen skal være stor, og den skal være god. Jeg leder efter et billede, som jeg kunne tænke mig i min egen stue, og derfor gider jeg ikke de billigste LCD-TV’er med kantbelyst LED. Det giver et for ujævnt sortniveau til at kunne kaldes biograf. Nej, det skal være bagbelyst – eller OLED.

  annonce

  Jeg lånte to TV’er fra Elgiganten, som begge opfylder kriterierne.

  annonce

  Samsung QLED

  (Foto: Samsung)

  Det første er Samsungs billigste 82-tommer med bagbelyst QLED-teknologi, nemlig Q70R.

  QLED er i bund og grund almindelig LCD-teknologi med LED-bagbelysning. Men i stedet for farvepigmenter består farvefilteret af et stof, hvor der er indlagt huller i nanometerstørrelse – kaldet kvanteprikker – i molekylerne. Bølgelængden på den farve, der skal gengives, er direkte afhængig af bredden på hullerne. De største huller gengiver rød, de mellemste grøn og de mindste blå.

  Det er langt mere lyseffektivt, hvilket gør, at der er behov for mindre intensitet i bagbelysningen for at få den samme intensitet i farverne. Hvilket igen gør, at sortniveauet bliver dybere og mere jævnt end på traditionelle LED-TV’er. Det bliver dog aldrig helt OLED-kvalitet med sortniveauet, før man når dertil, at hver pixel er sit eget lys, så man kan droppe bagbelysningen helt.

  Prisen på QE82Q70R startede på 30.000 kroner. Nu koster det 25.000 kroner i Elgiganten, men i skrivende stund kan det fås helt ned til 20.000 kroner, så hold øje med det på Prisjagt.dk eller PriceRunner.dk.

  annonce

  Siden vi fik TV’et ind til test, er der også sket en interessant udvikling med topmodellen Q950, som har 8K-opløsning, idet 82-tommeren nu er faldet fra 75.000 til 35.000 kroner. Efter vores test af 75-tommeren at dømme kan den varmt anbefales.

  LG OLED

  LG OLED77C9 storskjerm
  (Foto: LG)

  Jeg kunne ikke lade chancen gå forbi, da jeg så, at LG’s 77-tommer i C9-serien var faldet kraftigt i pris. Det startede på 40.000 kroner, men i øjeblikket er den laveste pris 30.000 kroner, og lagrene begynder at svinde ind. Så spørgsmålet er, om man skal satse på, at prisen falder endnu mere, eller slå til nu. Sæt evt. prisovervågning på denne model.

  Anyway … OLED har den fordel i forhold til QLED, at sort virkelig er kulsort. Helt uden behov for dynamisk bagbelysning, der skal skrues op og ned i takt med scenerne i filmen. Det skyldes, at hver pixel er sin egen lyskilde, ud over farve.

  OLED er derfor perfekt til film, når solen er gået ned, men lysstyrken er – i modsætning til, hvad rygterne siger – faktisk kraftig nok til, at det også fungerer fint om dagen. Og ja, der er godt smæld i HDR-effekterne. Men det bliver ikke så blændende som med de mest lysstærke QLED-skærme.

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of
  Produkter i testen
   data-srcset
  Samsung QE82Q70R
  Med Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Og med 82 tommer får man seriøs biografoplevelse!
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9
  OLED77C9 er TV-skærmen til dem, der vil have biograffølelse hjemme i stuen med det bedste billede, man kan opdrive til denne pris.

   Alternativer til Samsung QE82Q70R vs. LG OLED77C9

    data-srcset

   Superduper storskærm

   Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.

    data-srcset

   Sonys første 8K-TV er simpelthen for vildt.

    data-srcset

   Med Samsungs opdaterede 8K-TV Q950R er du garanteret ultraskarpe billedoplevelser. Men det koster.

   Foto: Sony

   Sony KD-75XG9505 imponerer med rå kontrast og intense farver, der giver fænomenale billedoplevelser.

   (Foto: Producent)

   Sonys sejeste LCD-tv har rimelig spektakulær billedkvalitet, men kikser lidt på totaloplevelsen.

   (Foto: Producent)

   Samsungs 4K-topmodel byder på heftig billedkvalitet, og filmoplevelsen bliver bare endnu sejere, når billedstørrelsen øges til 75 tommer.

   (Foto: Producent)

   Skarpt, skarpere, skarpest: Vi har testet Samsungs spritnye 8K-tv QE75Q900R!

   (Foto: Samsung)

   Glem 75 tommer – nu er det 82 tommer, det handler om: Samsungs største tv er noget af det sejeste, vi har set!

    data-srcset

   Overvejer du et nyt tv til film, serie eller gaming? Hvorfor ikke gå hele vejen med en ægte storskærm?