Search
Generic filters

TEST : Samsung QE82Q70R

Biograffølelse med ægte QLED-kontrast

Med Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Og med 82 tommer får man seriøs biografoplevelse!

Samsung QE82Q70R

Lyd & Billede mener

Rigtig god kontrast af LCD at være og overbevisende sortniveau. Særdeles gunstig pris for ægte bagbelyst LED i denne størrelse.
Betragtningsvinklen er noget begrænset, og panelglasset reflekterer mere lys fra omgivelserne end de dyrere QLED-modeller.
 • Størrelse/type: 82″ 4K QLED-LCD
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Indgange: 4 x HDMI, 2 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10+
 • Andet: Direct Full Array bagbelysning
 • Web: samsung.com/dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 22990 kr

Med Q70R tilbyder Samsung direkte LED-bagbelysning på et lavere prispunkt end før. Designmæssigt er vi gået et trin op i forhold til Q60R, idet chassiset er blevet lidt tykkere som følge af LED-baglyset, men til gengæld er rammen omkring billedpanelet tyndere. Dermed fylder Q70R mindre på væggen, og du kan presse en lidt større skærmstørrelse ind, hvis du har begrænset plads. Det burde du dog ikke have, hvis du vil en 82-tommer på væggen!

Samsung Q70R
Ægte bagbelyst LED giver et lidt tykkere TV end kantbelysning, men til gengæld et meget bedre billede. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

I ægte Samsung-ånd er Q70R et velfungerende smart-TV med masser af funktioner. Ud over alle de smart-TV-apps, man har behov for, har TV’erne Samsungs SmartThings-brugerflade indbygget. Det betyder, at TV’et kan være centrum for styringen af det smarte hjem, hvis de andre smart-produkter understøtter SmartThings.

Q70R har en standard sort fjernbetjening med Bluetooth og kommer med alle de nyeste apps, inklusive Apple TV+, AirPlay 2 og en separat gaming-indstilling med lav forsinkelse.

Hvad fjernbetjeningen angår, er den meget brugervenlig – lige indtil man vil lave billedindstillinger. Så skal man trykke på Hjem-knappen og scrolle helt til venstre i hovedmenuen, hvor man finder Indstillinger, og derfra finde billedindstillingerne. Hver gang. Personligt kunne jeg godt tænke mig en fjernbetjening med lidt flere knapper, så jeg slipper for at skulle forbi hovedmenuen hele tiden.

(Foto: Samsung)

Billedkvalitet

Hvis du synes, 65 tommer er stort, så skulle du prøve 82 tommer! Det er helt sygt, så meget mere indlevelse og biograffølelse man får, når billedet fylder synsvinklen på den måde. Og det med et billede med vanvittig meget mere kontrast, end nogen projektor kan præstere i et almindeligt hjem. Jo, det fylder afgjort på væggen, men hvis du har plads, bør det helt klart overvejes!

Der er ingen tvivl om, at baglysteknologien har stor indflydelse på kontrasten og den generelle billedkvalitet fra en LCD-skærm. Det gælder uanset billedindhold, men er især vigtigt med HDR-video i høj kvalitet. Og ikke mindst hvis man som producent skal gøre sig håb om at konkurrere med OLED!

Netop derfor er det positivt, at Q70R i 2019 fik flere lysdioder i arsenalet. Q70 har meget bedre kontrast og dybere sortniveau end Q60R og ikke mindst højere lysstyrke end lillebror.

Godt sortniveau, men …

Sammenlignet med LG’s C9 OLED-TV er sortniveauet rent subjektivt ikke så langt væk. Heller ikke når lyset slukkes. Men i mørke scener lægger man mærke til, at den dynamiske bagbelysning arbejder op og ned for at følge med billedoplysningerne. Og selv med bagbelyst LED får man nogle lidt grove “lyszoner”, så hvis en lille lygte tændes i en mørk skov om natten, dannes der en glorie rundt om lygten, der ikke skal være der.

En anden ting, jeg lægger mærke til, er at Samsung-TV’et indimellem “over-dimmer”. Altså at lyset kvæles for meget i mørke områder, så detaljerne gror til i sort i stedet for at fremstå med strukturerne intakt.

Det så vi flere eksempler på i genindspilningen af Lost in Space. Som i øvrigt er i Dolby Vision, men det understøtter Samsung ikke; derfor vil dette indhold vises som HDR10. Det ser alligevel rigtig godt ud, men når billygter skal være intenst gule, bliver de i stedet hvide. Det skyldes, at Dolby Vision har flere detaljer i højlys. Men hvis man ikke ser TV’et ved siden af et Dolby Vision-TV, ser det rigtig godt ud.

Betragtningsvinklen er god, bedre end på ældre LCD-TV’er. Men hvis man ser skærmen fra en meget skrå vinkel, bliver farverne skæve. Jeg tror, mange vil kunne lide Intelligent-indstillingen, hvor TV’et tager højde for lys udefra, når det skal tolke lysstyrken i skyggeområder. Men jeg synes, at TV’et oftere over-dimmer mørke scener i denne indstilling.

Samsung SmartThings
Samsungs smart-TV-funktionalitet er udvidet til smart-hjem, hvor der især er lagt vægt på brugervenlighed. (Foto: Samsung)

Mangler lidt farvemæssigt

Hvad farverne angår, ser de for så vidt godt ud rent subjektivt. Du vil næppe klage. Men jeg bider mærke i, at der mangler lidt varme i hudfarverne, og i scener med meget orange bliver det lidt blegt. Det lader til, at der mangler lidt grøn i farvebalancen. Det er så med billedindstillingen Film, som er den, der ligger tættest op ad D65 og gamma 2.2 – som det skal være på film.

Kalibreringsproblemer

Jeg prøvede at tjekke med X-Rite-proben og det simple PC-program i1 Profiler, men problemet er, at når TV’et registrerer, at en PC er sluttet til HDMI, så kan man kun vælge imellem billedindstillingerne Standard og Dynamisk. Standard er så det åbenlyse valg. Men med en farvetemperatur på over 10.000 kelvin, når målet er 6.500, er det ikke ideelt. Man må skrue op for rød og ned for blå for at få et nogenlunde rigtigt hvidpunkt.

Men når man så starter Netflix med HDR-indhold, dukker der helt andre billedindstillinger op. Og pludselig bliver funktionen, hvor man justerer hvidpunktet deaktiveret, og i stedet dukker nogle andre justeringsfunktioner op. Det er ikke uden videre muligt at kopiere de indstillinger, PC-programmet dikterer. Det betyder, at man må tilkalde en kalibrator, hvis man vil have Q70R kalibreret korrekt.

Men igen: Billedet ser både godt og korrekt ud, hvis man ikke sætter Samsung-TV’et op mod et TV med bedre farvekalibrering.

Samsung Q70R whitepoint

Samsungs hvidpunkt er ikke helt på plads. Subjektivt ser det ud, som om billedet har lidt for meget grøn. Ved måling kan vi se, at der er for meget blå og for lidt rød. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Samsung Q70R har ikke et lige så stort arsenal af billedforbedringer som de dyreste QLED-modeller.

Kompromiset betyder, at Samsung med Q70R endelig kan hævde sig med bag-LED i en prisklasse, der tidligere har været domineret af uinspirerende kant-LED-skærme og svag kontrast. Her får du i stedet et rigtig godt sortniveau, flot lysstyrke og gode farver. Et af de bedste TV-køb i prisklassen. Især i denne størrelse.

Billedindstillingerne er ikke helt til at blive klog på; det er mere et TV for folk, der bare vil se film uden at tænke over det. Men du får helt sikkert et godt billede!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9 - Storskærm til dig der vil have det bedste
  OLED77C9 er TV-skærmen til dem, der vil have biograffølelse hjemme i stuen med det bedste billede, man kan opdrive til denne pris.

  Læs også

  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV

  QLED vs OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

  Vejl.pris kr QLED vs. OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Vejl.pris 22990 kr Kontrastkongen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Vejl.pris 21999 kr Det bedste allround-TV?
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.