TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 3 udendørs pizzaovne

El, gas eller træ? Vi tester 3 vidt forskellige pizzaovne

Skal din sommer være mere sprød og lækker? Så har vi et forslag til dig. En udendørs pizzaovn!

Skrevet af / 07/08/2024 - 09:00
3 udendørs pizzaovne
Lasse Torp Hansen

Produkter i denne test

Ud over muligheden for at lave mad udenfor i sommervarmen, så giver en pizzaovn på kun to minutter dig også guddommelig pizza, der banker dit lokale pizzeria med længder, hvis du bruger kvalitetsingredienser og en god dej. Den høje varme i en ægte pizzaovn sørger for at karamellisere, sprødbage og højne næsten hvad som helst, du putter på din dej. Er man pizzaelsker, så er en pizzaovn derfor en meget stor opgradering. Også i forhold til de pizzasten, man kan bruge i en indendørs ovn.

Vi tester tre forskellige udendørs pizzaovne, som bruger henholdsvis træ, gas og el i forsøget på at skabe en kompromisløs pizzaoplevelse. Og særligt én ovn, viser sig at levere noget nær perfekt hjemmelavet pizza!

pizzaovne anmeldelse
Der er et design for enhver smag. (Foto: Lasse Torp Hansen)

3 forskellige pizzaovne

Med i testen har vi Ninja Woodfire, som deler navn med en rygeovn fra samme produktserie. Den er en elektrisk multikunstner, som blandt andet kombinerer både pizza- og rygeovn, og er oplagt til at blive hjertet i et udekøkken. Den eldrevne teknologi udmærker sig ved maksimal temperaturkontrol og fleksibilitet.

Annonce

Ooni Karu 12G byder på den slags charme og autenticitet, som kun åben ild og skorsten kan. Fleksibel er den også, da ovnen kan køres på både træ, kul og gas, om end sidstnævnte kræver køb af en adapter. Træ hjælper ikke bare på hyggen, men giver også en karakteristisk smag til pizzaen, der er svær at modstå.

Sidste ovn hedder Chef Matteo Crosta 16″, som har den egenskab, at pizzastenen roterer, mens pizzaen bages! Teknologien bliver mere og mere udbredt, og lover en jævn bagning hele vejen rundt, hvilket man normalt opnår ved at rotere pizzaen manuelt, mens den bager. Ovnen bruger gas, som både er hurtigt opvarmende og nemt at kontrollere.

Pizzatest2 Pizzatest3 Pizzatest4
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Hvordan vælger du den rigtige pizzaovn?

Der er et par vigtige ting, man skal overveje, når man leder efter en pizzaovn. Først og fremmest skal man vælge brændstoftype. Træ og kul giver både charme og smag til din pizzaoplevelse, men kan være svært at holde på en bestemt temperatur. Gas og el er derimod langt mere fleksibelt, om end man måske mister lidt charme og røgsmag.

Dernæst er temperatur essentielt. En klassisk træovn kan nemt ramme 500 °C, hvor elektriske ovne typisk ikke kommer helt så højt op, men typisk mellem 350-450 °C. Om det er et problem, kommer meget an på, hvilken type pizza, du gerne vil lave. Sværhedsgraden stiger, jo højere temperatur du vil bruge. Visse pizzatyper, som den klassiske neapolitanske, kommer virkelig til sin ret efter 60 sekunder ved 500 °C. En solid calzone har det fint ved 350 °C i 3-5 minutter.

Det er også værd at overveje, om man ønsker en pizzaovn, der kan mere end bare pizza. I teorien kan du lave en hel række af retter i en pizzaovn, der er trods alt bare en meget varm ovn med en sten i. Men nogle produkter specialiserer sig i at gøre det nemt at lave al slags mad i ovnen. Enten via tilgængeligt tilbehør eller indbyggede funktioner.

Pizzatest5 Pizzatest6
<
>
Vejen til en god pizza går først og fremmest gennem en god pizzadej. Der er mange gode opskrifter derude, og særligt de koldhævede giver en god surdejs-smag. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Sådan tester vi

Alle pizzaovne testes med samme grundopskrift. Dejen er lavet på økologisk Tipo 00 mel og koldhævet i ca. 24 timer. Vi har testet ved forskellige temperaturer, for at se, hvordan de bedst performer.

Ovnene bliver først og fremmest målt på, hvor god en pizza, de kan lave. Vi ønsker en perfekt bagt bund, der hverken er bleg eller brændt, og færdig på under tre minutter. Jo hurtigere, desto bedre, uden at brænde maden på, hvilket nemt kan ske ved +400 °C. Vi er også interesserede i, hvor lang tid de bruger på at varme op, og hvor jævnt de varmer.

Vi ser også på, hvor nemme ovnene er at leve med. Visse af ovnene har ekstra egenskaber, der gør dem brugbare til mere end bare pizza, hvilket vi naturligvis også tager højde for.

Til sidst finder vi kongen af sommeren og starten på dit næste hobbyprojekt.

Produkter i denne test

Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn

Alt i én udendørsovn

Denne ovn i Ninja Woodfire-serien byder på både pizza- og røgeovn i én, og er på trods af sin elektriske motor i stand til at stå ude i alt slags vejr. Hvis du gerne vil lave mere end bare pizza til sommer, er denne ovn svær at slippe udenom.

Ikke bare en pizzaovn, men også rygeovn og konvektionsovn. Nem at bruge. El gør den pålidelig. Rigtig god, hvis man er ny til pizzabagning, og bange for at brænde maden på. Må stå ude i al slags vejr. Kan fungere som hjertet i et helt udekøkken.
Bliver ”kun” 370 °C, hvilket ikke helt er nok til visse opskrifter. Har ikke så meget charme, som andre (især træfyrede) pizzaovne.
Læs hele testen

Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

God ide, dårligt udført

Chef Matteo Crosta 16” byder på både brugervenlighed og en roterende pizzasten, som skal give dig en jævn og smertefri pizzaoplevelse. Desværre er oplevelsen helt modsat.

Gas varmer hurtigere op end el, og er langt nemmere at kontrollere end træ. Stor pizzasten. Den store åbning gør det nemt at få pizzaen ind i ovnen. Fem års garanti.
Selv med den roterende sten, varmer den ret ujævnt. Brænder nemt siderne af pizzaen på. Den roterende sten virker mest som en gimmick. Byggekvaliteten kunne være bedre.
Læs hele testen

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn

Burn, baby, burn!

Drømmer du om en ægte, træovnsbagt pizza, skorsten og det hele, så bliver det hverken nemmere eller mere charmerende end med Ooni Karu 12G.

Meget nem at bruge. Uendeligt charmerende med ægte flammer. Pænt design, veludnyttet plads. Laver utroligt god pizza. Kan bruge både træ, kul og gas.
Gasadapter skal købes separat. Der er ikke plads til meget træ eller kul på én gang. Selv med træ er det svært at holde temperaturen på over 450 °C i lang tid ad gangen.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Når små forhindringer bliver for store

Lille spejl på væggen dér, hvem gør glattest i fjæset her

Godt sug i smækker indpakning

Alarm med 1 kilometers rækkevidde

Godt bud til køkkenalrum

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimative pizzaovn

Det er en god ide at gøre det 'dumme' klimaanlæg smart

Effektiv køling i sommervarmen

Praleri eller ej?

Endelig en elektrisk grill, som ikke er kedelig

Trådløs overvågning af hjemmet

Scroll to Top