Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Daan Tech Bob

Smart og miljøvenlig miniopvaskemaskine

Den lille smarte opvaskemaskine Bob fra franske Daan Tech er bedre til at vaske op, end du er. Og den bruger mindre vand.

Skrevet af / 14/01/2024 - 09:41
Daan Tech Bob
Peter Gotschalk

Siden jeg så miniopvaskemaskinen Bob i brug for første gang i 2022 på IFA-messen i Berlin, har jeg haft lyst til at prøve den selv. Er det fordi, den er fremstillet af 65% genbrugsplast, eller fordi den kan tage en opvask for to personer på kun 20 minutter og kun bruger 2,9 liter vand på opgaven?

Øhm, det kan vi godt lade som om, men et mere ærligt svar er nok bare, at den lille opvaskemaskine er sexet og unik, og det skal man ikke kimse af, når nu de fleste hårde hvidevarer går i ét med vores sædvanligvis minimalistiske og upersonlige skandinaviske køkkendesign.

Bob er langt fra den eneste bordopvaskemaskine på markedet, men den er en af de få, vi kender til, som leveres med indbygget vandtank og dermed ikke kræver nogen fast vandtilslutning. Desuden er den med sin kampvægt på blot 10 kilo så let, at den nemt lader sig transportere, og dermed passer den perfekt til både en lille by lejlighed og til sommerhuset. Det er bare at smide den i bagagerummet sammen med kufferten, de fyldte indkøbsposer og badebolden. Og da producenten er fransk, er designet en historie for sig. Selve kroppen fås i sort og hvid, mens man kan vælge mellem 17 forskellige farvevarianter til fronten. Jeg havde bedt om at få mit testeksemplar leveret i en skrigende kanariegul farve, men Bob kan også være pink, æblegrøn og violet – eller for den sags skyld mat sort eller grå. Det er kun et spørgsmål om smag og behag.

Daan Tech Bob
Bob passer perfekt til autocamperen, hvis man har sådan én. (Foto: Daan Tech)

Opsætning og installation

Miniopvaskemaskinen bliver leveret i en enkelt kasse, som pakkebudet uden problemer kunne bære op ad trappen, og den er overraskende let at gå til.

Daan Tech Bob
Med sin kampvægt på blot 10 kilo er Bob så let, at den med nemhed lader sig transportere. (Foto: Daan Tech)

Stil blot Bob på køkkenbordet og scan derefter QR-koden i den medfølgende quick guide. Så loader en webside på mobilen med pædagogiske forklaringer og små videoer med instruktioner til påfyldning af vand, montering af afløbsslange, brug af menuer, opsætning af Wi-Fi, indstilling af vaskecyklusser, etc.

Som nævnt kommer Bob med en indbygget vandtank med plads til knap fire liter vand. Man er nødt til at fylde vandet manuelt i maskinen via en lille rist på toppen af Bob, hver gang man skal vaske op. Hvis man ikke har planer om at flytte for meget rundt med miniopvaskemaskinen, kan man også vælge at montere en slange til vandtilførsel bag på maskinen. Så fyldes vandtanken automatisk efter hver opvask.

Daan Tech Bob
Man er nødt til at fylde vandet manuelt i maskinen via en lille rist på toppen af Bob, hver gang man skal vaske op. (Foto: Peter Gotschalk)

Man kommer uanset ikke uden om at montere mindst én vandslange, for selvom Bob er vældig fleksibel og transportabel, så skal det beskidte vand fra hver opvask stadig have et sted at løbe hen. Afløbsslangen monteres ligeledes på bagsiden, og man kan vælge enten at placere slangens udløb i køkkenvasken eller i en spand eller dunk, eller man kan også her vælge en fast montering af afløbsslangen, som hvis man havde med en større fast monteret opvaskemaskine at gøre. Under alle omstændigheder er det let at gå til, for de små videoer forklarer hvert et lille skridt, så selv en nørd med ti tommelfingre (altså mig) kan følge med.

Daan Tech Bob
Man kan vælge at placere slangens udløb i køkkenvasken. (Foto: Peter Gotschalk)

Betjening og opvaskemiddel

Selvom Bob kan tilsluttes Wi-Fi, betjenes miniopvaskemaskinen udelukkende via et LCD-display på forsiden. Wi-Fi-forbindelsen kan bruges til at opgradere maskinens eget styresystem, BobOS (ja, sådan hedder det!), og intet andet. Her er ingen smart app-styring. Og menuerne er ikke tilgængelige på skandinaviske sprog. Men man kan i stedet vælge f.eks. engelsk, fransk eller tysk.

Betjeningen styres i stedet med tre knapper, og hermed kan man bl.a. indstille, hvilken farve lyset i selve maskinen skal have (der er nemlig en lille rude i døren, så man kan se sine glas og tallerkener, mens de bliver spulet, og hele herligheden oplyses så med f.eks. violet, blåt, gult eller grønt lys), og det er selvfølgelig på LCD-panelet, at man vælger hvilket opvaskeprogram, man vil bruge.

 

Valget står mellem Daily, Intensive, Eco eller Express, men man kan også manuelt forprogrammere sin egen cyklus, og her kan man så frit vælge temperatur (op til 70°) og varighed (mellem 20 og 120 minutter). Ved hver cyklus oplyser Bob automatisk, hvor meget vand, der bruges til den pågældende opvask.

Når det gælder rengøringsmidler til opvasken er der så at sige frit valg på alle hylder. Daan Tech producerer selv den såkaldte Bob-kassette, der er et automatisk doseringssystem med nok opvaskemiddel til 30 gange opvask. Og ellers findes der også Daan Tech-producerede opvasketabs, man kan købe online. Selvfølgelig kan helt almindelige tabs, som man køber i supermarkedet, også bruges til den franske bordopvaskemaskine.

Daan Tech Bob
Menuerne er ikke tilgængelige på skandinaviske sprog. Men man kan i stedet vælge f.eks. engelsk, fransk eller tysk. (Foto: Daan Tech)

Opvasken

Men nu til det, som det hele i sidste ende handler om. Kan Bob så vaske op? Og er det virkelig lettere og forbundet med mindre vandforbrug end bare at tage opvasken med hænderne og en opvaskebørste?

Daan Tech Bob
Daan Tech producerer selv den såkaldte Bob-kassette, der er et automatisk doseringssystem med nok opvaskemiddel til 30 opvaskecyklusser. (Foto: Peter Gotschalk)

Helt sikkert! Så længe, der vitterligt kun er tale om tallerkener, glas, knive, gafler, skeer o. lign. For Bob er ikke stor nok til at kunne klare din suppegryde eller din stegepande. Kurven til din opvask kan konfigureres, som du ønsker det, men det hjælper at være god til Tetris, hvis man skal have plads til det hele. Og uanset, hvad du gør, er der ikke plads til noget som helst, som er bredere end 29 cm.

Til gengæld kan den lille opvaskemaskine klare opvasken fra i hvert fald et par dage for en lille husholdning på en eller to personer. Og selvom det er svært for mig sådan helt videnskabeligt at måle, hvor meget vand, jeg bruger på et tage en tilsvarende opvask i hånden, så tør jeg godt love, at Bob i hvert fald ikke bruger mere vand, end du selv gør. Til gengæld er den hurtig, og tingene bliver rene og lige til at stille ind i køkkenskabene. Sågar uden, man er nødt til at tørre efter med et viskestykke. Selv madrester, der ellers kan være genstridige – såsom indtørret ketchup på en tallerken, der har stået i flere dage – får Bob skovlen under uden større problemer.

Daan Tech bob
Uanset hvad du gør, er der ikke plads til noget som helst, som er bredere end 29 cm. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Du skal købe Bob, hvis du er træt af at vaske op og bor for dig selv eller sammen med kæresten i en lille lejlighed. Du skal også være glad for et livligt design, som kan skabe kontrast til den typiske minimalistiske skandinaviske køkkenindretning.

Bob er nem at sætte op og nem at bruge, og så er den oven i købet transportabel. Den gør også virkelig dit bestik samt dine tallerkner og glas strålende rene, men til gengæld kommer du til at vaske stegepanden og den store gryde op i hånden, for der er ikke plads til ting, der er bredere end 29 cm i den kompakte miniopvaskemaskine.

Daan Tech Bob
Bob gør virkelig dit bestik samt dine tallerkner og glas strålende rene, men til gengæld kommer du til at vaske stegepanden og den store gryde op i hånden. (Foto: Peter Gotschalk)

Og det skal da også lige nævnes, at med mindre du vælger en fast tilslutning til vandtilførslen, så skal du hælde vand på tanken, hver gang du vil vaske op med Bob, og det tager sådan cirka et par minutter. Men så er den til gengæld så fin at kigge på, og du kan kigge på din opvask oplyst af neonlys inde i maskinen, mens Bob spuler – det er næsten bedre end Netflix!

Karakter
Daan Tech Bob
Premium

Home mener

Unikt, farverigt design. Let at transportere og nem at sætte op. Har indbygget vandtank og kræver derfor ingen fast vandtilslutning. Kan tage en opvask for to personer på 20 minutter med mindre end tre liter vand. Brugervenlig betjening. Hvis du fravælger fast vandtilslutning, skal vandtanken fyldes op før hver opvask, og det tager et par minutter. Ikke plads til noget, der fylder mere end 29 cm i bredden, så pander og gryder må man vaske op i hånden. Ingen app-styring.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

Scroll to Top