Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Be Lucent Prism

Børst tænder med innovativ el-tandbørste

Be Lucent Prism byder på simple smarte funktioner, der ikke kræver mobil, men gør din tandbørstning bedre.

Skrevet af / 19/01/2024 - 09:32
Be Lucent Prism
Peter Gotschalk

Det er ikke kun indenfor smartphones og kunstig intelligens, at vi ser nye firmaer dukke op, der med innovativ teknologi forsøger at tage livtag med de store spillere på markedet. Det sker såmænd også indenfor el-tandbørster. Mød Be Lucent, et nyt svensk firma, der forsøger at friste forbrugerne med den nye elektriske tandbørste Prism, som vi tester her.

Som vi skrev i vores test af Philips Sonicare Prestige 9900, er der ellers to store varemærker, du skal kende, hvis du er på udkig efter en elektrisk tandbørste: Oral-B og Philips.

Der er ret stor forskel på, hvordan Oral-B og Philips går til selve tandbørstningen.

Alle Oral-B-eltandbørster fungerer nemlig sådan, at en rund børste svinger og roterer, mens den renser tænderne. Philips’ eltandbørster i Sonicare-serien bruger derimod soniske impulser til at løsne plak fra tænderne. Helt præcist bevæger børstehovedet sig hurtigt fra side til side hen over tændernes overflader, mens soniske vibrationer har en hvirvlende effekt på blandingen af tandpasta og væsker i munden, som igen har en løsnende effekt på plak.

Be Lucent Prism
Den elektriske tandbørste fra Sverige er IPX8-certificeret og dermed helt vandtæt. (Foto: Be Lucent)

Og præcis sådan virker Be Lucent Prism også, hvilket er grunden til, at vi i specifikationerne kalder Prism for en sonisk elektrisk tandbørste. Det svenske firma forsøger ikke at genopfinde hjulet, for så vidt angår selve processen at børste sine tænder. Derimod har Be Lucent proppet de smarte funktioner ind i selve el-tandbørsten, så du hverken behøver smartphone eller app for at få fuldt udbytte af teknologien.

Skal du spille smart?

De smarte funktioner i Be Lucent Prism omfatter en tryksensor, der automatisk skal starte tandbørstningen, så snart børstehovedet kommer i kontakt med tænderne. Desuden holder el-tandbørsten øje med, om du trykker for hårdt under børstningen, og sidst men ikke mindst har Prism en indbygget timer, som skal hjælpe dig med at børste tænderne i mindst to minutter – med en påmindelse hvert halve minut, om at det er tid til at børste et nyt område af gebisset.

Be Lucent Prism
Be Lucent Prism betjenes udelukkende ved hjælp af én knap, der sidder øverst på skaftet. (Foto: Be Lucent)

Be Lucent Prism har tre forskellige børsteindstillinger: Almindelig børstning (høj frekvens af vibrationer), skånsom børstning til følsomme områder (blød styrke for at beskytte tandkødet) og en indstilling med fokus på at fjerne plak for hvidere tænder (pulserende vibrationer). Du skifter imellem indstillingerne direkte på tandbørsten, som i øvrigt leveres med en base med oplader samt et ekstra børstehoved. Til gengæld er der ikke nogen strømadapter med i pakken.

Måske regner Be Lucent med, at du har masser af den slags liggende i skuffer og skabe rundt omkring, men da basen har et kabel med USB-A siddende, må vi håbe, at du har en strømadapter af ældre dato på lager, for ellers må du bruge computeren til at oplade din el-tandbørste. Det tager cirka otte timer, men så holder Prism også strøm i flere døgn. Dog laaaangt fra de 90 dage, som producenten lover i brugsanvisningen.

Mintgrøn

Designmæssigt er Be Lucent Prism en lækkerbisken. Både el-tandbørste og base er singrøn, og basen lyser op, når børsten lader eller hvis du kommer til at trykke børsten for hårdt mod tænderne, som før nævnt.

Be Lucent Prism
Længere nede på den elektriske tandbørstes skaft kan man se flot designede grafiske symboler, der indikerer den valgte børsteindstilling. (Foto: Be Lucent)

Desuden er der blot én knap på selve skaftet. Den kan du bruge til at starte tandbørstningen, hvis du ikke kan forene sig med den trykfølsomme funktion, og hvis du holder knappen nede i et par sekunder, mens der børstes, skiftes der mellem de tre børsteindstillinger. Det kunne ikke være nemmere.

Aber dabei

Desværre holder Be Lucent Prism ikke alt, hvad den lover. Om trykfølsomheden virker helt efter hensigten afhænger af, med hvilken vinkel du holder tandbørsten. Bliver vinklen for skarp, fordi du skal have fat i de bagerste kindtænder i undermunden, har den automatiske trykfølsomhed åbenbart svært ved at registrere det, og Prism holder op med at vibrere, hvis du ikke har startet el-tandbørsten med knappen.

Og selvom el-tandbørsten ganske vist tager tid på din tandbørstning og vibrerer en ekstra omgang, når det er tid til at børste et andet sted i munden, så bør du vide, at Prism ikke aner, hvor i din mund, tandbørsten befinder sig. Der er udelukkende tale om, at el-tandbørsten tager tid på, hvor lang tid du har børstet. Nogen guidet tandbørstning er der ikke tale om. Du kan i øvrigt se timeren på selve skaftet, men det er heller ikke videre praktisk, da det er svært at have tandbørsten i munden og se tallene på skaftet på samme tid.

Læs også Nul huller! Oral-B iO10 bruger kunstig intelligens til at guide dig i realtid, når du børster dine tænder.

Konklusion

Be Lucent Prism er ikke noget dårligt første forsøg fra det svenske firma. Konceptet er godt tænkt, og vi kan godt lide de smarte funktioner såsom trykfølsomhed, der automatisk starter tandbørstningen samt den indbyggede timer.

Bare du er opmærksom på, at Prism altså ikke er mere intelligent end som så. Den kan ikke guide din tandbørstning, blot tage tid, mens du børster. Trykfølsomheden virker heller ikke hele tiden, og vi synes, det er en mangel, at der ikke følger en strømadapter med til basen. Specielt fordi kablet til opladeren er af typen USB-A, hvilket ikke er helt tidssvarende. Vær også opmærksom på, at Prism langt fra holder strøm så længe, som producenten lover.

Karakter
Be Lucent Prism
Basic

Home mener

Smarte funktioner som trykfølsomhed, der aktiverer automatisk børstning. Derudover nem betjening, tre forskellige børsteindstillinger og en timer med vibration, der minder dig om at børste tænderne et nyt sted i munden. Kommer uden strømadapter, og kablet til opladeren byder kun på USB-A. Trykfølsomheden fejler, hvis tandbørstens vinkel ind i munden er for skarp. Batteritiden er ikke så god som lovet, og timer-funktionen er har intet til fælles med guidet tandbørstning.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Mere strøm overalt hvor du færdes

Scroll to Top