TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: iPad Pro + Apple Pencil

Blyant 2.0

iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.

Lyd & Billede mener
+Den mest naturtro skrive- og tegneoplevelse nogensinde, bl.a. på grund af ikke-eksisterende latency og meget præcise sensorer i både pen og skærm.
-Følger ikke automatisk med iPad Pro og er ikke helt billig. Skal også oplades jævnligt.
Specifikationer

iPad Pro

 • Operativsystem: iOS 9.1
 • Skærm: 12,9" IPS, 2732 x 2048, 264 ppi
 • Processor: 2,26 GHz Apple A9X
 • Hukommelse: 4 GB ram / 128 GB lager
 • Kamera: 8 MP f/2.4 + 1,2 MP f/2.2
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2
 • Mål og vægt: 306 x 221 x 6,9 mm, 713 g
 • Batteri: 38,5 Wh, 10 timers brug
 • Pris: 9.499 kroner

Apple Pencil

 • Længde: 175,7 mm
 • Vægt: 20,7 g
 • Forbindelser: Bluetooth, Lightning
 • Pris: 829 kroner
Vejl. pris

Apple Pencil følger ikke med gratis til iPad Pro, men skal købes ved siden af som tilbehør. Og selv om en masse af Apples egne apps – f.eks. Noter og Mail – understøtter Pencil, så skal man have tegnebogen frem endnu en gang for at købe de grafiske apps, som får allermest ud af den digitale blyant.

I forbindelse med denne test har vi prøvet Apple Pencil sammen med apps som Evernote, Noter, Sketches og Adobe Sketch, men inden vi kaster os over alle de smarte ting, man kan gøre med pennen, må vi lige hurtigt omkring de ting, den ikke kan!

Sagen er, at selv om man anskaffer sig en Apple Pencil, skal man alligevel primært betjene sin iPad Pro med fingrene. Og derfor kan man f.eks. ikke bruge Pencil til at swipe fra siderne og ind mod skærmen, hvilket som bekendt fremkalder Notification Center eller Control Center – eller starter multitasking-funktionen Slide Over.

Til gengæld er den ikke bare fremragende til opgaver som at skrive eller tegne på skærmen. Apple Pencil er den bedste pen, vi nogensinde har prøvet – også bedre end Microsofts Surface Pen.

Fysisk syner den måske ikke af så meget. Den ligner en almindelig blyant lavet af hvid plastic, men så snart man har den i hænderne, kan man mærke, at der er tale om andet og mere end et billigt stykke plastic. Under overfladen befinder der sig nemlig en masse teknologi – herunder en Bluetooth-chip og en microcontroller – indkapslet i et hus af metal, og det giver Apple Pencil en tyngde og robusthed, som sammen med den naturtro størrelse får den til at føles som en vaskeægte blyant af høj kvalitet. Navnet er med andre ord meget velvalgt.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I brug

Vi oplever stort set ingen latency overhovedet, og Apple Pencil er både meget følsom og ekstremt præcis. Pennen kan ikke alene registrere, hvor hårdt man trykker. Den har også sensorer indbygget, som kan registrere den vinkel, man holder blyanten i, hvilket alt i alt både gør en forskel på, om en streg bliver tykkere eller tyndere, og lader brugeren skravere med Apple Pencil nøjagtig som med en ægte blyant eller kulstift.

Palm Rejection – altså den funktion, som sørger for, at man kan have sin hånd hvilende på den, uden at touch-skærmen reagerer, samtidig med at man bruger blyanten – fungerer stort set perfekt, og eneste kritikpunkt er egentlig, at skærmen af gode grunde ikke har samme tekstur som papir, og derfor bliver skriveoplevelsen mere “glat”.

Det havde også været praktisk med et “viskelæder” på toppen af blyanten – ligesom på Surface Pen – men her sidder i stedet, under en lille hætte, Pencils Lightning-stik, som man stikker i Lightning-porten i bunden af sin iPad Pro for at oplade blyanten. Det er ikke en løsning, vi er vilde med, for dels ser det helt åndssvagt ud, og dels virker det som en oplagt måde at ødelægge sin Apple Pencil på. Men heldigvis får man også en lille adapter med, så blyanten kan oplades ved hjælp af en helt almindelig lader til iPhone eller iPad.

Fuldt opladet byder den på 12 timers batteritid, men den lader lynhurtigt, så hvis man er ved at løbe tør for strøm (man kan se batteriets status i iPad Pros Notification Center), kan man oplade den til at virke i yderligere 30 minutter på blot 15 sekunder.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

Apple Pencil er den bedste digitale pen, vi nogensinde har prøvet. Ikke fordi den er propfuld af forskellige funktioner – på dét punkt er Surface Pen den klare vinder – men Pencil er bedst, dér hvor det tæller.

En bedre skrive- og tegneoplevelse på en tablet kan simpelthen ikke købes for penge. De meget præcise sensorer holder styr på både vinklen, og hvor hårdt man trykker, og vigtigst af alt er latency stort set en by i Rusland. Så er det til at leve med, at den ikke har noget viskelæder på toppen.

Se video om Apple Pencil her: http://www.apple.com/apple-pencil/

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Også i denne test:

Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen

Lidt for overfladisk

Microsoft Surface Pro 4 er sammen med Surface Pen en stærk kombination med mange funktioner, men pennen føles lidt for “digital”.

Følger med gratis sammen med Surface Pro 4, holder strøm i et år og har også flere funktioner end Apple Pencil.
Til gengæld er skrive- og tegneoplevelsen knap så naturlig. Ikke mindst på grund af latency.

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.