TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen

Lidt for overfladisk

Microsoft Surface Pro 4 er sammen med Surface Pen en stærk kombination med mange funktioner, men pennen føles lidt for “digital”.

Lyd & Billede mener
+Følger med gratis sammen med Surface Pro 4, holder strøm i et år og har også flere funktioner end Apple Pencil.
-Til gengæld er skrive- og tegneoplevelsen knap så naturlig. Ikke mindst på grund af latency.
Specifikationer

Microsoft Surface Pro 4

 • Operativsystem: Windows 10 Pro
 • Skærm: 12,3" PixelSense, 2736 x 1824, 267 ppi
 • Processor: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core
 • Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB SSD
 • Kamera: 8 MP + 5 MP
 • Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mål og vægt: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm / 786 g
 • Batteri: Ikke opgivet (op til ni timers videoafspilning)
 • Pris: 10.999 kroner

Surface Pen

 • Længde: 144 mm
 • Vægt: 20 g
 • Knapper: Højreklik og slet
 • Forbindelser: Bluetooth 4.0 LE
 • Batteri: 1 AAAA
 • Pris: 599 kroner (følger gratis med Surface Pro 4)
Vejl. pris

Sammenlignet med Apple Pencil er skriveoplevelsen med Surface Pen stadig fremragende, men ikke nær så naturlig, og det er Surface Pens største problem. For til gengæld kan den jo en masse ting, som Apple Pencil ikke kan.

For det første kan man i højere grad navigere rundt i menuer og programmer på Surface Pro 4 med Surface Pen, og for det andet har den en knap på siden med funktioner såsom at åbne OneNote med ét tryk og tage en skærmkopi med to tryk. På toppen af pennen sidder en slags digitalt viskelæder, som man altid kan slette med, uanset hvor man befinder sig, og hvad man laver.

Det er også både smart, at Surface Pen kører på et helt normal AAAA-batteri og dermed kan holde på strømmen i et helt år, og at den er magnetisk, så den kan sættes fast på selve Surface-tabletten og ikke så nemt bliver væk. Endelig følger den med i pakken, når man investerer i en Surface Pro 4. Ikke så ringe endda!

Men når det gælder Surface Pens egenskaber som skrive- og tegneredskab, må den se sig overhalet af Apple Pencil. Dermed vil vi på ingen måde sige, at Surface Pen gør et dårligt stykke arbejde. Den er bare ikke helt så god som Apples digitale blyant.

Surface Pen har vi testet med apps som Microsoft OneNote, Doodle Buddy og Sketchbook for Tablet, og vi har både forsøgt os med skriveri, tegning, annotering og de forskellige ekstrafunktioner, som Surface Pen har, og som Apple Pencil må undvære.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I brug

Og det overordnede indtryk er, at oplevelsen med Surface Pen er en smule mere kunstig og “digital” end vores oplevelse af Apple Pencil. Ikke at Surface Pen har ret meget latency heller, men der er alligevel så meget mere forsinkelse mellem pennens bevægelse og den efterfølgende reaktion på skærmen, at man aldrig er i tvivl om, at man bruger en digital pen på en tablet-skærm.

Surface Pen opleves heller ikke som lige så præcis og følsom som Apple Pencil, og f.eks. er det mærkbart sværere at skrive meget små bogstaver med Surface Pen end med konkurrenten.

Surface Pen byder på samme slags Palm Rejection som Apple Pencil, men det fungerer heller ikke helt så effektivt, så man kommer helt tiden til at åbne menuer og lignende med hånden, hvilket er ret irriterende.

Et andet irritationsmoment er, at skærmen på Surface Pro simpelthen giver efter, når man hviler hånden på den, mens iPad Pro-skærmen til sammenligning er lige så ubevægelig som en klippe. Surface Pro 4 føles simpelthen ikke så robust som iPad Pro, og det påvirker ikke bare kvalitetsindtrykket, men også skriveoplevelsen i negativ retning.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konklusion

Surface Pen minder såvel ved første blik som ved længerevarende brug mere om en kuglepen end om en blyant, og dermed kan man sige, at både Microsoft og Apple har valgt deres produktnavne med omhu. Og alle ved jo, at meget kreative mennesker til enhver tid vil foretrække en blyant frem for en kuglepen, og sådan vil det nok også være i den digitale verden.

Surface Pen har flere funktioner end Apple Pencil – herunder et “viskelæder” på toppen og en knap på siden, der både kan åbne apps og tage skærmkopier – men er knap så naturtro og nøjagtig som skrive- og tegneredskab. Til gengæld får man den med gratis i pakken sammen med Surface Pro 4, og det kan man vel ikke beklage sig over.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Også i denne test:

iPad Pro + Apple Pencil

Blyant 2.0

iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.

Den mest naturtro skrive- og tegneoplevelse nogensinde, bl.a. på grund af ikke-eksisterende latency og meget præcise sensorer i både pen og skærm.
Følger ikke automatisk med iPad Pro og er ikke helt billig. Skal også oplades jævnligt.

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.