TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: Sommerens bedste kameramobiler

Forevig ferien med mobilen

Mobilkameraerne når nye højder. Her er fem, der skiller sig ud fra mængden.

Af / 23/05/2019 - 10:56
Sommerens bedste kameramobiler

Der er få områder, hvor udviklingen går lige så hurtigt som i mobilbranchen. Og det, der udvikler sig allerhurtigst lige nu, er mobilkameraerne.

For nogle år siden handlede det om et opløsningskapløb, hvor man hurtigt gik fra 5 til 12 til 40 megapixel. At det i realiteten drejede sig om flere dårlige billedpunkter, spillede ingen rolle. Det er heldigvis et overstået kapitel, og de fleste er gået tilbage til 12 eller 16 megapixel, hvilket er rigeligt til de allerfleste billeder.

De senere år har producenterne i stedet arbejdet på det store problem med at tage billeder i svagt lys. Der er trods alt meget mange, der gerne vil poste billeder på sociale medier fra værtshuse og natklubber. Og at bruge blitz her forstyrrer ikke bare omgivelserne, men giver også spøgelsesblege ansigter, samtidig med at man ikke kan se baggrunden. Nej, det, der er brug for, er mere lysfølsomme mobilkameraer.

Der skete et gennembrud sidste år, da først Samsung Galaxy S9 og derefter Huawei P20 Pro lykkedes med at tage rigtig flotte mørkebilleder.

Jo flere kameraer, jo bedre

En mere uventet udvikling er, at alle smartphones pludselig har fået flere kameraer. Først så vi telefoner med to kameraer. Dels et normalobjektiv, dels enten en vidvinkel- eller en telelinse, afhængigt af hvad producenten troede, folk ville have.

Annonce

Vidvinkel er rigtig godt, når man skal tage gruppebilleder, mens tele er godt til at tage feriebilleder af seværdigheder på afstand. Men i år har mange producenter lanceret modeller med tre kameraer, så man behøver ikke at vælge. Det er en kærkommen udvikling, da mobilkameraet bliver meget mere fleksibelt.

Mobilkameraerne har selvfølgelig et stykke vej igen, før man helt kan opgive sit kompaktkamera. Hvis man skal tage vigtige billeder, f.eks. af store livsbegivenheder, vil man nok stadig have den bedst mulige billedkvalitet. Men på ferie er mobilkameraet den mest fleksible løsning. Det har man altid med, uanset hvor let oppakningen er. Overraskende øjebliksbilleder er ofte de mest vellykkede billeder og dem, man husker bedst.

Læs mere i vores artikel om forskellene mellem mobilkameraer og rigtige kameraer.

TESTKRITERIER

Blandt forårets nye mobiltelefoner valgte vi de fem, hvis kamera skiller sig ud fra mængden. Med dem tog vi testbilleder i en række vanskelige situationer, såsom modlys, nærbilleder og mørke. Billederne blev derefter gransket på en kalibreret computerskærm. Vi har også vurderet kamera-app’ens funktioner og anvendelighed.

Find lyset – Blitz burde forbydes; det giver hårde skygger og grimme refleksioner. Prøv i stedet at finde så meget naturligt lys som muligt. Det kan også give interessante skygger, der giver billedet mere dybde.

Hold mobilen stille – Slørede billeder gør ingen glade. Støt telefonen mod et rækværk eller en lygtepæl. I nødsfald kan du presse albuerne ind mod kroppen for at holde armene mere i ro.

Brug fysiske knapper – På de fleste smartphones kan man bruge volumenknappen som udløser. Du slipper for at sætte en finger på skærmen og risikerer ikke at ryste mobilen, når du trykker af.

Brug motivprogrammer – Automatikken gør sit bedste, men hvis der er et motivprogram, der passer, bliver billederne som regel bedre. Hvad enten det er Sport, Nat, Mad, Portræt eller Panorama.

Tag mange billeder – At opdage bagefter, at nogen lukkede øjnene, eller at billedet blev sløret, er møgirriterende. Brænd i stedet flere billeder af og gem det bedste.

Efterbehandl billederne – At trykke på Edit og beskære billedet, og måske skrue lidt på kontrast eller hvidbalance, tager få sekunder. Og det giver betydelig bedre og mere interessante billeder.

dark Galaxy S10 auto dark iPhone XS dark nokia 9 dark p30 pro auto dark xiaomi mi9 auto test galaxy s10 test iphone xs test nokia 9 test p30 pro test xiaomi mi9
<
>

Xiaomi Mi 9

Topbilleder til lavpris

Xiaomi overrasker med en billedkvalitet, der trods prisen kan måle sig med de bedste.

Tripelkamera fra ultravidvinkel til tele. Rigtig god billedkvalitet. Meget prisgunstig.
Mangler optisk billedstabilisering. Problemer i svagt lys. Overdrevet AI-automatik.
Læs hele testen

Nokia 9 Pureview

Nokia misser pointen

Flest kameraer uden at tilbyde flere brændvidder eller bedre billedkvalitet.

Glimrende billeder, når den lykkes. Raw-format til efterbehandling. Prisgunstig.
Uforudsigelige resultater. Meget langsom billedbehandling. Ringe i svag belysning.
Læs hele testen

Samsung Galaxy S10

Samsung indfrier alle forventninger

Galaxy S10 har beholdt alt det, vi elskede ved S9, og tilføjet alt det, vi savnede.

Tre objektiver, fra ultravidvinkel til tele. Fremragende automatik. God billedkvalitet.
Ujævn skarphed og detaljer, der forsvinder. De mange valgmuligheder kan være overvældende.
Læs hele testen

Huawei P30 Pro

Huawei er igen kamerakonge

Med en innovativ telelinse og fantastiske mørkebilleder udklasserer P30 Pro konkurrenterne.

Første mobil med en rigtig telelinse. Fremragende automatik. Ufattelig gode mørkebilleder.
Farvegengivelsen er ikke neutral. 50x zoom er bare en gimmick.
Læs hele testen

Apple iPhone XS

iPhone er kommet bagud

Et stort skridt fremad i 2018 viste sig ikke at være nok til at følge med i 2019.

Naturlige billeder. Ganske god hardware. Mærkbar kvalitetsforskel i forhold til forrige generation.
Kun to kameraer. Apples kamera-app er bagud. Ikke så imponerende mørkebilleder.
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt