Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Asus ZenFone 6 ZS630KL

Finurlig og lynhurtig

Asus har lavet årets mest usædvanlige kamera, der giver dig 48 megapixel selfies.
Karakter
Asus ZenFone 6 ZS630KL
Lyd & Billede mener
Stor og god skærm uden hak og huller. 48 megapixel selfie-kamera. Formidabel grafisk ydeevne.
Koster en del. Det roterende kamera er en kompliceret løsning på et simpelt problem.
Specifikationer
 • Skærm: 6,4" IPS, FHD+ (2340 x 1080), 600 nit, Gorilla Glass 6
 • CPU: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octa-core
 • Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB lager (+ microSD op til 2 TB)
 • Styresystem: Android 9.0
 • Kameraer: 48 Mp 26 mm f/1.79 / 13 Mp 11 mm 125° vidvinkel
 • Tilslutninger: USB-C, hovedtelefoner (3,5 mm stereo-minijack)
 • Trådløst: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
 • Lyd: HD 192 kHz/24 bit, DTS Headphone:X 7.1 virtuel surround, aptX/aptX HD/A2DP
 • Batteri: 5000 mAh
 • Farver: Twilight Silver (blå), Midnight Black
 • Mål og vægt: 75,4 x 159,1 x 9,1 mm / 190 g
 • Web: asus.dk
Benchmarks

Vejl. pris 4699 Produktside

Asus er tidligere blevet beskyldt for at lave smartphones, der manglede originalitet og stil. Den kritik har de taget til sig, for ZenFone 6 er helt sin egen!

ZenFone 6 lanceres under mottoet “Defy the Ordinary” (gå imod det ordinære). Det usædvanlige er dog ikke valget af processor, for Qualcomm Snapdragon 855 er standardvalget på luksusmodellerne. Ej heller er det hukommelsen på 6-8 gigabyte RAM eller lagerpladsen på 64, 128 eller 256 gigabyte. For det er alt sammen lige efter årbogen. Skærmstørrelsen da? Niks! 6,4 tommer er præcis det samme som f.eks. Samsung Galaxy S10+.

Det, der adskiller Asus ZenFone 6 fra konkurrenterne, er kameraerne. Det vil sige … det begynder egentlig ved skærmen. For på en moderne smartphone skal skærmen helst fylde hele forsiden. Og det giver problemer med frontkameraet – især da huller og udskæringer i skærmen er so last year!

Løsningen for Asus har været at bruge bagkameraerne på fronten. Når du har taget opstilling foran et Unesco-verdensarvsmindesmærke, der kan fungere som passende baggrund for dig, drejer hele kamerasektionen 180 grader rundt og titter op over skærmen.

Der er “kun” to kameraer på ZenFone 6. Til gengæld er de gode. Foto: Asus

Annonce

Ordinær skærm

Når Asus har brugt så meget ihærdighed på at give ZenFone 6 en stor skærm uden hak, undrer det lidt, at de ikke er gået det sidste stykke af vejen. Skærmen er udmærket – men heller ikke mere. Skærmen på 6,4 tommer har en opløsning på 2340 x 1080 punkter. Tilstrækkeligt, men ikke ophidsende. Og “kun” en IPS LCD-skærm, mens konkurrenterne bruger OLED eller AMOLED, som giver lækrere og dybere farver.

Til gengæld er den lysstærk (600 nit), så den er forholdsvis nem at aflæse udendørs i solskin. Skærmteknologien betyder også, at Asus ikke har kunnet anbringe en fingeraftrykslæser i selve skærmen. Den sidder i stedet på bagsiden, og det er der ikke noget galt i.

Faldsikret mekanik

Mekanikken i det roterende kamerahus er fascinerende og består af intet mindre end 13 bittesmå tandhjul. Den slags rører en gammel steampunk som undertegnede. Og som partytrick er det uovertruffet. Ifølge Asus kan mekanikken klare 100.000 kamerarotationer, så du kan uden bekymring prale med det, lige så længe nogen gider se på det!

Der er indbygget faldsikring i telefonen. Når gyroskopsensoren mærker, at telefonen er i frit fald, klappes kameraet ind igen. En faldhøjde på 1,25 meter er nok til at nå det.

Batteri til hele dagen

En anden specialitet er batteriet, som er på hele 5000 mAh. Det er betydelig mere end de 4000 mAh, der normalt er maks. på toptelefoner. Alligevel er batteriet ikke fysiske større.

Annonce

Prisen for den kompakte størrelse er, at man har måtte give afkald på superhurtig 30 watt lynopladning. Noget, der ifølge Asus ikke bliver et problem, da batteriet netop varer så meget længere, at man slipper for at skulle lade op i løbet af dagen. Også trådløs opladning er fravalgt af størrelseshensyn. Til gengæld understøtter batteriet tovejsopladning, så kan man oplade f.eks. hovedtelefoner fra mobilen. Det er på grænsen til hybris, men batteritesten bekræfter, at Asus har noget at have selvtilliden i.

Dobbeltkameraet på Asus ZenFone 6 kan roteres 180 grader, så det kan bruge til sefies i topklasse. Foto: Asus

Gode kameraer

Man kan mene, hvad man vil, om ZenFone 6’s roterende kamerahus. Men de kameraer, Asus har puttet i det, er virkelig gode – og du får glæde af dem på begge sider af telefonen. Hovedkameraet er baseret på en Sony IMX586-sensor med 48 megapixel opløsning og blænde f/1.79. Optikken svarer til 26 mm vidvinkel, omsat til gammeldags 35 mm målestok. Den sekundære optik svarer til en 11 mm supervidvinkel.

Vi har altså at gøre med to vidvinkler, men ingen kraftig tele som hos Samsung og især Huawei. Asus har givetvis vurderet, at ZenFone 6 vil blive brugt mere til gruppefotos og storslåede naturscenerier end til supernære spionskud. Så kraftig vidvinkel giver normalt en del fortegning, men ikke her. Skæve vinkler på vidvinkeloptikken korrigeres automatisk i softwaren, og resultatet er faktisk ret overbevisende!

Der er de kameraindstillinger, som vi er vant til fra Android (Asus har igen fejloversat “Portrait” til “Stående”). Men panoramaindstillingen er speciel: Når man råder over et roterende kamera, kan man jo lige så godt udnytte det. Husk bare at holde telefonen vinkelret på motivet, når du starter panoreringen. Ellers ender panoramabilledet med et nærbillede af din venstre hånd!

Annonce

Havneudsigt med vidvinkelkameraet på Asus ZenFone 6.

 

Havneudsigt med vidvinkelkameraet på Huawei P30 Pro.

 

Maks zoom på ZenFone 6.

Annonce

 

Zoomfoto på Huawei P30 Pro!

 

Madbillede med ZenFone 6. Selv om der er knald på farverne, er der stadig gode nuancer ægget.

 

Annonce

Madbillede med Huawei P30 Pro. Her brænder de lyse partier næsten ud.

Benchmarks

Med en Snapdragon 855-processor om bord er ydelsen forventeligt i top. 3.451 i Geekbenchs single-core-test og 10.903 i multi-core er på linje med de allerbedste i dag. Og faktisk et mulehår foran OnePlus 7 Pro og Huawei P30 Pro. I dagligdags opgaver, simuleret af PCMark Work 2.0, kommer ZenFone 6 igen over målstregen foran OnePlus, mens Huawei ligger tabt i støvskyen bag de to.

Endnu bedre går det på 3D-grafik, hvor AnTuTu 7 kårer ZenFone 6 til en af de hurtigste smartphones lige nu. En AnTuTu-score på over 381.000 er under alle omstændigheder det højeste, vi har målt!

ZenFone 6 holder løfterne om lang batteritid. PCMark 2.0’s batteritest kørte i næsten ni en halv time med fuldt blus på skærmen og konstante beregninger, inden strømmen slap op. Det er ikke set nævneværdigt bedre – og da kun på toughphones med mindre strømkrævende processorer.

Konklusion

Markedet for smartphones er hårdt, og når det gælder topmodellerne, er det domineret af få mærkevarer. Huawei har de seneste år formået at vinde fodfæste på toppen, og OnePlus prøver at gøre dem kunsten efter. Den position har Asus ikke, og ZenFone 6 har hverken Huawei P30 Pros superzoomkamera eller OnePlus 7 Pros superskarpe AMOLED-skærm. Men den koster også betydelig mindre.

Annonce

Selv topmodellen med 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lager koster i skrivende stund en fjerdedel mindre end konkurrenterne. Og kan du nøjes med mindre hukommelse og lagerplads, barberes nogle hundrede kroner mere af prisen, hvilket gør ZenFone 6 yderligere attraktiv. Det gør heller ikke Asus’ position dårligere, at ærkekonkurrenten Huawei i skrivende stund befinder sig i en accelererende katastrofe – som centrum i USA’s teknologiblokade.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.