Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 6

Apple har opdateret deres smart-ur med EKG- og iltmåling samt flere sensorer end før, og har kort og godt lavet det bedste smart-ur til dato.

Skrevet af / 30/10/2020 - 22:34
Apple Watch Series 6
Lasse Svendsen

Man behøver ikke at lede længe ud for at finde et smart-ur med endnu flere funktioner, mere specialiserede funktioner eller bedre batterilevetid end Apple Watch Series 6.

Garmin laver nogle meget specialiserede smart-ure, og Huaweis Watch GT2e og Samsungs Galaxy smart-ure tilbyder flere træningstyper. Der findes smart-ure til triatlon, golf, sejlsport og fodbold, og mange af konkurrenternes ure koster mindre. De, der kun er ude efter et træningsur, kan slippe med under en tusse for et ganske udmærket ur.

Men ingen af dem er så komplette som smart-ur som Apple Watch 6.

Hvad det mangler i specialfunktioner, kompenserer det for med den måde, det tager sig af dit helbred på, og hvordan det tackler hverdagens behov for et armbåndsur med flere funktioner end tid- og datovisning.

Sensorer på undersiden måler iltniveauet i blodet. (Foto: Lasse Svendsen)

Iltmåling og EKG

Hvis vi ser bort fra, at urkapslen – der fås i to størrelser, 40 og 44 mm, og i farvet aluminium eller lakeret stål – er shinet op, og vender os mod det tekniske, er der nogle ændringer på Apple Watch 6, som er værd at bemærke.

På bagsiden er der kommet flere sensorer, som måler hjerterytme og iltindhold i blodet. Sensorerne tjekker også pulsen og afvigelser i hjerterytmen, og man kan få besked på uret eller mobilen, hvis det registrerer noget unormalt.

Processoren, der styrer det hele, er også ny. Apple hævder, at den er 20 procent hurtigere, hvilket er svært at måle. Så er det straks lettere at se, at skærmen – som altid er tændt – er blevet mærkbart mere lysstærk og lettere at se i solskin. På stålvarianten af Apple Watch 6 har touch-skærmen ridsefast safirglas, mens den billigere aluminiumversion bruger hærdet Ion-X-glas.

Man kan også sætte uret til at advare, hvis iltniveauet i blodet falder hurtigt. (Foto: Lasse Svendsen)

Batterilevetiden er opgivet til 18 timer, hvilket svarer godt til virkeligheden, men er et godt stykke under Huawei GT2e’s batterilevetid på op til 14 dage.

Apple Watch 6 er ligesom forgængeren tilgængeligt i en LTE-version. Altså en, der går på mobilnetværket og kan bruges som telefon. Det fungerer glimrende. Lyden er klar nok for begge parter, men det ser unægtelig lidt underligt ud at stå og snakke til sit håndled.

Ellers har de begge indbygget GPS, Bluetooth og Wi-Fi. Højdemåler er integreret og altid tændt, og de fleste – eller måske man skulle sige mest almindelige – træningstyper er indbygget i uret og lette at starte med et tryk på kronen.

Uret advarer dig, hvis der sker noget unormalt med din puls eller hjerterytme. (Foto: Lasse Svendsen)

Her er en oversigt over de vigtigste funktioner i Apple Watch 6:

• 40 eller 44 mm størrelse
• Version med mobilnetværk
• Vandtæt ned til 50 m
• Søvnsporing
• EKG-måling
• SpO2-måling (iltindhold i blodet)
• Støjmåling
• Faldsensor
• Håndvaskdetektor
• Menstruationscyklus
• Klar til Apple Fitness+ tjenesten
• Klar til familiedeling
• Stort udvalg af remme

Nye digitale urskiver kan få Apple Watch 6 til at ligne et mekanisk armbåndsur. (Foto: Lasse Svendsen)

Den mest gennemførte brugervenlighed

Apple Watch har altid været det mest brugervenlige smart-ur, og denne udgave, hvor skærmen som nævnt altid er tændt, er den bedste.

Vores 44 mm testeksemplar er ikke meget større end et ældre 40 mm Apple Watch, men skærmen fylder meget mere af uret, og den nye skærm på Series 6 er endelig så lysstærk, at man bare behøver at kaste et blik på uret for at se klokken, hvem der ringer (på LTE-versionen), eller hvem der har sendt en besked.

Den indbyggede EKG-måling kan startes, når man vil, og data kan gemmes på mobilen (som skal være en iPhone). Det samme gælder iltmåling, men målingen kan også ske i baggrunden og advare, hvis der opstår noget unormalt. Såsom hjerteflimmer, pludselig lav eller høj puls og fald i iltmætningen.

Det fungerer fint, og jeg tror, at folk, der har haft et hjertetilfælde, kan se fordelen ved et Apple Watch, der passer på dem. Selv om det ikke kan varsle et hjerteinfarkt. Derimod kan det selv ringe 113, hvis man falder bevidstløs om. Hvis man altså har aktiveret funktionen i app’en.

Læs også TAG Heuers nye smart-ur er i en klasse for sig TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.

Søvnmonitoren, der registrerer søvnmønstre, kræver at man sover med uret på. Den kan hjælpe én med at få mere ud af nattesøvnen ved at oprette en søvnplan. For dem, der sover som en engel, er det næppe nødvendigt, men for dem, der aldrig vågner udhvilet, kan denne funktion være praktisk.

Det sørger også for, at man vasker sine hænder ofte og længe nok, og det kan tracke menstruationscyklusser (hvilket vi dog ikke har testet), logge symptomer og varsle, når en ny periode nærmer sig. Vil du gerne være gravid? Så kan Apple Watch sige til, når du er mest frugtbar.

Som træningsur er det meste som før, for de nyeste funktioner er indlemmet i WatchOS 7, som alle nyere Apple Watches bruger. Uret logger træningsdata for forskellige øvelser og gemmer dem på mobilen eller i tredjeparts-app såsom Strava.

De fleste kan finde en træningstype, der passer til dem, også dansere! (Foto: Lasse Svendsen)

Fitness+

Da Apple præsenterede Watch 6 og Watch SE i september, introducerede de også en ny tjeneste kaldet Fitness+. Som er en abonnementstjeneste til træning, hvor brugerne får adgang til en omfattende træningsvideokanal på iPhone, iPad eller Apple TV, og hvor træningsdata vises i realtid på skærmen, hvis man har et Apple Watch på, mens man laver øvelserne i Fitness+ app’en.

Fitness+ bliver tilgængelig i løbet af 2020.

Uret sørger også for, at du kommer i seng. (Foto: Lasse Svendsen)

Familiedeling

Apple har indtil videre kun lanceret familiedeling i nogle få lande. Det er uklart, hvornår tjenesten kommer til Norden, men den går ud på, at man bruger en iPhone til at sætte et eller flere Apple Watches op til andre familiemedlemmer, der ikke har en iPhone, så brugeren kan få adgang til beskeder, mulighed for at ringe til forældrene, søskende eller udvalgte venner og bruge FaceTime.

Registrering af menstruationscyklus. (Foto: Lasse Svendsen)

Opladning

Apple Watch 6 og Watch SE leveres ikke med oplader. I æsken medfølger en urrem med hurtigtilslutning og et magnetisk ladekabel med standard USB-stik. Som skal sluttes til en bærbar eller anden enhed med USB-port, medmindre man køber en oplader samtidig med Apple Watch.

GPS kan lede dig på rette vej, og der er en separat cyklingfunktion. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

For dem, der har et Apple Watch 5 i forvejen, er forbedringerne i Series 6 måske ikke store nok til, at der er nogen pointe i at skifte. For dem, der har et ældre Apple Watch, eller for de mange med et smart-ur fra en anden producent, som kan se nytten ved EKG- og måske også iltmåling, kan et Apple Watch Series 6 være en betydelig forbedring.

Det er nemlig det smart-ur, som alle andre må finde sig i at blive målt op imod fra nu af. Det er bedst til det meste og fungerer upåklageligt for alle iPhone-brugere.

Udvalget af remme til Apple Watch er enormt. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Apple Watch Series 6
Premium

Home mener

Smartere funktioner med bedre helbredsovervågning. Bedre skærm, der altid er tændt. Flere funktioner end før. Oplader er ekstraudstyr. Familieopsætning er ikke tilgængeligt. Kun til iOS- operativsystemet (iPhone).

1 kommentar til “Apple Watch Series 6”

  1. god artikel – prisen ser rimelig ud – blot en skam, at uret skal oplades hver dag!!
    Jeg vil overveje at anskaffe mig et sådant ud, da jeg lider af atrieflimmer!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top