Test : XTZ 99.25 Beryllium

Topklasse fra budgetkongen

Med en eksotisk berylliumdiskant placerer denne højttaler sig godt oppe i topklassen og gengiver musikken med et detaljeniveau, som få formår.

XTZ 99.25 Beryllium

Lyd & Billede mener

Fantastisk opløsning og musikalitet, som man sædvanligvis må endnu længere op i pris for at få. Nærmer sig high-end.
Vi kunne godt have ønsket os endnu mere punch, før højttalerne siger fra.
 • Type: 2-vejs kompakthøjttaler
 • Diskant: 29 mm SEAS Beryllium
 • Bas/mellemtone: 6,5” SEAS Excel
 • Frekvensområde: 45 Hz – 40 kHz (+/-3 dB)
 • Følsomhed: 87 dB, 4-8 ohm
 • Mål: 37 x 20,2 x 32 cm
 • Vægt: 10 kg
 • Finish: Sort højglans eller mat hvid
 • Web: xtz.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 14.998 kr

Svenske XTZ er kendt for at levere rigtig god lydkvalitet inden for et rimeligt budget. Noget, der ofte resulterer i højttalere, som ikke gør så ondt i tegnebogen, men stadig giver mere end et strejf af store musikoplevelser. En af løsningerne er at udvikle i Sverige og producere i Kina.

Samtidig, i forsøget på at strække grænserne så langt som muligt, er man enkelte gange faldet for fristelsen til at øge budgettet for at kunne vælge komponenter fra øverste hylde. Og alligevel ende med et slutprodukt, der som regel koster det halve af tilsvarende fra konkurrenterne.

Divine-serien er det mest ekstreme tilfælde i den henseende, hvor de gulvstående Alpha 100.49 troner med en pris på ca. 60.000 kroner, men hvor producenten hårdnakket hævder, at du ikke kan finde højttalere til under 150.000, der kan måle sig med dem.

Undertegnede hørte dem sidste år i XTZ’ lokaler i Torup i Sverige, og selv om jeg ikke kan bekræfte påstanden uden at have testet direkte op mod andre højttalere, er det ret ekstremt, hvad de kan præstere, når man taler detaljer, tonalitet og alle de andre flotte ord, man kan lire af sig.

Alligevel er det de færreste af os, der har sådanne budgetter at handle for. Og det er så her, 99-serien kommer ind. Det er placeringsvenlige højttalere i en håndterlig størrelse med højkvalitets kabinetter og ikke mindst rigtig gode komponenter. Bas/mellemtone-enhederne i serien er fra øverste hylde hos norske SEAS, som er verdenskendt for deres højttaler-enheder.

Standardmodellen af XTZ 99.25 har bånddiskant og koster det halve af den med berylliumdiskant. (Foto: XTZ)

Beryllium

Oprindelig har 99-serien bånddiskanter fra kinesiske Fountek, som ifølge XTZ er blandt de bedste på markedet. Men der findes en opgradering, hvor diskanten er skiftet ud med en dome i beryllium. Beryllium er et svinedyrt materiale, efterspurgt for sine glimrende egenskaber udi diskantgengivelse. Focal er blandt de high-end-producenter, der sværger til materialet i deres dyrere serier.

Opgraderingen omfatter også forbedrede delefiltre med Mundorf-komponenter. I high-end-branchen er det få, der har Mundorfs ry inden for delefiltre.

I Beryllium-versionen af 99.25 er delefilteret opgraderet med Mundorf-komponenter. (Foto: XTZ)

“Vi har længe tilbudt denne opgradering, hvor kunden kan bestille et sæt med berylliumdiskanter og tilpassede delefiltre, og selv foretage udskiftningen. Men nu tilbyder vi for første gang højttalerne med denne opgradering monteret af os på forhånd,” sagde XTZ’s chefkonstruktør, Olle Eliasson, da jeg besøgte dem sidste år.

Han tilføjede: “Beryllium er meget dyrt, men selve opgraderingen gør vi næsten til kostpris.”

Ejere af XTZ 99.25 kan tilkøbe Beryllium-opgraderingen. (Foto: XTZ)

Dobbelt pris

Det ændrer dog ikke ved det faktum, at opgraderingen næsten fordobler prisen på standerhøjttaleren 99.25. En højttaler, der oprindelig koster omkring 8.000 kroner parret, havner nu pludselig på 15.000 kroner. Og det med samme basgengivelse, klangkarakteristik og effekttolerance.

Ikke desto mindre er det meget spændende, at en højttalerproducent vælger at tilbyde sådan en opgradering, for så kan man med egne ører høre, hvor meget det har at sige at opgradere et begrænset frekvensregister.

Justeringsmuligheder

Hvor de fleste højttalerproducenter finjusterer højttalerne til at lyde, som de ønsker det, og er tilfredse med dét, anerkender XTZ, at rummets akustik og lytterens smag spiller en stor rolle. Derfor er der nogle justeringsmuligheder på næsten alle deres højttalermodeller, inklusive 99.25.

Med to medfølgende brokoblinger kan man ved hjælp af fire huller på bagsiden justere diskantgengivelsen i fire trin, fra -4 til +3 dB. Dermed kan man finjustere højttalerens lydgengivelse til sine egne præferencer.

Desuden kan højttalernes basrefleksporte på bagsiden lukkes med de medfølgende plugs, så de får en basrespons mere som et trykkammer.

Fikset et ikke-problem?

Flere højttalermodeller i XTZ’ 99-serie har tidligere fået vores varme anbefaling. Den detaljerede og varme basgengivelse og den klokkeklare mellemtone med en virkelighedsnær stemmegengivelse, der virkelig placerer dem i topklassen, er sjældne i prisklassen.

Interessant nok er det ikke diskantgengivelsen, der plejer at være vores ankepunkt, for XTZ 99-serien har altid lydt luftigt og detaljeret i overtonerne med en timing, som også har bidraget til et godt og stabilt stereoperspektiv. De gange, vi har savnet noget, så har det været, at bassen kunne have været lidt mere punchy.

Lyden af beryllium

Det skal vise sig, at det at forbedre diskanten også gør en hel del ved toneregisteret nedad.

For ja, vi kan selvfølgelig tage det åbenlyse først. Overtonerne i violiner og fløjter på klassisk musik strækker sig langt opad og udad, og 99.25 Beryllium fremstår som ekstremt luftige, som de står dér og spiller uanstrengt.

Vi kan også i samme omgang tage Björks luftige stemme på nummeret “Blissing Me” og det nuancerede harpespil, der klinger dejligt ud i et gasagtig lydbillede. Det er spillet gennem Hegels glimrende integrerede forstærker H190 til 25.000 kroner. Men også XTZ’ egen effektforstærker EDGE A2-300, som giver 2 x 300 ICEpower-watt til 3.900 kroner, fungerer overraskende godt på disse højttalere.

(Foto: XTZ)

God diskant forbedrer nedad

Det vil dog være forkert bare at hænge sig i diskantgengivelsen. For ligesom på standardmodellen 99.25 er hele toneområdet rigtig godt gengivet, fra mellemtonen og godt nedad i basområdet. Hvilket gør, at musik af akustisk karakter lyder meget troværdigt.

Men 99.25 beryllium trækker også forbi her. For selv om bas/mellemtonen er den samme, hvilket burde betyde, at toneregisteret under diskantområdet lød meget magen til, så bringer 99.25 Beryllium større oplevelser med sig, uanset hvilken slags musik man lytter til.

Tag f.eks. Rammsteins topseje nummer “Reise, Reise”. Jo, der er godt med overtoner, og bækkenerne lyder luftigt, men det er ikke det, denne slags musik drejer sig om. De hårde trommer, den gigantiske mur af forvrængede guitarer og ikke mindst Till Lindemanns tunge, vrede stemmeklang. Sej musik kræver seje højttalere. Og selv om det først og fremmest er diskantgengivelsen, der er forbedret, så forplanter det sig nedad.

Det hele hænger nemlig sammen. For musik er lige så meget kontraster som enkelttoner. Og når du får mere luft i overtonerne, vil det stå som en større kontrast til basområdet. Præcis ligesom øget lysstyrke i det hvide på et tv gør, at det sorte også virker sortere, så får man et endnu bedre indtryk af bassen i Beryllium-versionen af XTZ 99.25. Hvilket gør, at Rammstein får mere fokus også i bunden med Beryllium-versionen.

Konkurrenter

Disse højttalere krydser så mange felter af på papiret, at det er svært at forestille sig andre, der kan være lige så gode til prisen. Jo, 15.000 kroner er mange penge, men så lyder 99.25 Beryllium også, som om de sagtens kunne høre til i high-end-klassen.

Der er alligevel nogle ting, som de sejeste konkurrenter udfordrer dem på. Audiovector QR1 koster omtrent det samme som basismodellen af 99.25 og har en mere kælen og punchy bas.

Hvis du har et begrænset forstærkerbudget og hører meget pop og rock, vil QR1 give federe lyd, der samtidig er opløst og detaljeret. Går du op til SR1 Signature, er vi i samme prisklasse som 99.25 Beryllium og med en endnu mere raffineret gengivelse end QR1. Den lyder også mere livligt end 99.25 med samme forstærkerkraft. Men af de to opleves XTZ-højttaleren som mere lineær.

Så er der Bowers & Wilkins 705 S2. Lineariteten her er kraftig forbedret i forhold til CM-serien, og karbondiskanterne har omtrent samme båndbredde som Beryllium. Ligesom XTZ kræver de en lidt kraftig forstærker for at vågne helt op, men til gengæld kan man skrue mere op på 705 S2.

(Foto: XTZ)

Mangler lidt damp

For det, jeg savner ved XTZ 99.25 Beryllium, er evnen til at spille endnu højere og sejere. Det har de tilfælles med basismodellen. Den nydelige lydkvalitet gør, at man har lyst til at skrue op. Men når jeg gør det med Pink Floyds “Hey You”, så slår bas-enhederne sig pludselig. Man er nødt til at gå ned til et lydniveau, der kun er lidt over det, jeg normalt lytter ved, mens jeg føler behov for at skrue mere op. Især med meget dynamisk musik.

I over 90 procent af lyttetiden er det ikke noget problem, men det er værd at notere sig.

Konklusion

XTZ 99.25 Beryllium er højttalere, der strækker både ambitionsniveauet og prissedlen godt op i premiumsegmentet. Heldigvis kan de forsvare det – og mere end det. Berylliumdiskanten bidrager til en eksemplarisk overtonegengivelse i en højttalerkonstruktion, der allerede har det meste på plads.

Højttalerne har brug for noget forstærkerkraft til at blæse ordentlig liv i dem. Og vi ville gerne kunne skrue endnu mere op, før højttalerne siger fra.

Men hvis du vil have et par ærlige og musikalske højttalere med fantastisk opløsning uden at skulle betale et femcifret beløb, og ikke har behov for at spille på fuld hammer, så er XTZ 99.25 Beryllium noget helt specielt. Hvis du ikke har råd, giver standardmodellen endnu mere for pengene.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.