Svenske XTZ er kendt for at levere rigtig god lydkvalitet inden for et rimeligt budget. Noget, der ofte resulterer i højttalere, som ikke gør så ondt i tegnebogen, men stadig giver mere end et strejf af store musikoplevelser. En af løsningerne er at udvikle i Sverige og producere i Kina.
Samtidig, i forsøget på at strække grænserne så langt som muligt, er man enkelte gange faldet for fristelsen til at øge budgettet for at kunne vælge komponenter fra øverste hylde. Og alligevel ende med et slutprodukt, der som regel koster det halve af tilsvarende fra konkurrenterne.
Divine-serien er det mest ekstreme tilfælde i den henseende, hvor de gulvstående Alpha 100.49 troner med en pris på ca. 60.000 kroner, men hvor producenten hårdnakket hævder, at du ikke kan finde højttalere til under 150.000, der kan måle sig med dem.
Undertegnede hørte dem sidste år i XTZ’ lokaler i Torup i Sverige, og selv om jeg ikke kan bekræfte påstanden uden at have testet direkte op mod andre højttalere, er det ret ekstremt, hvad de kan præstere, når man taler detaljer, tonalitet og alle de andre flotte ord, man kan lire af sig.
Alligevel er det de færreste af os, der har sådanne budgetter at handle for. Og det er så her, 99-serien kommer ind. Det er placeringsvenlige højttalere i en håndterlig størrelse med højkvalitets kabinetter og ikke mindst rigtig gode komponenter. Bas/mellemtone-enhederne i serien er fra øverste hylde hos norske SEAS, som er verdenskendt for deres højttaler-enheder.
Beryllium
Oprindelig har 99-serien bånddiskanter fra kinesiske Fountek, som ifølge XTZ er blandt de bedste på markedet. Men der findes en opgradering, hvor diskanten er skiftet ud med en dome i beryllium. Beryllium er et svinedyrt materiale, efterspurgt for sine glimrende egenskaber udi diskantgengivelse. Focal er blandt de high-end-producenter, der sværger til materialet i deres dyrere serier.
Opgraderingen omfatter også forbedrede delefiltre med Mundorf-komponenter. I high-end-branchen er det få, der har Mundorfs ry inden for delefiltre.
“Vi har længe tilbudt denne opgradering, hvor kunden kan bestille et sæt med berylliumdiskanter og tilpassede delefiltre, og selv foretage udskiftningen. Men nu tilbyder vi for første gang højttalerne med denne opgradering monteret af os på forhånd,” sagde XTZ’s chefkonstruktør, Olle Eliasson, da jeg besøgte dem sidste år.
Han tilføjede: “Beryllium er meget dyrt, men selve opgraderingen gør vi næsten til kostpris.”
Dobbelt pris
Det ændrer dog ikke ved det faktum, at opgraderingen næsten fordobler prisen på standerhøjttaleren 99.25. En højttaler, der oprindelig koster omkring 8.000 kroner parret, havner nu pludselig på 15.000 kroner. Og det med samme basgengivelse, klangkarakteristik og effekttolerance.
Ikke desto mindre er det meget spændende, at en højttalerproducent vælger at tilbyde sådan en opgradering, for så kan man med egne ører høre, hvor meget det har at sige at opgradere et begrænset frekvensregister.
Justeringsmuligheder
Hvor de fleste højttalerproducenter finjusterer højttalerne til at lyde, som de ønsker det, og er tilfredse med dét, anerkender XTZ, at rummets akustik og lytterens smag spiller en stor rolle. Derfor er der nogle justeringsmuligheder på næsten alle deres højttalermodeller, inklusive 99.25.
Med to medfølgende brokoblinger kan man ved hjælp af fire huller på bagsiden justere diskantgengivelsen i fire trin, fra -4 til +3 dB. Dermed kan man finjustere højttalerens lydgengivelse til sine egne præferencer.
Desuden kan højttalernes basrefleksporte på bagsiden lukkes med de medfølgende plugs, så de får en basrespons mere som et trykkammer.
Fikset et ikke-problem?
Flere højttalermodeller i XTZ’ 99-serie har tidligere fået vores varme anbefaling. Den detaljerede og varme basgengivelse og den klokkeklare mellemtone med en virkelighedsnær stemmegengivelse, der virkelig placerer dem i topklassen, er sjældne i prisklassen.
Interessant nok er det ikke diskantgengivelsen, der plejer at være vores ankepunkt, for XTZ 99-serien har altid lydt luftigt og detaljeret i overtonerne med en timing, som også har bidraget til et godt og stabilt stereoperspektiv. De gange, vi har savnet noget, så har det været, at bassen kunne have været lidt mere punchy.
Lyden af beryllium
Det skal vise sig, at det at forbedre diskanten også gør en hel del ved toneregisteret nedad.
For ja, vi kan selvfølgelig tage det åbenlyse først. Overtonerne i violiner og fløjter på klassisk musik strækker sig langt opad og udad, og 99.25 Beryllium fremstår som ekstremt luftige, som de står dér og spiller uanstrengt.
Vi kan også i samme omgang tage Björks luftige stemme på nummeret “Blissing Me” og det nuancerede harpespil, der klinger dejligt ud i et gasagtig lydbillede. Det er spillet gennem Hegels glimrende integrerede forstærker H190 til 25.000 kroner. Men også XTZ’ egen effektforstærker EDGE A2-300, som giver 2 x 300 ICEpower-watt til 3.900 kroner, fungerer overraskende godt på disse højttalere.
God diskant forbedrer nedad
Det vil dog være forkert bare at hænge sig i diskantgengivelsen. For ligesom på standardmodellen 99.25 er hele toneområdet rigtig godt gengivet, fra mellemtonen og godt nedad i basområdet. Hvilket gør, at musik af akustisk karakter lyder meget troværdigt.
Men 99.25 beryllium trækker også forbi her. For selv om bas/mellemtonen er den samme, hvilket burde betyde, at toneregisteret under diskantområdet lød meget magen til, så bringer 99.25 Beryllium større oplevelser med sig, uanset hvilken slags musik man lytter til.
Tag f.eks. Rammsteins topseje nummer “Reise, Reise”. Jo, der er godt med overtoner, og bækkenerne lyder luftigt, men det er ikke det, denne slags musik drejer sig om. De hårde trommer, den gigantiske mur af forvrængede guitarer og ikke mindst Till Lindemanns tunge, vrede stemmeklang. Sej musik kræver seje højttalere. Og selv om det først og fremmest er diskantgengivelsen, der er forbedret, så forplanter det sig nedad.
Det hele hænger nemlig sammen. For musik er lige så meget kontraster som enkelttoner. Og når du får mere luft i overtonerne, vil det stå som en større kontrast til basområdet. Præcis ligesom øget lysstyrke i det hvide på et tv gør, at det sorte også virker sortere, så får man et endnu bedre indtryk af bassen i Beryllium-versionen af XTZ 99.25. Hvilket gør, at Rammstein får mere fokus også i bunden med Beryllium-versionen.
Konkurrenter
Disse højttalere krydser så mange felter af på papiret, at det er svært at forestille sig andre, der kan være lige så gode til prisen. Jo, 15.000 kroner er mange penge, men så lyder 99.25 Beryllium også, som om de sagtens kunne høre til i high-end-klassen.
Der er alligevel nogle ting, som de sejeste konkurrenter udfordrer dem på. Audiovector QR1 koster omtrent det samme som basismodellen af 99.25 og har en mere kælen og punchy bas.
Hvis du har et begrænset forstærkerbudget og hører meget pop og rock, vil QR1 give federe lyd, der samtidig er opløst og detaljeret. Går du op til SR1 Signature, er vi i samme prisklasse som 99.25 Beryllium og med en endnu mere raffineret gengivelse end QR1. Den lyder også mere livligt end 99.25 med samme forstærkerkraft. Men af de to opleves XTZ-højttaleren som mere lineær.
Så er der Bowers & Wilkins 705 S2. Lineariteten her er kraftig forbedret i forhold til CM-serien, og karbondiskanterne har omtrent samme båndbredde som Beryllium. Ligesom XTZ kræver de en lidt kraftig forstærker for at vågne helt op, men til gengæld kan man skrue mere op på 705 S2.
Mangler lidt damp
For det, jeg savner ved XTZ 99.25 Beryllium, er evnen til at spille endnu højere og sejere. Det har de tilfælles med basismodellen. Den nydelige lydkvalitet gør, at man har lyst til at skrue op. Men når jeg gør det med Pink Floyds “Hey You”, så slår bas-enhederne sig pludselig. Man er nødt til at gå ned til et lydniveau, der kun er lidt over det, jeg normalt lytter ved, mens jeg føler behov for at skrue mere op. Især med meget dynamisk musik.
I over 90 procent af lyttetiden er det ikke noget problem, men det er værd at notere sig.
Konklusion
XTZ 99.25 Beryllium er højttalere, der strækker både ambitionsniveauet og prissedlen godt op i premiumsegmentet. Heldigvis kan de forsvare det – og mere end det. Berylliumdiskanten bidrager til en eksemplarisk overtonegengivelse i en højttalerkonstruktion, der allerede har det meste på plads.
Højttalerne har brug for noget forstærkerkraft til at blæse ordentlig liv i dem. Og vi ville gerne kunne skrue endnu mere op, før højttalerne siger fra.
Men hvis du vil have et par ærlige og musikalske højttalere med fantastisk opløsning uden at skulle betale et femcifret beløb, og ikke har behov for at spille på fuld hammer, så er XTZ 99.25 Beryllium noget helt specielt. Hvis du ikke har råd, giver standardmodellen endnu mere for pengene.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer