: Vifa Oslo

Dansk designhøjttaler med punch

Bag det flotte design skjuler der sig en eksplosiv trådløs højttaler.
April 2016Vifa Oslo
Lyd & Billede mener
Med et lydbillede, der overgår det meste, river den fordomme ned på samlebånd. Vores nye favorit blandt bærbare Bluetooth-højttalere!
Hverken Wi-Fi eller AirPlay-streaming, og batterilevetiden er ikke imponerende, medmindre man spiller ved moderat volumen.
Specifikationer
  • Type: Bærbar højttaler
  • Trådløst: Bluetooth
  • Indgange: Analog 3,5 mm
  • Batteritid: 5 timer
Annonce
Annonce
forfatter

Glem alt, hvad du har hørt af små, bærbare højttalere. Danske Vifas nye model Oslo slår de fleste af dem, og så gør det heller ikke noget, at den ser svinelækker ud.

Man behøver ikke at smadre sparegrisen for at købe en lille højttaler, der kan tages med ud, men så skal man heller ikke have de store forventninger til lydkvaliteten. Den lille UE Roll fra Logitech er f.eks. perfekt at have med i tasken, koster omkring en tusindlap og spiller forbavsende godt. Den større Libratone Zipp er selvfølgelig endnu bedre, og hvis man virkelig vil have lydkvalitet i top, er Vifas Copenhagen det bedste valg. Men den koster også en hel del mere.

Hank op i højttaleren og tag den med ud for at nyde musikken. Foto: Lasse Svendsen
Hank op i højttaleren og tag den med ud for at nyde musikken. Foto: Lasse Svendsen

Deres nye højttaler Oslo er et vellykket kompromis. Den spiller chokerende højt og klart, og hamrer bas ud i så store mængder, at man næsten bliver helt skræmt. For det er ikke naturligt, at en højttaler, der ikke er større end en rummelig madkasse, spiller så overbevisende i bassen.

Foto: Vifa
Foto: Vifa

Men det gør den, for ingeniørerne hos Vifa har smidt hele seks højttaler-elementer ind i den og forsynet dem med et vanvittig potent forstærkermodul, som slår til fra første takt og ikke giver op, før batteriet er tømt. Hvilket dog går pænt hurtigt, hvis man spiller højt. Regn med fire-fem timer på frisk volumen og et par timer mere, hvis du kan klare dig med et mere moderat lydtryk, men den kan ikke spille hele natten på fuld styrke på en enkelt opladning.

Hvis man stiller dem ved siden af hinanden, ser Oslo næsten ud som en halv Copenhagen, og den er ret præcist halvt så stor. Lyden er dog langt større end blot halvdelen.

Annonce
Bagerst den store Copenhagen i rød. Forrest Vifa Oslo i sort. Foto: Lasse Svendsen
Bagerst den store Copenhagen i rød. Forrest Vifa Oslo i sort. Foto: Lasse Svendsen

På forsiden sidder to 50 mm fuldtone-elementer, pænt betrukket med stof fra Kvadrat. To 65 mm bas-elementer er monteret ryg mod ryg, og bare for at øge underholdningsværdien sidder der også to passive bas-elementer, som utvivlsomt bidrager til det store, kraftfulde lydbillede.

Den har Bluetooth til streaming af musik fra mobil eller tablet, men ikke AirPlay eller Wi-Fi streaming, hvilket ellers ville have været praktisk for dem, der streamer fra f.eks. Tidal HiFi, som går meget op i netop lydkvalitet.

Du kan også tilkoble en analog lydkilde på højttalerens bagside. Foto: Lasse Svendsen
Du kan også tilkoble en analog lydkilde på højttalerens bagside. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk og fyldig
Fra det øjeblik man tager højttaleren ud af æsken og den stofpose, den er pakket ind i, øges forventningerne. For byggekvaliteten står klart mål med designet. En solid metalramme ender i et bærehåndtag og bidrager til vægten på 2,4 kg. Parring med mobiltelefonen sker på et øjeblik, og første gang man hører musikken strømme ud af højttaleren, kan man mærke, at forventningerne indfries.

Så er det fristende at skrue op for volumen. Meget. For det er lidt som en sportsvogn, hvor man hele tiden har lyst til at give den lidt mere gas, bare fordi det er så fedt. Gør det endelig, men husk, at batterilevetiden falder hurtigt, hvis den ikke er sluttet til elnettet.

Den lille højttaler spiller næsten lige så højt og sejt som den store Copenhagen, og da Vifa trods alt er en erfaren højttalerproducent, er der ikke noget mærkeligt i, at balancen i lyden også her er overordentlig vellykket. Man kan både høre og mærke bassen, men den er ikke overdrevet og hænger fint sammen med den fyldige mellemtone og den klare diskant.

Annonce
Man lægger nærmest ikke mærke til, at Vifa Oslo er så lille. Skru helt op for lyden og døm selv! Foto: Lasse Svendsen
Man lægger nærmest ikke mærke til, at Vifa Oslo er så lille. Skru helt op for lyden og døm selv! Foto: Lasse Svendsen

Oslo har absolut rock-licensen i orden på Iggy Pops “Gardenia” fra albummet Post Pop Depression, hvor det er guitar-riffs og bas, der driver nummeret. Her – ligesom på Grant-Lee Phillips’ “Tennessee Rain” – er rytmesektionen fundamentet i musikken, og den er veldefineret med en stor dynamisk kontrast, som garanteret vil få dig til at stampe i takt.

Swinge gør den også, f.eks. på Mack Avenue SuperBands Live from the Detroit Jazz Festival 2015 – upbeat orkesterjazz med messingblæs – hvor andre bærbare højttalere hurtigt lyder hårdt og skingert, når man øger volumen. Men ikke Oslo. Den lyder bare bedre, når man skruer lidt op, og der er ikke noget, der skærer i ørerne. Den yder nemt 100 dB lydtryk uden nævneværdig forvrængning. Så er klaveret stadig klokkeklart gengivet, og kontrabassoloen på “Preach Hank!” kan både høres og mærkes.

Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.
Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.

Oslo kan også sagtens fodres med klassisk musik. Cecilia Bartoli ville måske blive lidt forfjamsket over, hvor klart og fyldigt hendes mezzosopran lyder i sådan en lille højttaler, for her er der ikke meget farvning eller betoning i mellemtonen. Og jeg gætter på, at Bryn Terfel ville blive lige så forbavset over, hvor meget af hans dybe stemme det er muligt at få ud af noget, der er så småt.

Og sæt endelig Adeles hit “When We Were Young” på. Vokalen er måske lidt mørkere gengivet, end man kan opleve det fra et stort hi-fi-anlæg, og lydbilledet er ikke lige så stort som på Copenhagen – eller Naim Mu-so Qb, for nu at nævne en stationær streaming-højttaler. Men der er ingen andre bærbare højttalere til under 5.000 kroner, der kommer i nærheden af den lydkvalitet, du kan få fra Vifa Oslo.

Konklusion
Den lille Vifa Oslo lyder sejere, klarere og større end langt det meste, der kører på batterier, og så ser den ovenikøbet lækker og veldrejet ud. Det afspejles selvfølgelig i prisen, men hvis man er parat til at spendere lidt mere på en bærbar højttaler for at få bedre lyd, er Vifa Oslo et fremragende valg. Den er lille nok til at tage med overalt og kan være i de fleste tasker.

Annonce

Vi havde gerne set, at den havde AirPlay og et endnu større batteri, men lyden er nu engang det vigtigste, og her skuffer den ikke.

Oslo kommer i flere farver - grå, sort, rød, gul, blå og lyseblå. Foto: Vifa
Oslo kommer i flere farver – grå, sort, rød, gul, blå og lyseblå. Foto: Vifa

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.