: Scansonic MB-1

Utroligt!

Har vi allerede fundet næste års vinder blandt overkommelige højttalere? Ja, det kræver en sensation, hvis det ikke skal ende sådan.
Lyd & Billede mener
Simpelthen fantastisk lyd for pengene. Byggekvaliteten er fremragende, og desuden er de ret lette at sætte op.
Ikke meget til den pris. Men de stiller krav til din forstærker, de vil have kvalitet!
Specifikationer
  • 2-vejs basrefleks
  • Bånddiskant med kapton/aluminium sandwich-membran
  • 4,5" bas/mellemtone med kulfiber-membran
  • Frekvensområde 50 Hz – 40 kHz
  • Delefrekvens 3,5 kHz, 2. orden
  • Mål 17,8 x 31,2 x 28,6 cm
  • Vægt 6,1 kg
Annonce
Annonce

Det er kun kort tid siden, vi jublede over Raidho X-1, som er fantastiske højttalere i et lille format. Men billige, det kan man ikke kalde dem. Hvor godt kan det så blive til en tredjedel af prisen?

Jo, man tager den samme konstruktør og giver ham opgaven, så er der håb om noget virkelig godt. Michael Børresen er navnet, og højttalerne bærer også hans initialer som modelbetegnelse.

Børresen har vi allerede skrevet om i forbindelse med vores test af Radios højttalere, og han er og har været involveret i flere projekter for andre producenter. Det skyldes, at han kan sit kram, og at han har en befriende evne til at tænke ud af boksen.

Danske Dantax er parthavere i Raidho og har desuden et brand, der hedder Scansonic. Dette mærke arbejder først og fremmest med import af elektronikprodukter af den billigere slags, som dog ofte er af overraskende god kvalitet. Da de ville have en højttalerlinje, var det derfor nærliggende at henvende sig til en intern specialist – Michael Børresen.

Kulfiber her og der
Vi skal se på den mindste model i Scansonics topserie, der er tovejs mini-monitor stativhøjttalere, som har fået navnet MB-1. Målet var at bygge nogle højtydende små stativhøjttalere, der også var både elegante og let placerede. Derfor vender basporten fremad, da det betyder, at højttalerne kan stilles tættere på bagvæggen.

Annonce

Som sædvanlig, når Michael Børresen er involveret, anvendes der bånddiskant. Det er ikke Børresens egen, men han har næse for, hvordan en god bånddiskant-højttaler skal lyde, og har fundet et element, der går retning af hans eget lydideal. Bas/mellemtone-elementet på 4,5 tommer har en stiv membran i kulfiber, helt på linje med de membraner, der sidder i Raidhos højttalere.

MB-1 har et flot afrundet kabinet med en kulfiberplade på toppen, der både ser fræk og eksklusiv ud. Desuden bidrager den, sammen med solid indre forstærkning, til at gøre kabinettet dødt. På bagsiden sidder et par fremragende terminaler, og ligesom på Raidho C og D er de placeret vertikalt i stedet for horisontalt.

Der er endda udviklet et særligt stativ med justérbare aluminiumfødder, men højttalerne passer også til Raidho X-1’s stativ. Det er sidstnævnte, vi har benyttet i testen. På deres egne og X-1’s stativer står højttalerne en smule bagudlænet, og stativerne er temmelig besværlige at montere. Det ikke er ligefrem plug-and-play …

MB1_04

De fremragende terminaler sidder vertikalt, præcis som på stativhøjttalerne Raidho C og D.

Annonce

Raidho-dna
Første gang jeg hørte Scansonic MB-1, tabte jeg kæben – bogstavelig talt. Det var på München-messen, og jeg er sikker på, at mange producenter af meget dyrere højttalere, som hørte de små vidundere, forlod Raidho-rummet – for det var dér, højttalerne blev vist frem – med en bekymret panderynken. Det var et meget stort rum, men de små højttalere præsterede på et niveau, som højttalere til 10.000-15.000 kroner pr. definition ikke burde kunne. De var simpelthen en af messens største overraskelser.

Derfor har jeg med spænding set frem til at få dem til test. Og jeg kan lige så godt sige det med det samme: Resultatet er mere end spændende.

Det er ikke svært at sætte MB-1 op og få et godt resultat, men med lidt ekstra trimning kan man komme et godt stykke længere. De lyder meget som Raidho. Det er ikke så underligt, men det er lykkedes at klemme en masse af Raidhos dna ind i MB-1. En masse!

Der er ganske vist (endnu) mere opløsning, musikalitet og raffinement i de små Raidho X-1, ingen tvivl om det, men til en tredjedel af prisen er MB-1 nået et meget langt stykke af vejen. Og X-1 er fantastiske højttalere, som man sætter mere og mere pris på, jo mere man hører dem.

Det samme gælder MB-1; de er vindere fra starten, men vinder endnu mere i længden. Lyden er organisk på den mest musikalske måde, lydbilledet er af Raidho-format (altså stort!), og der er masser af detaljer og opløsning. Så kan vi tale lidt om bassen, der både er fast og potent på en næsten naturstridig måde – bas-elementet er trods alt kun på 4,5 tommer. Det her er virkelig godt til prisen!

Annonce

MB1_01

Bedre med en bedre forstærker
MB-1 fik både lov til at spille sammen med en hybridforstærker fra Vincent i samme prisklasse som højttalerne selv og med min standard testforstærker, Devialet 200. Og de kunne klart at påvise, at der er forskel på forstærkerne. Det gik fremragende med dem begge, men MB-1 kunne ikke helt udnytte det langt større potentiale i Devialet.

Ikke helt, skriver jeg, men de kom stadig overraskende langt i forsøget. F.eks. viser deres “halvbrødre” Raidho X-1, at det er muligt at komme (endnu) længere.

Med Vincent blev lyden en smule varm, uden at det blev for meget. MB-1 gav et lidt højere detaljeringsniveau end andre, prismæssigt sammenlignelige højttalere, som jeg prøvede sammen med forstærkeren. Jeg forsøgte mig også med en PowerDAC til omkring 5.000 kroner og en streamer som kilde. Her kunne det tydeligt høres, at det var forstærkeren, der satte grænser for den lydkvalitet, vi fik.

I og for sig ikke et dårligt resultat, men her er vi helt klart i underkanten af, hvad højttalerne egentlig bryder sig om. Med en forstærker af bedre kvalitet blomstrer MB-1 op og giver et meget mere musikalsk resultat.

Annonce

Konklusion
Har jeg hørt bedre højttalere end Scansonic MB-1 til denne pris? Nej. Kunne jeg tænke mig et par MB-1? Ja. Det her er noget, du absolut må tjekke ud, hvis du er på jagt efter nogle virkelig gode stativhøjttalere, hvor prisen ikke er skyhøj. Her får man et lydbillede, som man instinktivt kan lide, og det føles bare sååå rigtigt det hele. Stor applaus til MB-1!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Sven Bilen


Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Aktiv støjreduktion i trådløse hovedtelefoner plejer at koste mere end dette.
Det er Marshall Mode II, man skal have, hvis man elsker, at det trykker lidt i ørerne, når man spiller musik. Højt, selvfølgelig.
HEDDphone er virkelig unikke og baner vejen for noget helt nyt inden for hovedtelefoner. Sådan nogle har du garanteret ikke hørt før!
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.