Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung HW-S66A / HW-S67A

Lækker og smækker soundbar

Samsung HW-S66A er en stilig soundbar, der appellerer til både øjne og ører.

Skrevet af / 30/05/2021 - 19:00
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Audun Hage

Samsung tilbyder et bredt spektrum af soundbars i alle størrelser og prisklasser, propfulde af højttalere, der sender surround-lyden til alle sider. Fællesnævneren for mange af disse er imidlertid, at de har et temmelig … lad os sige industrielt design. Ikke nødvendigvis det mest fristende at indrette stuen med – især hvis man allerede har investeret i et lækkert TV på væggen.

Hvis du synes, at flertallet af soundbars ser kantede og grimme ud, kan det være, at Samsungs seneste kreation falder mere i din smag. Den såkaldte S-serie er lavet specielt til at matche The Frame og andre designorienterede TV-modeller som The Serif.

 

Samsung HW-S66A. (Foto: Samsung)

Højttaler i pænt tøj

Topmodellen i S-serien er klædt i et lækkert stof fra danske Kvadrat og fås i enten sort (HW-S66A) eller lysegrå (HW-S67A). Med en bredde på 76 cm kan den lige passe ind mellem fødderne på et 55 tommers The Frame. Måske burde den bare hedde The Bar?

Designet ser i hvert fald tiltalende ud i vores øjne. Her får man en soundbar, der let kan glide ind i omgivelserne uden at skrige “se mig”. Den kan stå på TV-møblet eller hænges på væggen ved hjælp af medfølgende beslag.

Læs også Kompakt og kraftfuld Atmos-soundbar Står en ny soundbar på ønskelisten? Samsung HW-Q810A er et fint match til producentens egne TV’er.

Fem surround-kanaler – men ikke Dolby Atmos

Bag betrækket gemmer der sig syv højttaler-enheder fordelt på i alt fem kanaler (5.0). S66A har endda fået en kanal mere forgængeren S66T, nærmere bestemt en separat centerhøjttaler til dialoger. Ud over venstre og højre stereokanal skyder den også surround-lyd til siderne.

Samsung-soundbaren må imidlertid klare sig uden såkaldte højdekanaler og understøtter heller ikke af 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Her får man kun almindelig 5.1-lyd. De, der vil have udbytte af de mere avancerede lydformater, henvises i stedet til de mange modeller i Q-serien.

Samsung introducerede sidste år Q Symphony, som er en funktion, hvor soundbaren spiller sammen med TV’ets indbyggede højttalere. Den får man heller ikke på S-serien.

 

Samsung HW-S67A. (Foto: Samsung)

Kan opgraderes med subwoofer og baghøjttalere

Samsung HW-S66A har indbyggede bashøjttalere og burde som udgangspunkt klare sig fint uden subwoofer. Samsung tilbyder dog sådan en som ekstraudstyr: Den trådløse subwoofer SWA-W500 til 2.200 kroner, der sælges separat.

De, der vil, kan også opgradere soundbaren med ekstra baghøjttalere til surround-effekterne. Det højttalersæt, man kan købe til, hedder SWA-9000S, men vær opmærksom på, at det ikke har samme udførelse med stofbetræk – og kun fås i sort.

Brugervenlighed og funktioner

Samsung-soundbaren er let at sætte op: Den kan enten sluttes til TV’et ved hjælp af det medfølgende HDMI-kabel (anbefales), via Bluetooth eller med optisk kabel. Nogle TV’er genkender automatisk soundbaren og aktiverer lydreturkanalen (HDMI ARC), men det kan også være, at man skal ind i TV-menuen og aktivere den. I vores tilfælde parrede vi soundbaren med et 2021 Samsung The Frame LS03A, og det gik glat.

Hvis man har sat et smart-hjem op med Samsungs SmartThings-app, kan soundbaren også tilføjes dér. Så får man desuden adgang til musik-streaming-tjenester som Deezer og Apple Music samt internetradio via Wi-Fi. Soundbaren understøtter både AirPlay II, Spotify Connect og Chromecast, så der er masser af afspilningsmuligheder.

Hvis man har et Samsung-TV, kan man drage fordel af fuld synkronisering og fjernstyring via TV’ets fjernbetjening. Men soundbaren kommer også med sin egen fjernbetjening plus betjeningsknapper på toppen.

(Foto: Samsung)

Lydkvalitet

Da vi testede 2020-modellen HW-S66T for noget tid siden, var vi ikke videre imponeret over lydgengivelsen, som havde en ret ulden og indelukket karakter. Det lader det til, at Samsung selv har indset, for på årets model har de lavet nogle vigtige – og klart hørbare – forbedringer.

HW-S66A har bl.a. fået en dedikeret centerkanal, så stemmer nu gengives af deres egen højttaler-enhed i stedet for at blandes ind i stereolyden. Det kan umiddelbart høres ved, at dialogerne er mere præcist placeret i midten og får en mere “fysisk” tilstedeværelse i rummet.

Det er også lettere at følge med i samtaler mellem personerne: Ordvekslingen mellem Robert De Niro og Al Pacino i gangsterfilmen The Irishman på Netflix kommer tydeligt frem.

Den nye Samsung-soundbar er også blevet klarere i toppen: Diskanten lyder mere sprødt og bidrager til, at både musik og lydeffekter kommer bedre frem. Vi kan også spille relativt højt: Der er drøn på skudvekslingerne i John Wick 3, så det ringer i ørerne, uden at lyden bliver forvrænget eller anstrengende. Hvilket tyder på højttaler-enheder af god kvalitet.

S66A har nogle musikalske kvaliteter, der får os til at stampe takten. Musik via Spotify såvel som musikvideoer fra YouTube fungerer glimrende. Vi tjekkede bl.a. nogle de mange videoer fra sangshowet The Voice og blev umiddelbart fænget. Samsung-soundbaren har den rette fylde og varme i mellemtonen, som får musikken til at lyde nærværende og medrivende. Hvis man ikke allerede har en Bluetooth-højttaler i stuen, kan den faktisk være et fint alternativ.

Vi synes også, at S66A klarer sig godt i bassen; selv uden separat subwoofer er der god fylde og definition i basområdet. Kontrabasser, trommer og andre bas-instrumenter får godt med punch.

Men på et tidspunkt siger det selvfølgelig stop: Den dybeste bas udebliver, og hvis man vil gengive de laveste orgeltoner og de vildeste eksplosioner, kræver det tungere skyts.

For en ordens skyld har vi testet både med og uden den matchende subwoofer SWA-W500 og oplevede, at den gav en savnet fylde i de laveste frekvenser, hvilket fungerede godt til både musik og film.

Vi tror, at mange potentielle købere af denne design-soundbar vil være fornøjet med bassen, som den er, men det er selvfølgelig rart at have mulighed for at tilføje en subwoofer for dem, der vil det – uanset om man er basfanatiker eller bare skal fylde et større rum med lyd.

Hvad vi derimod savner lidt, er et større surround-lydbillede. HW-S66A formår ikke at lukke os inde i en omsluttende lydboble, som de bedste Atmos-soundbars kan. Man bliver ikke narret til at tro, at lydeffekterne kommer bagfra eller fra siden. Det er først og fremmest en kraftig forbedring af TV-lyden, men ikke et fuldblods surround-anlæg i én boks.

Hvis man vil, kan man opgradere soundbaren med den trådløse subwoofer SWA-W500. Den har en 6,5 tommers bas-enhed og en forstærker på 130 watt. (Foto: Samsung)

Sonos-konkurrent?

Med de nyeste lydforbedringer fremstår Samsung HW-S66A til 3.000 kroner som en klar konkurrent til Sonos Beam, der længe har været vores kompakte favorit. Sonos-soundbaren drager fordel af producentens Trueplay-rumkorrektion, som gør det let at tilpasse lyden og giver en klar lydforbedring.

Samsung har ikke en tilsvarende løsning (kun en manuel equalizer), men lyder til gengæld mere afbalanceret lige ud af æsken. Hvis man vil opgradere med en subwoofer, er Samsungs sub også væsentlig billigere end Sonos’ Sub. Værd at tænke på, hvis man vil have en lækker soundbar-opsætning på et stramt budget!

Konklusion

Samsung HW-S66A er ikke den fedeste, kraftigste soundbar på markedet, men derimod en diskret højttaler, der passer glimrende til The Frame og andre designbevidste TV’er. Soundbaren har en flot udførelse betrukket med fint tekstil og er nem at sætte op og betjene. Lyden er glimrende med god fylde og klare dialoger.

Der findes soundbars med endnu større, helt omsluttende surround-lyd, men de er næppe så indretningsvenlige som denne!

Karakter
Samsung HW-S66A / HW-S67A
Basic

Lyd & Billede mener

Samsung HW-S66A er en kompakt og stilren soundbar med stærk og klar lyd. Muligheden for at opgradere med en subwoofer er også praktisk. Soundbaren understøtter ikke Dolby Atmos-lydformatet, så den må klare sig uden de fedeste 3D-effekter.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

Scroll to Top