TEST : Samsung HW-Q950T

Soundbar med biografambitioner

HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!

Samsung HW-Q950T lifestyle
Samsung HW-Q950T

Lyd & Billede mener

Mere eksplosiv lyd end i næsten nogen anden soundbar. Heftig hjemmebiograf med trådløse baghøjttalere og Dolby Atmos.
Mangler Chromecast og AirPlay. Lydkvaliteten via Bluetooth kunne have været bedre. Lidt irriterende med rullende tekst i displayet på toppen.
 • Bredde svarer til skærmstørrelse: 55″
 • HDMI: 4 x ind (2.0b), 1 x ud (eARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Analog ind: 3,5 mm AUX
 • Netværk: Wi-Fi (2,4/5 GHz)
 • Trådløst: Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth
 • Stemmestyring: Kun passiv (Google Assistant, Siri)
 • Subwoofer: Trådløs 6,5″
 • Mål: 105 x 5,8 x 11 cm
 • Finish: Sort med Kvadrat-stof
 • Web: samsung.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 11935 kr

Det kan virke som det glade vanvid at betale 12.000 kroner for en soundbar. Men det er vores erfaring, at en soundbar ikke behøver at være et åbenlyst kompromis, hvis man er villig til at investere i kvalitet.

Et ekstremt eksempel er Sennheiser Ambeo – den dyreste og bedste soundbar, vi har testet til dato. Når jeg alligevel siger, at Samsung HW-Q950T er den, der kommer tættest på ægte biograffølelse, så er det, fordi den rent faktisk har baghøjttalere og ikke bare prøver at simulere surround-lyd efter bedste evne.

Læs også Verdens bedste soundbar Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Med i prisen får man også en kraftig trådløs subwoofer, som Sennheiser modsat kræver, at man køber ved siden af. Af tredjepart og så nødvendigvis med kabel. Så bliver prisforskellen mellem Samsung og Sennheiser reelt meget større.

HW-Q950T har indbyggede højdekanaler i både soundbar og baghøjttalere for at give det bedst mulige udbytte af 3D-formaterne Dolby Atmos og DTS:X.

Samsung hw-q950t
Med trådløse baghøjttalere, subwoofer og hele 13 surround-kanaler giver Samsung HW-Q950T liv og røre i det lille hjem. (Foto: Samsung)

Ekstra kanaler

Sammenlignet med forgængeren HW-Q96R har Q950T to ekstra kanaler og højttalere, og har nu hele ni kanaler indbygget i selve soundbaren, hvoraf to driver topmonterede Atmos-højttalere. Desuden er der altså trådløse baghøjttalere, hver med en surround-kanal plus en topmonteret højttaler-enhed til Dolby Atmos og DTS:X. Den samlede højttalerkonfiguration er dermed 9.1.4.

Noget andet nyt i forhold til forgængeren er, at HW-Q950T er betrukket med uldstof fra danske Kvadrat, hvor forgængeren havde en mere rustik metalfront.

Brugervenlighed

Brugervenligheden er god, og Samsungs SmartThings-app gør tilslutning nemt. Det kræver ganske vist mange trin til at få koblet soundbaren til netværket, men man bliver ledt ved i hånden gennem det hele.

Noget, der derimod ikke er særlig brugervenligt, er at displayet sidder oven på soundbaren. Det er lille med alt for lav opløsning til den skrift, det skal vises. Derfor ruller teksten af sted, så man må stå ret længe over soundbaren for at læse teksten og se, hvilken lydindstilling der afspilles med, eller hvilke indstillinger man har ændret.

Foran på HW-Q950T blinker nogle prikker under stoffet, når man trykker på fjernbetjeningen. Så kan man i det mindste se fra sofaen, at soundbaren reagerer på remoten. Men for at vide, nøjagtig hvad der sker, må man altså hen til soundbaren og stå over den og glo. Lige netop det er lidt åndssvagt.

Samsung HW-Q950T detail
(Foto: Samsung)

Tilslutninger

Der er godt med tilslutninger: Hele fire HDMI-indgange og desuden eARC på udgangen, hvilket gør det muligt at afspille højopløst Dolby TrueHD og DTS HD Master Audio fra TV’ets tilsvarende indgang, hvis det også har eARC. Det gælder også Dolby Atmos og DTS:X.

På musiksiden savner vi understøttelse af Chromecast og AirPlay. Enten skal man bruge Bluetooth – hvilket vi ikke vil anbefale, da Samsung kun anvender den dårlige SBC-codec – eller man må spille musik via SmartThings-app’en. Så understøttes tjenester som Apple Music, Spotify, Deezer, TuneIn online radio og Samsung Music. Men desværre ikke Tidal.

Samsung HW-Q950T side speakers
Sidehøjttalerne trækker lydbilledet mere ud i bredden. (Foto: Samsung)

Kongelyd

Heldigvis er lyden i sværvægtsklassen. Der er masser af kraft, mere end i næsten nogen anden soundbar, vi har testet – bortset fra forgængerne og den nævnte Sennheiser Ambeo. Hvor Sonos Arc har mere finmasket lyd i overtoneområdet, er Samsung mere som den lyd, man hører i biografen: Tung, kraftig og lækker.

Indrømmet, den kan ikke konkurrere med oplevelsen fra den lokale IMAX-biograf, men til hjemmebrug er det rigtig godt.

Soundbaren er hurtig i vendingen, og der er god kontrol over f.eks. pistolskud, samtidig med at dialogerne er klokkeklare. Lyden opleves også som lineær og naturlig, hvor konkurrenterne ofte dæmper mellemtonen for at give indtryk af mere bas og diskant. Det er ikke nødvendigt her, fordi Samsung Q950T har så god dynamik og kontrol.

Subwooferen må nødvendigvis være et kompromis i forhold til dem, man kan købe løst fra 3.000 kroner og op. Den er ikke helt så fast i kødet og opløst i tonerne som de bedste. Men som en del af en soundbar-system gør den, hvad den skal – og lidt til.

Filmoplevelser er glimrende med ægte 3D surround-lyd. Vi savner dog mulighed for at kunne justere afstand/forsinkelse til baghøjttalerne for at få det sidste på plads. Og film med meget basinformation i bagkanalerne kan få dem til at skurre, når det bliver for højt.

Det er muligt, at Samsung burde have cuttet bassen ved en højere delefrekvens i baghøjttalerne. Men så ville det også have lydt lidt mere fesent bagtil, når man spiller på moderat lydniveau. Alt i alt giver HW-Q950T en storslået oplevelse af en soundbar at være.

Samsung HW-Q950T surround speakers
Trådløse baghøjttalere giver ægte surround-sound. (Foto: Samsung)

Q Symphony

Hvis man har et nyt Samsung-TV med Q Symphony, kan de topmonterede højttalere i det bruges til at løfte frontlyden endnu en tak op fra TV-møblet. Så får man en boble af lyd, som ingen anden soundbar kan måle sig med.

Desuden er det en af de bedste soundbars til musik i stereo, hvis man kan leve med de begrænsede streaming-muligheder. Slagkraftig og alligevel mere naturlig end andre soundbars. Vi vil dog anbefale, at man holder sig til den musik, man ser på TV-skærmen; hvis man vil give sig af med kritisk lytning til almindelig musik, får man mere ud af et hi-fi-anlæg.

Samsung HW-Q950T subwoofer
Subwooferen er god og kraftig, selv om den må se sig slået af separate subwoofere af den mere seriøse slags. (Foto: Samsung)

Konklusion

Samsung har forbedret deres tidligere topmodel og smidt yderligere to kanaler på. Det er noget, der giver rumfølelse! Blandt soundbars har vi nok aldrig hørt en kraftstation som HW-Q950T. Her kan man skrue lyden op til næsten biografniveau, uden at det lyder skarpt eller tyndt. Her får man faktisk ægte hjemmebiofølelse.

Det er ikke spor overdrevet at hævde, at denne soundbar er billig, når man ser på, hvad man rent faktisk får for pengene.

Samsung HW-Q950T lifestyle(2)
(Foto: Samsung)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd

  Denon AVC-X6700H

  Vejl.pris 17999 kr Du vil aldrig vende tilbage
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.