Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Q Acoustics Q Active 200

Indretningsvenlige englændere

De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.
Karakter
Q Acoustics Q Active 200
Lyd & Billede mener
Meget kompakt. Forfriskende design. Nem opsætning med Google Home. Kan bruges med Roon.
Begrænsninger i både top og bund. Unuanceret og udynamisk gengivelse. Koster temmelig meget.
Specifikationer
 • Bestykning: 4,5″ bas, 2 x 58 mm BMR fuldtone-enhed
 • Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs, aktiv
 • Frekvensområde: 46 Hz – 20 kHz (-6 dB)
 • Indbygget forstærkereffekt: 100 W (samlet) i hver højttaler
 • Delefilter: 150 Hz, DSP-baseret
 • Tilslutninger (hub): Analog line-in/Phono (RCA), optisk digital (TOSLINK), HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay2
 • Styring: Google Home, fjernbetjening (Alexa-udgave findes også)
 • Streaming: Spotify Connect, Roon ready
 • Opløsning: 24 bit/96 kHz internt, op til 32 bit/192 kHz ind
 • Mål og vægt: 17 x 28,4 x 20 cm / 7,5 kg
 • Farver: Mat sort, mat hvid
 • Web: qacoustics.co.uk

Engelske Q Acoustics er kendt for passive højttalere med et fint forhold mellem pris og kvalitet. Det fik vi ikke mindst at mærke med topmodellen Concept 500, der vandt titlen som årets bedste i sin kategori. Nu har folkene i Woking imidlertid kastet sig over aktive trådløse højttalere. Det første resultat er kompaktmodellen Q Acoustics Q Active 200.

Der sidder tre enheder i det lille kabinet, men konfigurationen er lidt usædvanlig. En 4,5-tommer fungerer som subwoofer. Enheden sidder bag bagpladen, hvor den spiller ud gennem to spalter i siderne af kabinettet. Over 150 Hz deles der til to flade 58 mm fuldtone-enheder, som sidder over hinanden på fronten. Og fra 5 kHz er det kun den øverste af de to enheder, der spiller. Der er ikke en diskant-enhed i gængs forstand.

En 4 tommers bas-enhed bag bagpladen fungerer som subwoofer. (Foto: Q Acoustics)

Årsagen til konfigurationen kan man læse i et teknisk whitepaper fra Q Acoustics. De flade enheder er såkaldte BMR-drivere (Balanced Mode Radiators). BMR-drivere har en svingspole, der er stor i forhold til deres diameter (32 mm), og kontrollerede stående bølger i den flade membran giver en anden udstråling af lyden, end man venter fra en enhed af den størrelse. Der loves således 180 graders lydspredning i hele arbejdsområdet.

De to flade BMR-enheder findes bag et fastmonteret gitter på fronten. (Foto: Q Acoustics)

Annonce

Hver af de tre enheder i Q Active 200 har sin egen forstærker, og det hele er DSP-styret og fasekorrigeret. Hvor meget effekt hver enhed tilføres, melder specifikationerne ikke noget om, men den samlede effekt er opgivet til 100 watt.

Livsstil

De to BMR-drivere på fronten sidder bag et gitter, beskyttet mod pilfingre. Enhederne er anbragt asymmetrisk, og højttalerne er spejlede, så man kan efter behag og afstanden mellem højttalerne anbringe dem med enhederne ind mod midten eller ud mod siderne.

Højttalerne fås i mat sort og mat hvid finish. Og med næsten usynlige enheder og smukt afrundede hjørner er vi afgjort i “livsstils”-afdelingen. Hvilket er fint, eftersom de færreste udelukkende ser på lyden, når de køber højttalere.

Ligesom vi har set med flere andre trådløse aktive stereohøjttalere, tilsluttes signalkilderne via en hub, altså en samleboks, som siden sender signalet trådløst til højttalerne. Der er de indgange, som man kan forvente: Analog, optisk digital og HDMI. Lidt ud over det sædvanlige kan den analoge indgang også omskiftes til pladespillerindgang.

Der er indgang for pladespiller i hub’en, men det er stadig en god ide at anbringe højttalerne på en anden hylde! (Foto: Q Acoustics)

Annonce

Trådløst er der tilslutning via Bluetooth og Wi-Fi. Spotify Connect er indbygget, og der er support for Roon. Ellers skal al streaming ske fra mobil-app og AirPlay 2, Chromecast eller til nød Bluetooth.

Q Active 200 kan enten styres med Google Assistant eller Amazon Alexa. Men det er et valg, man må træffe på forhånd, da den enkelte hub kun understøtter én af de to tjenester. Da Amazon ikke har interesseret sig for at lave en udgave, der passer til de nordiske lande, mens Google Assistant forstår dansk, er valget givet på forhånd.

Hub’en er fjernstyret med radiobølger, så den kan gemmes i et skab, hvad der vil være en æstetisk fordeel. (Foto: Q Acoustics)

Specielle standere

Q Acoustics Q Active 200 er kompakte nok til at kunne anbringes i eller på en reol, og takket være den styrede udstråling i bassen fra spalterne kan det endda gå. Men placering på standere er stadig at foretrække. Q Acoustics tilbyder et sæt særlige standere til Q Active 200, inspireret af “tensegrity”-standeren fra Concept 300. Standerne er elegante og stabile, men fordyrer også højttalerne med en sjettedel oven i den opgivne pris.

Hvis man allerede har Google Home – og det er takket være smart-enheder snarere normen end undtagelsen – er det let at sætte Q Active 200 op på netværket. Akustisk set bør man tage samme hensyn som med andre kompakthøjttalere. Men er der ikke den nødvendige plads eller forståelse for, at højttalere bør stilles i god afstand fra bagvæg og hjørner, kan man med en vippeomskifter på bagsiden justere basgengivelsen i tre trin.

Annonce

Q Acoustics Q Active 200 er udpræget diskrete og indretningsvenlige. (Foto: Q Acoustics)

Lydkvaliteten

Aktive digitale højttalere kan i dag gøre ting, som ville have været umulige med passive i samme størrelse og bestykning. Som f.eks. at få en 4 tommers bas-enhed i et kompakt kabinet til at fungere som subwoofer. Eller tæt på det. For de spiller bas udmærket og uden slinger i valsen hele vejen ned til grænsefrekvensen på 46 Hz.

Q Acoustics lover et stort perspektiv takket være de næsten rundstrålende BMR-enheder, og det holder meget godt stik. De små højttalere præsterer at fylde stuen med lyd på en charmerende og nærværende måde.

For nu at se på det, som Q Active 200 gør rigtig godt, så lyder akustisk musik og sang rigtig godt. “Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, som jeg ofte bruger til test, er intens og følsom. Og Madonnas manipulerede sang i “Dark Ballet” står helt tørt og rent.

Q Acoustics Concept 500 Q Acoustics sprænger sit budget-image med et slagskib af en topmodel.

Ikke til orkesterværker

Men anderledes går det, når vi når til de tungere og mere komplekse numre. Det kan være “The Sound of Silence” i Disturbed-udgaven, hvor vokalen drukner i den komprimerede lyd af orkesteret i de kraftige passager. Eller det kan være kombinationen af klassisk kinesisk orkester og synthesizere på Jean-Michel Jarres “Fishing Junks at Sunset” fra Concerts in China.

Annonce

Her formår højttalerne ikke at følge med i hverken dynamik eller opløsning. Heller ikke ved forholdsvis moderat lyttestyrke. Det lyder presset, det lyder unuanceret. Og dertil kommer en temmelig skarp klang i øvre mellemtone, når højttalerne bliver udfordret.

Tingene skal ses i perspektiv, og Q Active 200 er forholdsvis rimelige i pris. Jeg forventer heller ikke afgrundsdyb bas eller et knivskarpt dybdeperspektiv. Men jeg må sige, at jeg har hørt bedre inden for tegnebogsvenlige aktive højttalere.

Konkurrenter

At se aktive trådløse højttalere med HD-streaming i denne prisklasse ville indtil for få år siden have været utænkeligt. Nu er der imidlertid et stigende antal konkurrenter, de fleste af dem danske.

Hvis man kan leve med et mere “højttaleragtigt” udseende og en ikke helt så kompromisløs finish, kunne Dynaudio Xeo 20 være et mere dynamisk alternativ. Og hvis der er budget og plads til lidt mere (og bemærk, at Q Acoustics’ standere ikke er medregnet i den viste pris), så kan DALI Callisto 2 C spille både højere og dybere og gøre det langt mere vel opløst end Q Active 200. Skal det være superkompakt og diskret, er KEF LS50 Wireless II et andet og meget relevant bud.

Konklusion

At trådløse højttalere har en lys fremtid foran sig, er der ikke tvivl om, så det er nok klogt af Q Acoustics at satse på dem. Og meget er gjort rigtigt i Q Acoustics Q Active 200.

Annonce

De falder lydefrit ind hjemmet, og at alliere sig med Google Home er et plus, når det gælder om at integrere højttalerne med andre i husstanden eller med et smart-home. Men sammenlignet med andre aktive trådløse højttalere i samme prisklasse har englændernes første forsøg i genren dog svært ved at stå distancen lydmæssigt.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.