Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Q Acoustics Q Active 200

Indretningsvenlige englændere

De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.

Skrevet af / 13/02/2021 - 10:00
Q Acoustics Q Active 200
John Alex Hvidlykke

Engelske Q Acoustics er kendt for passive højttalere med et fint forhold mellem pris og kvalitet. Det fik vi ikke mindst at mærke med topmodellen Concept 500, der vandt titlen som årets bedste i sin kategori. Nu har folkene i Woking imidlertid kastet sig over aktive trådløse højttalere. Det første resultat er kompaktmodellen Q Acoustics Q Active 200.

Der sidder tre enheder i det lille kabinet, men konfigurationen er lidt usædvanlig. En 4,5-tommer fungerer som subwoofer. Enheden sidder bag bagpladen, hvor den spiller ud gennem to spalter i siderne af kabinettet. Over 150 Hz deles der til to flade 58 mm fuldtone-enheder, som sidder over hinanden på fronten. Og fra 5 kHz er det kun den øverste af de to enheder, der spiller. Der er ikke en diskant-enhed i gængs forstand.

En 4 tommers bas-enhed bag bagpladen fungerer som subwoofer. (Foto: Q Acoustics)

Årsagen til konfigurationen kan man læse i et teknisk whitepaper fra Q Acoustics. De flade enheder er såkaldte BMR-drivere (Balanced Mode Radiators). BMR-drivere har en svingspole, der er stor i forhold til deres diameter (32 mm), og kontrollerede stående bølger i den flade membran giver en anden udstråling af lyden, end man venter fra en enhed af den størrelse. Der loves således 180 graders lydspredning i hele arbejdsområdet.

De to flade BMR-enheder findes bag et fastmonteret gitter på fronten. (Foto: Q Acoustics)

Hver af de tre enheder i Q Active 200 har sin egen forstærker, og det hele er DSP-styret og fasekorrigeret. Hvor meget effekt hver enhed tilføres, melder specifikationerne ikke noget om, men den samlede effekt er opgivet til 100 watt.

Livsstil

De to BMR-drivere på fronten sidder bag et gitter, beskyttet mod pilfingre. Enhederne er anbragt asymmetrisk, og højttalerne er spejlede, så man kan efter behag og afstanden mellem højttalerne anbringe dem med enhederne ind mod midten eller ud mod siderne.

Højttalerne fås i mat sort og mat hvid finish. Og med næsten usynlige enheder og smukt afrundede hjørner er vi afgjort i “livsstils”-afdelingen. Hvilket er fint, eftersom de færreste udelukkende ser på lyden, når de køber højttalere.

Ligesom vi har set med flere andre trådløse aktive stereohøjttalere, tilsluttes signalkilderne via en hub, altså en samleboks, som siden sender signalet trådløst til højttalerne. Der er de indgange, som man kan forvente: Analog, optisk digital og HDMI. Lidt ud over det sædvanlige kan den analoge indgang også omskiftes til pladespillerindgang.

Der er indgang for pladespiller i hub’en, men det er stadig en god ide at anbringe højttalerne på en anden hylde! (Foto: Q Acoustics)

Trådløst er der tilslutning via Bluetooth og Wi-Fi. Spotify Connect er indbygget, og der er support for Roon. Ellers skal al streaming ske fra mobil-app og AirPlay 2, Chromecast eller til nød Bluetooth.

Q Active 200 kan enten styres med Google Assistant eller Amazon Alexa. Men det er et valg, man må træffe på forhånd, da den enkelte hub kun understøtter én af de to tjenester. Da Amazon ikke har interesseret sig for at lave en udgave, der passer til de nordiske lande, mens Google Assistant forstår dansk, er valget givet på forhånd.

Hub’en er fjernstyret med radiobølger, så den kan gemmes i et skab, hvad der vil være en æstetisk fordeel. (Foto: Q Acoustics)

Specielle standere

Q Acoustics Q Active 200 er kompakte nok til at kunne anbringes i eller på en reol, og takket være den styrede udstråling i bassen fra spalterne kan det endda gå. Men placering på standere er stadig at foretrække. Q Acoustics tilbyder et sæt særlige standere til Q Active 200, inspireret af “tensegrity”-standeren fra Concept 300. Standerne er elegante og stabile, men fordyrer også højttalerne med en sjettedel oven i den opgivne pris.

Hvis man allerede har Google Home – og det er takket være smart-enheder snarere normen end undtagelsen – er det let at sætte Q Active 200 op på netværket. Akustisk set bør man tage samme hensyn som med andre kompakthøjttalere. Men er der ikke den nødvendige plads eller forståelse for, at højttalere bør stilles i god afstand fra bagvæg og hjørner, kan man med en vippeomskifter på bagsiden justere basgengivelsen i tre trin.

Q Acoustics Q Active 200 er udpræget diskrete og indretningsvenlige. (Foto: Q Acoustics)

Lydkvaliteten

Aktive digitale højttalere kan i dag gøre ting, som ville have været umulige med passive i samme størrelse og bestykning. Som f.eks. at få en 4 tommers bas-enhed i et kompakt kabinet til at fungere som subwoofer. Eller tæt på det. For de spiller bas udmærket og uden slinger i valsen hele vejen ned til grænsefrekvensen på 46 Hz.

Q Acoustics lover et stort perspektiv takket være de næsten rundstrålende BMR-enheder, og det holder meget godt stik. De små højttalere præsterer at fylde stuen med lyd på en charmerende og nærværende måde.

For nu at se på det, som Q Active 200 gør rigtig godt, så lyder akustisk musik og sang rigtig godt. “Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, som jeg ofte bruger til test, er intens og følsom. Og Madonnas manipulerede sang i “Dark Ballet” står helt tørt og rent.

Læs også En vægtklasse op Q Acoustics sprænger sit budget-image med et slagskib af en topmodel.

Ikke til orkesterværker

Men anderledes går det, når vi når til de tungere og mere komplekse numre. Det kan være “The Sound of Silence” i Disturbed-udgaven, hvor vokalen drukner i den komprimerede lyd af orkesteret i de kraftige passager. Eller det kan være kombinationen af klassisk kinesisk orkester og synthesizere på Jean-Michel Jarres “Fishing Junks at Sunset” fra Concerts in China.

Her formår højttalerne ikke at følge med i hverken dynamik eller opløsning. Heller ikke ved forholdsvis moderat lyttestyrke. Det lyder presset, det lyder unuanceret. Og dertil kommer en temmelig skarp klang i øvre mellemtone, når højttalerne bliver udfordret.

Tingene skal ses i perspektiv, og Q Active 200 er forholdsvis rimelige i pris. Jeg forventer heller ikke afgrundsdyb bas eller et knivskarpt dybdeperspektiv. Men jeg må sige, at jeg har hørt bedre inden for tegnebogsvenlige aktive højttalere.

Konkurrenter

At se aktive trådløse højttalere med HD-streaming i denne prisklasse ville indtil for få år siden have været utænkeligt. Nu er der imidlertid et stigende antal konkurrenter, de fleste af dem danske.

Hvis man kan leve med et mere “højttaleragtigt” udseende og en ikke helt så kompromisløs finish, kunne Dynaudio Xeo 20 være et mere dynamisk alternativ. Og hvis der er budget og plads til lidt mere (og bemærk, at Q Acoustics’ standere ikke er medregnet i den viste pris), så kan DALI Callisto 2 C spille både højere og dybere og gøre det langt mere vel opløst end Q Active 200. Skal det være superkompakt og diskret, er KEF LS50 Wireless II et andet og meget relevant bud.

Konklusion

At trådløse højttalere har en lys fremtid foran sig, er der ikke tvivl om, så det er nok klogt af Q Acoustics at satse på dem. Og meget er gjort rigtigt i Q Acoustics Q Active 200.

De falder lydefrit ind hjemmet, og at alliere sig med Google Home er et plus, når det gælder om at integrere højttalerne med andre i husstanden eller med et smart-home. Men sammenlignet med andre aktive trådløse højttalere i samme prisklasse har englændernes første forsøg i genren dog svært ved at stå distancen lydmæssigt.

Karakter
Q Acoustics Q Active 200
Premium

Lyd & Billede mener

Meget kompakt. Forfriskende design. Nem opsætning med Google Home. Kan bruges med Roon. Begrænsninger i både top og bund. Unuanceret og udynamisk gengivelse. Koster temmelig meget.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Scroll to Top