Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 08Deltag

: Pioneer SC-LX76

D for dynamik

Med Klasse D-forstærkning satser Pioneer på høj effektivitet og lav varmeudvikling. Her er rigeligt med tilslutningsmuligheder plus kraftig og god lyd.

Skrevet af / 31/10/2012 - 00:00
Pioneer SC-LX76
Geir Gråbein Nordby

Pioneer SC-LX76 har THX Select 2 Plus-certificering, som bl.a. garanterer nok kraft til at fylde en middelstor stue (20-25 kvadratmeter) med overbevisende filmlyd.

LX76 har fået en ekstra HDMI-indgang og -udgang i forhold til sin forgænger, mulighed for at streame det højopløste lydformat DSD og tilslutning for smartphone via den MHL-tilpassede HDMI-indgang. MHL gør det muligt at overføre HD-video fra mobilen via HDMI, som også oplader telefonen. LX76 understøtter video med super opløsning, bedre kendt som 4K. Skulle du ønske at forstærke et anlæg i et andet rum, så har receiveren desuden en tredje subwoofer-udgang, dedikeret til zone 2.

Indbygget AirPlay gør, at du nemt kan streame musik trådløst direkte fra din iPhone eller iPad, eller fra iTunes på pc eller Mac. Meget praktisk. Med en opdatering af softwaren kan du desuden få direkte adgang til din Spotify-konto fra receiveren (det er ikke officielt i skrivende stund, men bør være tilgængeligt, når du ser dette på tryk).

Brugervenlighed
Pioneer scorer højt på brugervenlighed takket være en speciel cd, som følger med. Du smider den i din pc, som skal være tilsluttet netværk, og starter programmet AVNavigator. Det leder dig gennem tilslutninger og kommunikerer direkte med receiveren, så du også får grafiske data af målinger og forandringer op, som er lavet af receiverens automatiske højttalerkalibrering. Nemt og ligetil!

Fjernbetjenings-app’en iControl AV2012 (Android og iOS, ikke Windows) øger brugervenligheden og overskueligheden i forhold til den fjernbetjening, som følger med receiveren.

En anden cool app til smartphone, Air Jam, er smart til festen. Så kan op til fire bærbare Apple-enheder linkes sammen for at lave én fælles spilleliste. Fire personer kan altså sammen være DJ og sammensætte spillelisten. Det foregår så via Bluetooth og ikke AirPlay, og giver dårligere lyd. Receiveren har en kompensation for dette, som trækker lidt fra i toppen for at mindske forvrængning og lægger lidt til i bassen for at give illusion af bedre lyd. Det fungerer fint nok, men det lyder ikke ligefrem godt.

Ydelse
Receiverens rumkorrektion vil fungere lidt forskelligt fra rum til rum. LX76 kompenserer for fase og stående bølger, men når den har korrigeret for alt, lyder det lidt hårdt og klinisk i vores akustisk tilpassede lytterum. Fasekorrektion – og da især hvis man vælger Full Band Phase Control – holder godt nok lydbilledet mere på plads med tanke på lydperspektivet, men den lægger en skarpere klang til, som jeg ikke sætter så stor pris på. Derfor vælger jeg den fra. Stående bølger er fint at have aktiveret, specielt hvis du har basproblemer i rummet. Bassen kan virke noget tyndere, men hurtigere og mere korrekt.

Film i surround
Vores reference-højttalersystem bestående af Procella P6 højttalere og P15 subwoofer (125.000 kroner) vidner helt klart om, at LX76 har eksplosiv kraft. Dialogerne fra The Dark Knight er klokkeklare, samtidig med at der er godt styr på ekstreme effekter. Som ved bankrøveriet i begyndelsen af filmen, hvor der skydes gennem vinduer, med glas, der splintres, og meget dialog mellem hvert skud.

Pioneer-receiveren er et godt eksempel på, hvad man får, når man lægger nogle ekstra kroner på bordet. Lydbilledet er stort og omringende, og receiveren bliver ikke overbelastet af et krævende lydspor.

Retssagen mod mafiachef Maroni ganske tidligt i filmen, hvor vi første gang bliver præsenteret for Harvey Dent, har realistiske dialoger med subtil klang fra salen. For at få en ægte illusion af retssal må receiveren have god kanalseparation og en god faserespons mellem de forskellige kanaler. Altså at lyden fra hver højttaler træffer øret nøjagtig samtidig. Pioneers autokalibrering har gjort et godt stykke arbejde, for klangen er stor og glat.

Receiveren kan lejlighedsvis opleves som lidt tynd i klangen. Selv med en kraftig, aktiv subwoofer som Procella P15 synes jeg, der mangler lidt fylde i bassen. Ved at nulstille EQ-indstillingen i basfrekvenserne bliver det bedre, og man kan altid skrue subwooferens lydniveau op. Alligevel er klangen noget steril, hvilket specielt mærkes på film med dårligere lydspor. Desværre er The Avengers på Blu-ray blandt de film, som af en eller anden grund har for lidt kraft i basfrekvenserne, og som dermed lyder lidt for tyndt med Pioneer SC-LX76.

Musik
Musik i surround, såsom Trondheimsolistenes Souvenir på Blu-ray med HD-lyd, serveres i et pænt og dynamisk lydbilde, hvor hvert strygeinstrument har godt med plads. Receiveren er hurtig i afleveringen af transienterne, altså ansatserne, i musikken, med et godt fokus på alt, hvad der sker. Sat op imod en absolut reference mangler der bare den sidste smule opløsning i overtonerne. Jeg føler, at det kunne have været lidt mere finkornet her, lidt mere luftigt. Desuden er klangstrukturen i kontrabassen lidt simpel, lidt tynd. Men alligevel, totalt set er lyden rigtig god, og receiveren kan fint tackle klassisk musik.

Til musik i stereo tilsluttes receiveren Dali Epicon 6, ekstremt gode højttalere med fantastisk opløsning og en neutral klang uden forvrængning. Tilsluttet med bi-amping får LX76 dynamikken frem i indspilningerne på en befriende måde. Percussion på “The Ghetto” med George Benson smælder eksplosivt, og Georges stemme i midten står godt ud fra musikken. Igen lægger jeg mærke til, at receiverens fasekompensation i rumkorrektionen gør lyden lidt for spids, så den bliver slukket igen. Faktisk lyder det klart bedst i Pure Direct-modus, hvor der i det hele taget ingen processering foretages. Da kommer musikken neutralt og opløst ud, og alt er ryddeligt og fint. Men igen savner jeg lidt fylde i bassen, og receiveren når ikke helt op på siden af de bedste, hvad opløsning i diskantområdet angår.

Konklusion
Pioneer SC-LX76 er en flot receiver med mange tilslutningsmuligheder, som demonstrerer, at det lønner sig at smide lidt ekstra penge på bordet for godt med kraft og lydkvalitet.

Den gør rigtig meget rigtigt og gengiver et rydeligt og naturligt lydbillede med meget kraft. Det, den mangler af opløsning i diskant og varme i bassen, vinder den igen med dynamik og attack og et stort og gnidningsløst lydbillede, hvad enten det er to eller flere kanaler.

Den når kun næsten til tops, hvad ren lydkvalitet angår. Men bevares, den lyder godt, og med AirPlay og hele ni forstærkertrin er det vanskeligt ikke at forelske sig i den med al dens fleksibilitet.


Pioneer SC-LX76 har ni indenbords forstærkere og rigeligt med tilslutningsmuligheder.

Lyd & Billede mener

Hurtig og dynamisk AirPlay Opleves lidt tynd i klangen

Også i denne test:

Pioneer SC-LX76 og Onkyo TX-NR1010

Onkyo TX-NR1010

Komplet nydelse

Nye finesser forbedrer brugervenligheden på denne Onkyo. Lydkvaliteten er også så absolut på plads i en receiver, som er noget nær komplet.

Kraftig Finkornet lyd Spotify integreret
Mangler AirPlay
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Studielyd derhjemme

Blæser vinduerne ud

Drømmelyd - hvem der bare havde råd

Ægte bærbar hjemmebiograf

Højttalerne du vil forelske dig i

Sejere end de fleste

Du godeste, sikke et lydbillede!

Bærbar strandfest

De bedste højttalere du aldrig har hørt om

Groovy lyd til kræsne ører

Soundbar: Sådan får du den bedste TV-lyd

To skridt frem og et tilbage for Move 2

Scroll to Top