test : M&K Sound MP-9 5.1

Ægte hjemmebio med soundbar

Højttalersystemet fra M&K Sound er baseret på en soundbar, men er den ægte vare, når vi taler hjemmebio-oplevelser.

Lyd & Billede mener

Kraftig, men behagelig klang med en lydkvalitet, der kører i cirkler om almindlige soundbars. Subwooferen er stærkere, end den ser ud til, og følger fint med.
Begrænset følsomhed kræver godt med forstærkerkraft. Mindre velegnet til musik i stereo.
M&K Sound MP-9
Princip: 3-kanals, 2-vejs, lukket
Frekvensområde: 80 Hz – 20 kHz (+/-3 dB)
Impedans: 4 ohm
Følsomhed: 85 dB
Diskant: 3 x 1" silke-dome
Bas/mellemtone: 3 x 4"
Finish: Sort eller hvid højglans

M&K Sound V8
Princip: Aktiv, lukket
Bas-enhed: 8"
Effekt: 150 W RMS/250 W peak
Frekvensområde: 30-200 Hz
Finish: Sort eller hvid halvmat
Web: htp.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 20480 kr

Få navne inden for hjemmebiohøjttalere er så velkendte som Miller & Kreisel. Og selv om ingen af de to stiftere er affilieret med produkterne længere, så er det nu danskejede M&K Sound stadig en producent, man skal regne med.

Højttalerne laves stadig over samme læst, hvilket vil sige lukkede kabinetter for lav forvrængning og en så jævn basrespons som muligt, og desuden dyrere højttaler-enheder, end det er almindeligt i klassen. Derfor finder man da også M&K-systemer i flere professionelle filmstudier.

Stuevenligt udseende

Men også M&K Sound har forstået, at produkter gerne skal se godt ud i en stue, og til det formål findes den kompakte M-serie, hvor nyeste skud på stammen er soundbaren MP-9.

Soundbaren er kompakt og flad nok til at tage sig godt ud hængende på væggen. Vi fik den i hvid højglans, og der er ikke noget at udsætte på udseendet. Den aftagelige stoffront er fastgjort med magneter, så soundbaren også ser godt ud uden fronten. De simple “skruetrækkerterminaler” på bagsiden kunne de måske have sparet sig, men det ville nok fylde for meget med tre sæt bananterminaler i et så kompakt kabinet.

MP-9 har nemlig tre kanaler, med et venstre, et center og et højre højttalersystem. Hver af dem er tovejs med en 4 tommers bas og en 1 tommes silke-dome-diskant. Soundbaren er passiv, så den kræver forstærkning oveni.

Med en følsomhed på kun 85 dB er der brug for dobbelt forstærkerkraft i forhold til de fleste andre tilsvarende højttalere. Man kan altså godt glemme en slank slimline-receiver. En velvoksen model til 7.000-8.000 kroner er, hvad der er brug for. Hvilket kan være et ankepunkt, da mange, som gerne vil have en kompakt soundbar, nok helst vil være en stor, pladskrævende forstærkerløsning foruden.

M&K Sound MP-9 fås også i sort pianolak. (Foto: M&K Sound)

Baghøjttalere og subwoofer

M&K Sound MP-9 spiller ikke hørbar bas under 80 Hz, hvilket betyder, at den kræver en subwoofer for at fungere tilfredsstillende. En naturlig partner er V8 – en lille sub, der optager meget lidt gulvplads og ikke koster en bondegård. Også den har lukket kabinet. 150 watt forstærkerkraft er nok til at fylde et ikke alt for stort rum med et godt basniveau.

Det er egentlig alt, hvad man har brug for, hvis man ikke behøver surround-lyd. Men med kun en meter mellem højre og venstre højttaler betyder det et ret snævert lydbillede.

Hvilket bringer os til MP-7. Også den er lavet til at hænge på væggen og har nøjagtig samme type højttaler-enheder som MP-9. Men her slipper man for, at kabinettet skal huse et tredobbelt sæt højttaler-enheder til henholdsvis venstre, center- og højre kanal. I stedet har den ene højttalerkanal fået en ekstra bas-enhed, og hver enhed opererer i et større kabinetvolumen.

Det betyder fyldigere lyd og enklere drift, således at MP-7 har en følsomhed på 88 dB mod 85 for MP-9. Det betyder igen, at forstærkeren skal arbejde mindre for at drive bagkanalerne, men også at MP-7 er bedre egnet end MP-9 i et almindeligt stereo-setup.

V8 er en fin subwoofer, der følger rigtig godt med og spiller god bas. (Foto: M&K Sound)

Lydkvalitet

MP-9 kobles først i stereo med subwooferen. Musik lyder tonalt set godt, og især i mellemtoneområdet er der overraskende god dynamik. Den nødvendige råhed er der i godt mål til at håndtere barytonsaxofonen på Morphines “Scratch” fra 1994-albummet Yes. Subwooferen følger fint med i svingene og gengiver elbassen med væsentlig bedre kontrol end konventionelle soundbar-systemer.

F.eks. har både Sony HT-ST5000 og Samsung HW-K960 – begge blandt vores favoritter og heller ikke ligefrem billige – mærkbart slappere subwoofere. V8-sub’en er hurtigere og mere kontant, og har en tonalt set bedre basgengivelse. Den går mere i ét med resten af systemet.

Det, jeg først og fremmest savner, er stereobredde. Hvor aktive soundbars kan manipulere større stereolyd frem, er M&K-soundbaren afhængig af, at den tilsluttede forstærker har denne funktion. Og siden den ikke vil være specielt tilpasset til soundbaren, men mere en generel tilnærmelse, får man ikke helt samme effekt. Med andre ord: Til musiklytning i stereo ville jeg vælge noget andet, f.eks. MP-7, der her bruges som baghøjttalere.

Mangler kraft

Jeg mærkede hurtigt, at det ikke holdt at drive soundbaren med Yamaha RX-V781, vores favorit-receiver til 5.000 kroner. Mere kraft var nødvendigt, og derfor har jeg til anledningen en Yamaha RX-A3070 stående. Deres topmodel til 20.000 kroner.

Dermed ikke sagt, at det er nødvendigt; du kan komme langt med noget et sted midtimellem. Men så er det i hvert fald ikke forstærkeren, det står og falder med, og jeg kan koncentrere mig om at vurdere, hvad M&K-systemet kan levere under optimale forhold.

Dobbelt 4 tommers bas/mellemtone giver MP-7 en mere fyldig lyd og højere følsomhed end soundbaren MP-9. (Foto: M&K Sound)

Baghøjttalerne fuldender lydbilledet

Når baghøjttalerne kobles ind, bliver sagen straks en ganske anden. Lydbilledet vokser sig stort og flot på flerkanals musikindspilninger som f.eks. Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas’ Blu-ray klassiskudgivelse Northern Timbre fra 2L.

Aspaas’ klaver har en fyldig klang, og selv om de lyse tangenter måske kunne have haft mere luft i toppen, gengives hovedområdet meget overbevisende. Og med baghøjttalerne strækkes lydbilledet bagud og udad på en måde, der gør, at også frontsektionen lyder større. Man bliver så at sige narret til at tro, at soundbaren er to meter lang, når den spiller sammen med baghøjttalere.

Hemsings violin har en herlig vildskab, hvor hvert strøg gengives med snert og gnist. Også her savner jeg lidt mere luft helt i toppen, men det lyder overraskende troværdigt for noget, der kommer fra så små højttalere, især i betragtning af den korte afstand mellem venstre og højre kanal i frontsektionen.

Filmoplevelser

Men det er filmoplevelserne, der vil være i fokus med dette setup. Og her skuffer M&K Sound ikke.

Igen er det dynamikken, der imponerer mest. Max’ stemme i begyndelsen af Mad Max: Fury Road er som udgangspunkt voldsomt stor med masser af information nedad i basregisteret. Subwooferen følger godt med i svingene, og soundbaren artikulerer ordene med brask og bram. Det nedre stemmeregister lyder imponerende, for selv om det er både dybt og heftigt, så skrider højttalerne ikke ud i en træg suppe af noget, der skal forestille biograf.

Jeg vil faktisk vove at påstå, at det her er ægte biografoplevelse hjemme i stuen. Og det med en soundbar. Ikke værst! Okay, det er ikke helt så brutalt og forvokset, som når samme scene gengives af store højttalere. Og når vores high-end THX-højttalersystem fra Procella kobles ind, kan man høre, hvordan det virkelig skal lyde. Endnu større og endnu kraftigere. Men M&K-systemet bevarer kernen og overraskende meget af underholdningsværdien.

Af andre soundbars er den nævnte Samsung HW-K960 den eneste, jeg kender, der kommer i nærheden af M&K Sound. Den har nemlig trådløse baghøjttalere og desuden rimelig imponerende Atmos-lyd. Samsung-systemet får dermed et større lydbillede frem end M&K (hvis du da ikke køber endnu et par højttalere til Atmos-oplevelser).

Men Samsung har ikke M&K’s dynamik og energi, heller ikke samme opløsning. Der er da også tale om to forskellige prisklasser. For under 10.000 kroner får du Samsungs soundbar med alt indbygget, også forstærkning. M&K koster over 20.000 kroner, uden forstærkning. For de penge kan man få rigtig meget godt udstyr. Men hvis du vil have det næsten usynligt, er der ikke mange alternativer.

Væghøjttaleren M&K Sound MP-7 er glimrende som baghøjttaler sammen med soundbaren MP-9. (Foto: M&K Sound)

Konklusion

M&K Sound MP-9 er en meget habil soundbar med dynamik som sin bedste egenskab. Den følger usædvanlig godt med på alt, hvad der sker, og det med en klangbalance, der gør filmlydspor meget troværdige. Desuden fungerer den rigtig godt sammen med subwooferen V8 – hvis du har en tilstrækkelig kraftig forstærker. Soundbaren er ret tungtdrevet og har brug for kraft. Regn med mindst 7.000 kroner til en receiver.

Så får du også supergod lyd, men et lidt snævert lydbillede. Den meterlange soundbar har nemlig begrænset stereoperspektiv. Det er først, når man tilføjer SP-7 som baghøjttalere, at den for alvor kommer til sin ret. Så bliver det til gengæld rigtig godt, og lydbilledet er stort nok til at fortabe sig i. Totaloplevelsen bliver så helt en helt anden end fra noget andet lydsystem, vi har testet. Men også dyrere.

Hvis du vil have et soundbar-system, der tager sig rigtig godt ud i stuen og samtidig leverer storslåede hjemmebio-oplevelser, bør du afgjort overveje dette setup. Hvis du vel at mærke har et sted at gemme den store forstærker, det kræver.

Og selv når den nødvendige forstærkerkraft er på plads, kan det virke voldsomt at betale 20.000 kroner for et højttalersystem, der er så begrænset i stereo. Hvis du skal have et surround-anlæg, der kan spille musiksamlingen i stereo lige så overbevisende som surround, vil vi hellere anbefale fem MP-7 hele vejen rundt. Det er lidt dyrere, men de har en højere følsomhed og kan dermed klare sig med billigere forstærkerkraft.

<
>
(Foto: M&K Sound)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.