TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: Marantz Grand Horizon

En bordhøjttaler der er bedre end dit stereoanlæg

Med Grand Horizon debuterer Marantz som producent af livsstilshøjttalere. Og sikken debut.

Af / 28/06/2025 - 10:00
Marantz Grand Horizon

Lyd & Billede mener

  • Virkelig ren og lækker lyd. Overraskende flot stereoperspektiv fra én højttaler! Lækker og luksuriøs byggekvalitet.
  • Koster virkelig mange penge. Stereoperspektivet er meget afhængigt af væggene omkring den. Ingen egentlig rumkorrektion.

Marantz er et mærke, som vil være kendt for de fleste af Lyd & Billedes læsere. Og vi har gennem årene testet masser af deres produkter – ofte med godt resultat.

Med højttalerne Grand Horizon og Horizon udforsker Marantz imidlertid nyt territorium. Firmaet har alle dage været et hi-fi-mærke i klassisk forstand. Men her har Marantz begivet sig ind i på livsstilsområdet, hvor de kommer til at krydse klinger med blandt andre danske Bang & Olufsen.

Marantz Grand Horizon, som vi her tester, svarer til sit navn. For blandt bordhøjttalere er den en kæmpe, der kræver respekt af sine omgivelser. Højttaleren er cirkelformet med en halv meter i diameter og omkring det halve i dybden. Vægten er 21 kilo, så et stabilt bord er også nødvendigt. For at sikre et urokkeligt fundament er foden på højttaleren en tyk skive marmor. Foden er ifølge produktarket ”gratis medfølgende.” Altså når man har betalt de 44.000 kroner, som Grand Horizon koster …

Læs også TEST: Marantz AV 10 og AMP 10 Det gigantiske forstærkersæt AV 10 og AMP 10 har flere kanaler, end du nogensinde kunne drømme om. Hvis du vil have det bedste inden for hjemmebio er her den ultimative løsning fra Marantz.

Højttaleren er stort set fri for synlige tekniske detaljer. En ring af lysdioder viser, hvor højt der er skruet op for lydstyrken. Og kun, når der er brug for det. Marantz Grand Horizon er udstyret med nærhedssensorer, som får den til at vågne op, når man nærmer sig.

En hyldest til traditionen

Marantz lægger stor vægt på, at Grand Horizon forbinder sig til mærkets tradition. Både i farvevalget, hvor Marantz Champagne er er af tre valgmuligheder (de andre farver er Midnight Sky og Moon Ray, henholdsvis sort og grå), og i formsproget.

Annonce

Den runde form i sig selv og den belyste cirkel på fronten skal således minde om det karakteristiske ‘koøje’, der gennem årene har prydet mange af Marantz’ produkter.

Spørgsmålet er dog, om den detalje vil blive bemærket hos det unge, designbevidste publikum, som Marantz her prøver at få i tale  – og som måske ikke husker rør-effektforstærkeren Model 9 fra 1960, der var den første med koøjedesign.

<
>
Grand Horizon fås i sort, i grå - og i Marantz Champagnegylden. (Foto: Marantz)

Gallium

På tekniksiden får vi at vide, at Grand Horizon er drevet af en 370 watt forstærker og en teknologi kaldet Marantz Rise. Effekttrinnet er bygget over GaN-FET-transistorer, altså galliumnitrid i stedet for gammeldags silicium. GaN-halvledere er blandt andet hurtigere og mere energiøkonomiske end silicium. Om det nye materiale har lydmæssige fordele, forlyder der intet om.

Det fremgår ikke over hvor mange forstærkerkanaler, effekten på 370 watt er fordelt. Men der er i alt otte højttalerenheder i de donutformede kabinet. Tre diskanter, fire fuldtoneenheder og en fælles 8-tommer subwoofer. Og de har sandsynligvis hver sin forstærkerkanal for at gøre rumlig lyd med stereovirkning mulig. Højttaleren kan også decode Dolby Atmos og flere andre rumlige lydformater.

Via HEOS kan Marantz Grand Horizon få adgang til alverdens tænkelige musiktjenester. Både de relevante og dem, som de færreste har hørt om. Man kan selvfølgelig også afspille musik fra mobilen fra en netværksdisk eller fra disk på en anden HEOS-enhed.

High Marantz Grand Horizon Marantz Champagne Macro Beauty 4
Der er kælet for detaljerne. Foden er i marmor, og lysstyrken vises med en ring af lysdioder. (Foto: Marantz)

Opsætning og ibrugtagning

Marantz Grand Horizon er blandt de største bordhøjttalere, vi har testet – og de tungeste. Selve højttaleren vejer som sagt 21 kilo, men indpakket når vægten op på 36 kilo. Ja, det er korrekt: Papemballagen vejer 15 kilo, og det krævede to mand at få den enorme kasse bakset op på anden sal.

Når man skal give så svimlende mange penge, som Marantz Grand Horizon koster, kan man tillade sig at forvente en hel del. Men hvad indpakningen angår, så overpræsterer Marantz. Det her er ganske enkelt den mest gennemtænkte og sikreste indpakning, jeg nogensinde har set i mine mange år som tester!

Yderste lag er en virkelig tyk og solid kasse i brunt emballagepap. Fire plastforede udskæringer til at bære kassen fungerer som låse. Når plastforingerne er taget ud, kan toppen løftes af, hvorpå et lag af papsider folder sig ud som en blomst. Nu kommer man til endnu en papæske, denne gang i lækrere kvalitet, og en top mere, der kan løftes af.

Inderst inde finder man selve højttaleren, der er pakket ind i en taske med bærestropper, der kan bruges til at løfte højttaleren på plads, inden taskens lynlås åbnes.

High Marantz Grand Horizon Moon Ray Beauty 7
En ring af gyldent lys kommer til live, når man nærmer sig til højttaleren. Den skal minde om Marantz’ karakteristiske koøje, som de har brugt siden 1960. (Foto: Marantz)

Marantz Grand Horizon henvender sig til kunder, der ikke formodes at finde glæde i at bruge timer på at eksperimentere sig frem til den bedste opstilling. Og de bliver næppe frustrerede, da opsætningen er eksemplarisk enkel.

Opsætningen sker via HEOS-app’en, og har man allerede et HEOS-system, tager det kun et par minutter at indlemme højttaleren i systemet. Herefter skal man blot svare på, om Grand Horizon står op imod en væg, i et hjørne eller frit i rummet på et bord, så frekvensgangen kan tilpasses efter placeringen. Rumkorrektion i gængs forstand er der ikke, hvilket er noget overraskende i den prisklasse.

High Marantz Grand Horizon Marantz Champagne Location 4
Grand Horizon bruger væggene til at reflektere lyden og skabe et stereobillede. (Foto: Marantz)

Lyden af Marantz Grand Horizon

Som hi-fi-nørd og hi-fi-tester gennem mange år er jeg næppe selv i målgruppen for Grand Horizon. For mig er lyden normalt i højsædet, og designet allerhøjst i kategorien ‘nice to have’.

Marantz Grand Horizon har udseendet med sig og er proppet med luksus. Men den kan altså også godt spille musik!

Det første, man lægger mærke til, er, at højttaleren med den lidt spøjse form har en glimrende tonal balance. Selv om bestykningen med tre diskanter og en ring af fuldtoneenheder omkring en fælles basenhed kan virke fremmedartet i hi-fi-sammenhæng, hænger lydbilledet glimrende sammen. Der er en sammenhæng og renhed, som mange konventionelle kompakthøjttalere kunne misunde. Og Grand Horizon har magt nok til at spille en stor stue op.

High Marantz Grand Horizon Marantz Champagne Location 3
(Foto: Marantz)

Den spiller i stereo!

Den store overraskelse er dog stereoperspektivet. Marantz lover en rumlig lydoplevelse. Men samme gør enhver producent af selvstående bordhøjttalere. Men Marantz Grand Horizon er den første, jeg har oplevet, der rent faktisk leverer varen – ikke blot i form af en diffus lyd i stuen, men rigtig, troværdig stereo.

Jeg stillede højttaleren på en skænk, op mod en bagvæg, og lyttede på to-tre meters afstand. Og resultatet var tæt på at være lige så godt som med ‘rigtige’ højttalere. Lydbilledet var ikke bare bredt – det var faktisk korrekt. Grand Horizon formår at skabe en akustisk scene, hvor instrumenterne placeres overbevisende i dybden og bredden.

Stereobilledet var stort set lige så bredt som på konventionelle højttalere. Og der var endda en god fornemmelse af dybde på scenen.

Afhænger af omgivelserne

Det er umuligt ikke at blive imponeret over stereoperspektivet fra Grand Horizon. Men sådan et trick kan kun lade sig gøre ved at tage rummet til hjælp. Højttaleren bruger vægge og loft til at reflektere lyden og dermed brede stereobilledet ud.

Det kan kun lade sig gøre, hvis væggene er forholdsvis hårde, og hvis der er er samme grad af refleksioner på begge sider af højttaleren. Hvis man anbringer Grand Horizon med en væg på den ene side og et åbent rum på den anden, vælter stereobilledet. Det samme sker, hvis den anbringes tæt på en væg med en mere absorberende overflade – for eksempel en bogreol eller tunge gardiner. I mit lytterum er der rigtig mange bøger. Og så forsvinder illusionen af rum bagved højttaleren.

I de fleste af de stuer, hvor Marantz Grand Horizon bliver anbragt, vil problemet formentlig ikke opstå. Hvis man af æstetiske årsager holder af store åbne rum med nøgne vægge og gulve, vil højttaleren akustisk være i sit es.

Læs også TEST: Bang & Olufsen Beolab 8 FØRSTE TEST I NORDEN: Beolab 8 kan bruges som selvstændig bordhøjttaler til behagelig baggrundsmusik eller sættes op som stereosæt.

Til afslappet lytning

En livsstilshøjtaler som Marantz Grand Horizon er imidlertid ikke skabt til hi-fi-nørder, der sætter sig i stuens eneste korrekt placerede lænestol for at lytte kritisk. Men derimod til at nyde musikken mere uformelt og hvor som helst. Og det lykkes ganske godt. Nej, man får ikke den samme stereooplevelse overalt. Men fordi lyden spredes rundt i stuen og reflekteres mod vægge og loft, får man en god del af stereoeffekten.

Konkurrenter

Marantz Grand Horizon er oppe i et prisleje, hvor der ikke er mange direkte konkurrenter. Blandt designer-højttalere med multirum og streaming er Bang & Olufsen de eneste, der kommer tæt på i pris. Og man kan få to Beolab 8 for det, man skal betale for én Grand Horizon. Marantz kan spille en smule mere magtfuldt, men selv med alverdens kreative teknologitricks giver to højttalere et mere stabilt stereobillede. Man kan også få to Devialet Gold Phantom, hvilket vil være svært at konkurrere med.

Læs også TEST: Devialet Gold Phantom Netop som man troede, at grænserne var strakt til det yderste, har Devialet overgået sig selv. Gold Phantom er det sejeste, vi har hørt af små højttalere.

Konklusion

Et produkt som Marantz Grand Horizon skal rimeligvis bedømmes efter en anden skala end traditionelle hi-fi-produkter. Der er postet en hel del ressourcer i lækre detaljer, der ikke direkte bidrager til lyden. Såsom nærhedssensorer og lyseffekter. Og emballagen alene har sandsynligvis været dyrere at fremstille end en kinesisk bygget budgetklasseforstærker.

Men Marantz er stadig et lydmærke, og mens Grand Horizon ikke kan sammenlignes med firmaets sværvægtsforstærkere i samme prisklasse (jeg savner stadig PM-10 en gang imellem), så lyder den rigtig godt. Under de rette indretningsmæssige omstændigheder giver den et forbløffende åbent og nydeligt stereobillede. Fra én højttaler.

Karakter
Marantz Grand Horizon
High End
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

Nyhed! LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
49 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

De bedste bærbare højttalere

I en klasse for sig selv

Marantz ser mod nye horisonter

De bedste højttalere til sommerens soundtrack

De bedste soundbars til musik og filmlyd

Moderne udgave med et twist

Sindssygt enkelt - sindssygt godt

Rock-soundbaren er landet

Af den gamle skole

Livlig og levende lyd

Sensationel opgradering

Budgetmodel fra Revival