: Lyd by Dissing Copenhagen On Wall

High-end sat til vægs

Ambitiøs dansk konstruktion vil gøre op med de tunge, dominerende kæmpehøjttalere, der fylder hele stuen.
Lyd & Billede mener
Elegante og placeringsvenlige som få højttalere i prisklassen. Ufarvet og behagelig lyd.
Pæne snarere end afslørende at lytte til. Basgengivelsen er noget begrænset. Og så er de dyre!
Specifikationer
  • Bestykning: 2 x 5" bas med aluminiummembran, 1" diskant med keramisk membran
  • Konstruktionsprincip: Lukket (til vægmontering)
  • Anbefalet forstærkereffekt: 10-100 W
  • Frekvensområde: 59 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
  • Følsomhed: 91 dB
  • Maks. lydtryk: 112 dB
  • Delefrekvens: 2 kHz (24 dB/okt)
  • Mål: 29,0 x 60,0 x 10,5 cm
Annonce
Annonce
forfatter

At stille et sæt seriøse højttalere op i sin stue er ikke nær så let, som det umiddelbart kan se ud til. I praksis vil den lydmæssigt bedste placering ofte vise sig at være netop den, hvor ens livsledsager nedlægger absolut og uigenkaldeligt veto mod at få halvdelen af stuen beslaglagt.

Mens montering på eller i væggen er almindeligt i hjemmebioverdenen, er der langt mellem seriøse hi-fi-konstruktioner til vægmontering. En af årsagerne er, at højttalere, der placeres tæt på rummets flader, anslår rumresonanser på en måde, der sjældent klæder lyden.

Steinway Lyngdorf Model S er en af de få undtagelser, vi kan komme i tanke om, men de er meget dyre (til gengæld indgår der flere subwoofere og adskillige forstærkere med rumkorrektion i systemet). Og så er der Copenhagen On Wall fra danske Lyd by Dissing.

Som navnet mere end antyder, er højttalerne beregnet til at blive hængt op på væggen, hvilket gør dem stort set usynlige i boligindretningen. Og da hele det slanke kabinet – bortset fra frontpladen – er hvidt, falder højttalerne visuelt i ét med den væg, de hænger på.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Copenhagen On Wall er en tovejskonstruktion med to 5 tommers bas/mellemtone-elementer med aluminiummembran og en 1 tommes keramisk dome-diskant, der er monteret i en stor, hornlignende waveguide. Fronten er i kraftigt asketræ, men fås i øvrigt i flere finishes, og det hele virker nydeligt og solidt uden det overdrevet pralende design, der kendetegner meget (dyrere) high-end.

Annonce

Vægmonteringen sker med et par almindelige skruer, som passer ind i to forsænkede beslag på bagsiden af højttalerne. Tilslutningsbøsningerne sidder i bunden af højttalerne. De forgyldte terminaler accepterer kraftige afisolerede kabelender og spadestik, men ikke bananstik.

Placeringsprocessen er anderledes end sædvanlig, da væggen er givet, og man kun skal bekymre sig om bredde og højde. At eksperimentere med placeringen kræver til gengæld skruemaskine, vaterpas og fugemasse til hullerne.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Det er altid spændende at høre det første bud fra en ny højttalerproducent, som har modet til at udfordre de store i branchen. Blandt de positive overraskelser har f.eks. været Buchardt Audio S200 og Nordic Audio Gida, der begge har udmærket sig ved særdeles præcis og afslørende lyd til en pris, som man ikke skulle tro var mulig.

Copenhagen On Wall er en lidt anden konstruktion. Konstruktøren Tue Dissing fortæller selv, at han har tilstræbt højttalere, som man kan lytte til i lang tid uden at blive træt. Højttalere med så lidt farvning som muligt og uden blærerøvseffekt.

Annonce

Det mål har han opnået. Det første indtryk af de spøjse små højttalere er rent – og særdeles pænt. Med en plade eller en Tidal-playliste på afspilleren får man lyst til at smække benene op på fodskamlen og slappe af med en bog, mens musikken kører stille og roligt. Der er en ro over feltet, der gør det nemt at lytte til det meste musik. Måske lidt for nemt.

Det er ikke, fordi der mangler dynamisk formåen. Lilletrommeslagene på Warren Zevons “Roland the Headless Thompson Gunner” falder som pistolskud, og Zevons stemme har den rette pågåenhed. Men der mangler alligevel følelsen af, at det er rock, vi lytter til. Der er simpelthen ikke drøn nok på.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Og selv om opløsningen er udmærket, og det er lykkedes at få de lette aluminiumbasser til at mødes fint med diskanten, savner vi lige den grad af afsløring, som vi almindeligvis forventer, når der tales om high-end.

På de små Yamaha NX-500, som vi testede i forrige nummer, kan man høre, hvordan “The Ballad of Lucy Jordan” er et spørgsmål om liv og død for Marianne Faithful, mens samme nummer gengivet på de fire gange så dyre Copenhagen On Wall mere føles som endnu en dag på kontoret.

Selv om vægplaceringen giver et naturligt løft i bunden, er bassen alt andet end dominerende på Copenhagen On Wall. Højttalerne ruller af under 70 Hz, hvilket ifølge konstruktøren er med vilje, netop for at undgå en ujævn basgengivelse præget af rumresonanser. I stedet anbefaler Tue Dissing kraftigt, at man supplerer med en ikke-væghængt subwoofer i de nederste oktaver.

Annonce

Det betyder ikke, at Copenhagen On Wall er dårlige højttalere. Forarbejdningen er lækker, og der er brugt gode dele hele vejen igennem. Hvis målet er at få en musikgengivelse over gennemsnittet i stuen uden at gå på kompromis med indretningen (noget, der er lige så svært med traditionelle højttalere som med livsstilsanlæg), er de et af de bedste bud derude. Den afslappede spillestil vil tiltale mange, mens den på den anden side også vil få andre op i det røde felt.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

De små Copenhagen On Wall demonstrerer, at man godt kan få god lyd uden at ofre hele boligindretningen. Hvis pladsen er begrænset, eller de æstetiske krav fylder meget, er de et interessant bekendtskab, som vil give ren lyd i stuen uden at gøre særlig meget væsen af sig. Lydtryksfanatikere og basnarkomaner bør dog kigge andetsteds.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.