: Kef Reference 201/2

Sandhedsserummet (specielt anbefalet)

Jeg fryder mig over den standhaftige bas, den vanvittige dynamik, og det usædvanligt åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over at højttalerne ikke er større…..
Annonce
Annonce
forfatter

Når man betaler 39.995 kroner for et par højttalere, er vi forbi snakken om god lyd. Det drejer sig snarere om oplevelse. En drøm. En rus, som gør at du, efter at have lyttet første gang, bare bliver siddende og har lyst til mere. Noget så dyrt må klare at tegne et lydbillede op så omfangsrigt og magisk, at det nærmest trækker dig ud af din dagligdags sindsstemning og ind i en verden, hvor musikken er nuet.

Netop derfor er det naturligt at spørge sig selv, hvorfor man skal bruge så mange penge på en stativhøjttaler. Lyd er som bekendt fysisk, og skal du have ægte dybbas, har du brug for en højttaler af en vis størrelse. Og intet lydbillede er komplet uden basregistreret.

Småt mangler bas
Det var da også det ankepunkt, vi havde, da vi tidligere testede Usher Be-718 DMD og B&W 805 Diamond, begge med diamantdiskanter, som sørger for en ekstra luftig overtoneoplevelse. Ingen af dem havde imidlertid dybassen, der var nødvendig for totaloplevelsen. Ushers bas gik dybere og var varmere og fyldigere, mens B&W var strammere, men også tyndere i basregisteret. Disse kostede væsentligt mindre end Kef Reference 201/12, hvorfor kravene til Kef-højttalerne øges yderligere.

Stor kompakthøjttaler
Kef Reference 201/2 udstråler da også en anden type autoritet end de to nævnte. Ikke bare er den lækkert buede højttaler en hel del større – stor af en stativhøjttaler at være – den er også af typen trevejs, med separate bas- og mellemtoneelementer, som hver måler 6,5 tommer. Dette er normalt forbeholdt gulvhøjttalere og kan være nøjagtig det, som skal til, for at få en stativhøjttaler til at klare sig mod sine større slægtninge. Og hvis bassen går dybt nok, kan en kompakthøjttaler nyde fordelene af bedre diktion og præcision fra mellemtonen og opefter i diskantområdet. Ved at krympe kabinettet opnås nemlig bedre dæmpning og mindre forvrængning.

Konklusion
Et par stativhøjttalere til kr. 40.000 rejser høje forventninger. Til den pris kan man ikke tilgive de mindste fejl.

Annonce

Og Kef Reference 201/2 skuffer ikke. Den varter op med et lydbillede så helstøbt og forvrængningsfrit, at det meste andet lyder sløvt og livløst i forhold hertil. Kvindevokaler, mandestemmer, et stort orkester eller hårde elektroniske rytmer – alt klarer den! Og det lyder himmelsk og opløst, og højttalerne er noget af det hurtigste og mest dynamiske, vi har hørt (før priserne går helt til himmels)! Vi oplever heller ikke dybbassen som et savn, for som ægte trevejshøjttalere, som dette er, har de faktisk et og andet bas es i ærmet.

Højttalerne kræver noget af elektronikken. For lidt kraft vil give et detaljeret og fint, men alt for livløst lydbillede. Højttalerne klarede sig fint med Musical Fidelity M6i til kr. 19.998, men lyder endnu bedre med en Chapter Précis 205S til 75.000 norske kroner. Nu vil vi ikke påstå, at en sådan er nødvendig, men pointen er, at her skal der ikke spares på kræfterne – eller pengene.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.