Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: IKEA Symfonisk

Ude af øje – ude af sind

Sonos og IKEA har slået pjalterne sammen – og det er der kommet en virkelig vellykket livsstilshøjttaler ud af.

Skrevet af / 02/08/2021 - 08:00
IKEA Symfonisk
John Alex Hvidlykke

Hvilket afkom får man, hvis man krydser en møbelgigant med en producent af trådløse højttalere? Man får naturligvis en højttaler, der passer ind i møblementet.

IKEA Symfonisk er en multirums-væghøjttaler, der er designet til at passere selv den strengeste adgangskontrol. Faktisk er den så godt som usynlig i et “moderne hjem”.

Det er Sonos, der har stået for elektronikken, imens IKEA har leveret designet. (Foto: IKEA)

Det er Sonos, der har stået for elektronikken, imens IKEA har leveret designet. Og som et IKEA-produkt skal du selv tage den ned fra hylden i pluklageret i det lokale møbelvarehus. Selv om den kommer i en flad kasse, er der ikke brug for IKEAs berømte unbrakonøgle til at samle Symfonisk. Den er fiks og færdig, og kan enten stilles op ad en væg eller hænges på væggen. Der medfølger gummifødder og vægbeslag til begge dele.

Der medfølger gummifødder, så højttaleren kan stilles op ad en væg. (Foto: IKEA)

Højttaleren er flad og rektangulær, og takket være lidt designtrylleri virker den ikke så tyk, som det egentlig er tilfældet. Fronten er dækket af stof i et mønster, der skal minde om kunst. Hvis du ikke er tilfreds med det medleverede mønster, kan du købe løse stoframmer i varehuset. Der findes ved lanceringen omkring en halv snes mønstre, der burde kunne passe til de fleste indretninger – så længe man ikke beder om at blive inspireret eller æstetisk udfordret.

Bag stofpanelet finder man en fire tommers bas/mellemtoneenhed og en domediskant. De små enheder virker lidt ensomme på den store forplade, men de skal jo matche det begrænsede volumen i det flade kabinet. Kabinettet er støbt i ABS-plast, men er overraskende stabilt. Uanset ihærdige forsøg lykkedes det ikke at fremprovokere resonanser eller mislyde.

Verdslige ting som frekvensområde og forstærkereffekt har folkene hos IKEA ikke bekymret sig om at oplyse. Men samme undladelsessynd finder man på den anden side på mange andre trådløse multirumshøjttalere.

IKEA Symfonisk er så godt som usynlig i et “moderne hjem”. (Foto: IKEA)

Simpel opsætning

Opsætningen er, som vanligt for Sonos-produkter, ekstremt simpel og brugervenlig. Jeg havde ud fra tidligere erfaringer forventet at bruge tre-fire minutter på opsætningen. Men processen er blevet mere strømlinet i mellemtiden – så det tog kun den halve tid at få Symfonisk indlemmet i husets system.

IKEA Symfonisk er en ren monohøjttaler. Det er ikke noget problem, så længe den bruges som baggrundslyd eller som moderne køkkenradio. Men to styk kan sammenkobles til stereo. Man kan også bruge to Symfonisk som baghøjttalere i et hjemmebio-surroundsystem.

Som andre Sonos-højttalere anbefales det at bruge TruePlay-rumkorrektionen, der retter de værste frekvenspukler ud. Der kræves en iPhone for at udføre korrektionen, men da resultatet lagres i højttaleren, kan man heldigvis låne sig frem.

Højttaleren er flad og rektangulær, og takket være lidt designtrylleri virker den ikke så tyk, som det egentlig er tilfældet. (Foto: IKEA)

Lydkvaliteten

IKEA Symfonisk er en af de billigste måder at få Sonos-kompatibelt multirum i hjemmet på. Og til den pris gør den det så absolut udmærket, at der er grund til at tage den, selv om der ikke er behov for at falde ubemærket ind.

Det vil ikke være fair at bedømme Symfonisk efter hi-fi-alen, men den spiller faktisk rigtig fint især i mellemtonen, hvor stemmer og instrumenternes grundtoner ligger. Her kan man fint høre nuancer og klangforskelle, hvilket er med til at gøre også baggrundslytningen til en musikalsk oplevelse, hvor man kan værdsætte, at det her er originalindspilningen af “Crime of the Century” fra 1974 – og ikke en elevatormusik-coverversion, mishandlet af et polsk coverband.

Imens mellemtonen og diskanten er ren og klar, går det mindre overbevisende i basområdet, og dynamik er heller ikke Symfonisks livret. Dybbas er der ikke noget af. Det øvre basområde holder et OK niveau – hjulpet af vægplacering og DSP – men det er svært at høre forskel på elbas, trommer og synthesizerbas. Dynamikken er også svært udfordret.

Til baggrundsmusik

Alt dette er ikke et stort problem. IKEA Symfonisk er en højttaler, som man sætter et sted, hvor den ikke skal tiltrække sig opmærksomhed. Hverken synsmæssigt eller lydmæssigt. Og en er perfekt til baggrundsmusik, mens man steger frikadeller eller laver lektier. Og til at følge en podcast eller lytte til en lydbog. Ønsker man mere end det, skal der tungere grej til. Som Sonos Five – eller et sæt “rigtige” hi-fi-højttalere sammen med en Sonos Amp eller en Bluesound Powernode.

IKEA Symfonisk er en af de billigste måder at få Sonos-kompatibelt multirum i hjemmet på. (Foto: IKEA)

Konklusion

Har du allerede et Sonos-system, er IKEA Symfonisk væghøjttaler en af de billigste måder at føje en højttaler til anlægget på. Der findes Sonos-højttalere med bedre lyd – for slet ikke at nævne bedre trådløse højttalere i øvrigt. Men de er flere gange dyrere, og Symfonisk slår med lethed Sonos One SL til samme pris i basformåen og ren lyd. Dens stærkeste kort er dog, at den er let at placere, ikke optager plads – og er så godt som usynlig i indretningen. I hvert fald hvis du har en boligindretning i en stil, som den falder diskret ind i.

 

 

 

Karakter
IKEA Symfonisk
Basic

Lyd & Billede mener

Så godt som usynlig i boligindretningen. Lyder forbløffende godt til prisen. Passer i Sonos-systemer. Bassen er ikke særlig dyb, og den kan ikke spille særlig højt. Udvalget af udskiftelige ”kunstfronter” er ikke særlig spændende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

Scroll to Top