: Elac FS407

Kompakt kæmpelyd

Elacs nye gulvhøjttaler optager beskedentmed gulvplads, men det lydbillede, den maler, er kolossalt og gnistrende skarpt. En David med Goliats kræfter!
Lyd & Billede mener
Super opløsning Dyb og kontrolleret bas
Ekstremt afslørende Til tider lidt ivrig diskant
Specifikationer
  • 2,5-vejs gulvhøjttalere
  • JET V foliediskant
  • 2 x 150 mm bas/mellemtone
  • 30 Hz – 50 kHz frekvensgang
  • 88 dB følsomhed
  • 4 ohm impedans
Annonce
Annonce
forfatter

Den tyske højttalerfabrikant Elac arbejder virkelig på højtryk for tiden og ruller den ene højttalernyhed ud efter den anden. Senest den nye 400-serie, som i høj grad er baseret på erfaringer fra udviklingen af referenceserien 500, men med væsentlig bedre pris og ikke mindst et mere håndtérbart format! Med testen af det blytunge bæst Elac FS509 frisk i hukommelsen bliver jeg imidlertid nysgerrig efter, hvad den første gulvmodel i serien, FS407, har at byde på.

FS407
30.000 er en anseelig sum at betale for et par højttalere, men så er det heller ikke vanskeligt at se, hvad pengene går til: Elac FS407 har, ligesom de dyrere Elac-modeller, meget dyre højttaler-elementer og et lækkert sammensat kabinet med en lak-finish, som selv Steinway & Sons burde være lykkelige for.

Udseendemæssigt ligner FS407 vældig meget FS247 Black Edition til 20.000 kroner, men i praksis er der tale om en hel ny højttaler. Det her er den første model, som tager den nye generation af Elacs berømte Air Motion Transformer foliediskant, JET V, i brug, hvor Elac ifølge dem selv har lavet en række små forbedringer, som har resulteret i endnu mere udstrakt og detaljeret diskantgengivelse.

Nyt diskantelement bringer også flere forandringer med sig. Da det nye element kræver en ny delefrekvens, måtte Elac også udvikle nye bas-elementer med bedre respons og dertil et nyt delefilter for at sy det hele sammen. Filteret er lavet med så få komponenter som muligt for at bevare lydkvaliteten, og derfor finder vi kun single-wiring terminaler i FS407.

ELAC_FS-407_Black-High-Gloss_20120814_cGW_7D_13626_RGB-8bit

Annonce

Bas-elementerne er også værd at nævne – de bruger kraftige magneter i et støbt chassis, som er lavet til at tåle en del, med en speciel krystalstruktur på membranen for at hindre opbrydninger. Desuden er ophænget omkring elementet gjort tykkere for at give øget slaglængde. Basporten vender nedad, og hensigten er at give en bedre fordeling af bassen i rummet.

Lyden af Elac FS407
Den allerede nævnte JET-diskant giver FS407 egenskaber, som er sjældne for højttalere i denne prisklasse. Her får man en krystalklar og super detaljeret lydgengivelse, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Lydbilledet er stort og breder sig langt uden for højttalerne, samtidig med at vokaler og instrumenter er godt defineret og placeret. Jeg spiller Tracy Chapmans “Fast Car” og tager mig selv i at forstå teksten bedre end før. Måske tilfældigt, men vokalen er luftig og delikat, og taleforståelsen er vældig god – hvilket sikkert kan tilskrives den hurtige og præcise diskantgengivelse.

Det næste, jeg registrerer, er at mellemtonen er lidt tilbageholdende – bevares, her er masser information, men den synes ikke at komme lige så godt “ud” af højttalerne som den energisk tydelige diskant. Enkelte kvindestemmer, f.eks. norske Susanne Sundfør eller svenske Robyn, kan blive lidt tynde og spidse i lyden. Jeg synes også, at en del mandlige røster savner lidt fylde.

Mistanken går i retning af, at den Hegel H300 forstærker, jeg først kobler til, bliver lidt for tynd i kombination med de snorlige Elac-højttalere. Det lyder vældig sejt og energisk i toppen, men i mellemregisteret, hvor sangernes pondus og brystklang skal komme frem, bliver det lidt spinkelt. Og ganske rigtig: Et skift til Marantz PM11 S3 bekræfter, at Elac-højttalerne foretrækker en forstærker med varmere klang. Lyden har fortsat masser af fut og energi, men stemmegengivelsen bliver fyldigere og totalt set mere balanceret.

JET-diskanten er opbygget af en super let metalfilm, som drives af en højeffektiv neodym-magnet. Metalfilmen er foldet mange gange, hvilket giver diskantelementet væsentlig større overfladeareal end almindelige diskant-domes. Fraværet af en traditionel talespole bidrager til reduceret vægt og gør elementet i stand til at gengive diskantfrekvenser, som strækker sig uden for den menneskelige høreevne, helt op til 50 kHz.
JET-diskanten er opbygget af en super let metalfilm, som drives af en højeffektiv neodym-magnet. Metalfilmen er foldet mange gange, hvilket giver diskantelementet væsentlig større overfladeareal end almindelige diskant-domes. Fraværet af en traditionel talespole bidrager til reduceret vægt og gør elementet i stand til at gengive diskantfrekvenser, som strækker sig uden for den menneskelige høreevne, helt op til 50 kHz.

Jeg fortsætter lytningen med Marantz ved roret, og FS407 viser sig at have et bredt musikalsk repertoire, hvor alt fra akustisk musik til electronica gengives uden at afsløre nogen åbenbare svagheder hos højttalerne – derimod kan de være ganske nådesløse over for dårlige indspilninger. Her holdes intet tilbage, og af og til kan den super opløste diskant blive lidt for meget af det gode, især hvis man har et ubehandlet lytterum – nogle optagelser lyder fabelagtigt med lidt ekstra fut i diskanten, på andre bliver det lige lovlig frisk. Det er trods alt ikke alle indspilninger, der er lavet med disse højttalere i baghovedet! Elac kunne sikkert have tæmmet diskanten lidt, men ville så nok også miste nogle af de andre egenskaber.

Annonce

Potent bas
Ud over et godt drive i diskanten leverer FS407 overraskende god bas. Med undtagelse af Gallo Reference med aktiv subwoofer er det her en af de højttalere, jeg har hørt, med dybest bas i forhold til størrelsen – lidt som en David med muskler som en Goliat. Bassen har masser af tyngde, rækker dybt ned i frekvens og gengiver information, som selv større højttalere kan have vanskeligt ved at kopiere. Det skyldes antagelig en fordelagtig “kobling” med lytterummet takket være den nedadrettede basport.

ELAC_FS-407_Black-High-Gloss_Prototype-1_20120511_cGW_IMG_12022_RGB-8bit-wMirror-free-comp6

Jeg har alligevel et ankepunkt mod bassen, og det er, at den til tider kan være for lidt legende, næsten for kontrolleret. De hårdeste basrytmer fra Infected Mushroom, Skrillex, Deadmau5 osv. kan virke lidt afrundede i anslaget. Om det er en slags valgt signatur fra Elacs side, vides ikke, men jeg har et lignende indtryk af flere højttalere fra den kant. Når jeg sammenligner med Dynaudio Focus 260 i samme prisklasse, kan man høre, at de ikke går lige så dybt, men samtidig slår sig lidt mere løs og har mere punch i den øvre del af bassen. Det bliver lidt smag og behag, kort og godt.

Konklusion
Efter at have tilbragt nogle dage med Elac FS407 er jeg ikke i tvivl om, at det er en af prisklassens mest præcise og afslørende højttalere. Klangmæssigt bliver FS407 lidt som et tveægget sværd: De er ekstremt afslørende, og jeg kan garantere, at de vil hente detaljer frem fra dine favoritoptagelser, som du aldrig har hørt før. Om du vil høre alle disse detaljer, er et andet spørgsmål! Her må man være forberedt på, at ikke alt lyder lige pænt, og dårlige optagelser lyder derefter. Der hvor f.eks. et par Sonus Faber glatter småfejl ud og lægger lidt romantisk varme til, er der ikke meget kunstigt sødestof at hente hos Elac.

På gode optagelser lyder det imidlertid super glat, glasklart og åbent, som man kan forvente fra en højttaler i denne prisklasse og et godt stykker over. Desuden er det i mine øjne meget pæne og kompakte højttalere, som efter al sandsynlighed burde glide godkendt forbi indretningsarkitekten.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.