Egentlig skulle den have været hurtigt overstået, denne test af Elacs nye budgethøjttalere. Planen var en rask gennemlytning, nogle hurtige indtryk kradset ned på notesblokken og færdigt arbejde, så jeg kunne være hjemme til middag. Men den plan gik i vasken …
Før jeg vidste af det, havde jeg både rundet den sædvanlige playliste, hentet gamle godbidder frem og tjekket flere interessante artister ud, som jeg aldrig havde hørt før! Middagsmaden blev kold, men jeg havde til gengæld fundet mine nye favorithøjttalere i budgetklassen!
Prisgunstigt samarbejde
Disse højttalere bærer det velkendte tyske Elac-mærke, men er i realiteten en kreation fra Andrew Jones, en af verdens mest velrenommerede højttalerdesignere. Han står bag en række eksotiske high-end konstruktioner, men har også flere vellykkede budgethøjttalere på CV’et. Og at lave god lyd på et begrænset budget er faktisk svært, da det handler om at ramme de helt rigtige kompromiser.
Historien vil vide, at Elac havde brug for hjælp, da de skulle introducere deres mærke på det amerikanske marked. Fabrikken i Kiel er kendt for at være temmelig kompromisløs, og blankpoleret pianolak, eksotiske højttaler-elementer og “cost no object” delefilterkomponenter har det med at hæve prisen.
Derfor fik Jones opgaven med at designe en helt ny højttalerserie i et meget gunstigt prisleje. Han satte sig det mål at lave sine bedste budgethøjttalere nogensinde, og resultatet er “Debut series by Andrew Jones”.
Debut B5
B5 er den mindste og billigste model i serien og følger – efter udseendet at dømme – en temmelig standard opskrift: Små, kompakte tovejs standerhøjttalere med 1 tommes soft-dome diskant og 5¼ tommers bas/mellemtone-element. Kabinettet holder som forventet også en forholdsvis simpel standard uden afrundede kanter eller andet fancy design.
Det har imidlertid givet plads til dyrere højttaler-elementer: Bas/mellemtonen er en solid sag med membran af vævet aramid-fiber, 1,5 tommers svingspole og en kraftig, ventileret magnet. Diskant-elementet er monteret i en waveguide, som kontrollerer spredningen. Ifølge Jones er det et bedre kompromis end at forsøge at lave en billig version af Elacs kendte JET-diskant.
Rent kosmetisk har højttalerne en fin udførelse med skruer skjult bag sølvringe og diskanten beskyttet af et metalgitter. Selve finishen er en vinyltype med et mat, “børstet” look. Højttalerne har et simpelt, men solidt sæt skrueterminaler samt en basport på bagsiden.
Lydkvalitet
Debut-serien er præget af en lidt federe klangbalance end det neutrale og superstramme lydideal, som man forbinder med klassiske Elac-modeller. Det er i hvert fald det første indtryk, da jeg slipper B5 løs i testrummet.
Notesblokken bliver efterhånden fuld af positive observationer: Dynamiske, robuste, med heftig bas og sprudlende vokalgengivelse. Jeg bemærker også, at højttalerne er ganske behageligt afstemt og pænt tilgivende over for dårlige optagelser.
Dyrere Elac-højttalere med JET-bånddiskanter er kendetegnet af en meget distinkt og krystalklar diskantgengivelse. De kan lyde virkelig delikat på gode optagelser, men er også nådeløse i modsat fald. På Debut B5 er diskanten nedtonet betragteligt og tiltrækker sig ikke så meget opmærksomhed. Man får ikke det samme ubønhørlige detaljefokus, men til gengæld er de lettere at leve med og mere behagelige at lytte til i mange sammenhænge.
Den lidt mørkere klangkarakter hos Debut B5 minder om visse Pioneer-højttalere, hvor samme mr. Jones har haft en finger med i spillet. Man kan skrue godt op for volumen, uden at det skærer i ørerne, og højttalerne opleves som overraskende “flinke”, selv på mindre god optagelser og masters. Ikke så meget, så de lyder indelukket eller kedeligt overhovedet, bare nok til at tage brodden af spidse indspilninger.
Mellemtonen er generøs med en solid portion resonans og raspen på hæse mandestemmer som Bob Dylans, men ikke mere, end at spinkle sølvstruber også lyder, som de skal. Højttalerne gør i det hele taget meget lidt galt, og Elac har her nogle rigtig gode allroundere i mine ører.
Entusiasme og spilleglæde
På dette tidspunkt ville jeg normalt have været ganske fornøjet med et sæt højttalere i denne prisklasse og kunne have endt testen dér. Men jeg blev nysgerrig og ville høre mere. Ud med den typiske testmusik og ind med nogle personlige favoritter.
Som fan af alle slags hårdtslående, bastung musik – både metal, techno, house og nyere electronica såvel som rap og R&B – værdsætter jeg højttalere, der kan spille højt og rent, og gengive elbas, synth osv. med ordentlig dynamik. Det plejer normalt at udelukke kompakthøjttalere, for langt de fleste går i knæ, når det virkelig gælder.
I lyset af dette er jeg imponeret over, hvor medrivende lyd Elac har fået ud af disse små højttalere. Der er betydelig mere dynamik i bassen, end vi f.eks. oplever med de lidt større og dyrere Bowers & Wilkins 685 S2, som længe har været blandt vores favorithøjttalere i kompaktklassen. Selv om B5 er de mindste i Debut-serien, giver de et imponerende saftigt tryk i stortrommen og har ingen problemer med at spille højt og rent.
Selv når volumenknappen nærmer sig maksimum, er lydbilledet klippefast, uden at Elac giver hørbare tegn på stress fra sig. Selv om bas-elementet foretager nogle heftige stempelbevægelser i min retning, kan jeg ikke høre antydningen af forvrængning.
Hvad med forstærker?
Med overkommelige højttalere som disse vil mange også gerne sætte en overkommelig forstærker til at drive dem. Her vil det være fair at påpege, at debut B5 ikke er de mest følsomme højttalere, vi har testet. Sammenlignet med en meget effektiv konkurrent som Klipsch RP-150M har Elac relativt lav følsomhed (ca. 85 mod 92 dB med 1 watt ind) og vil derfor kræve flere watt for at nå et tilfredsstillende lydniveau.
Debut B5 er imidlertid en rimelig nænsom last for forstærkeren, og impedanskurven kommer aldrig ned under 4,8 ohm (opgivet). Allerhelst bør man have en forstærker på 80-100 watt eller mere for at kunne spille højt og rent nok, især hvis man vil have fuldt udbytte af de imponerende bas-egenskaber. Heldigvis findes der et rigeligt udvalg af gode, strømstærke forstærkere, som ikke koster en formue.
Konklusion
Andrew Jones har selv udtalt, at hans mål med Debut er at vække hi-fi-interessen hos yngre lyttere, der ikke nødvendigvis har titusindvis af kroner at spendere på højttalere. I den henseende er Debut B5 virkelig en perfekt debut, for vi har sjældent hørt så flot lyd fra overkommelige kompakthøjttalere, om nogensinde!
B5 har en varm, fyldig og lyttevenlig lydkarakter, der umiddelbart fænger, og en dynamisk bas, der virkelig “slår hårdere end sin vægtklasse”, som amerikanerne ynder at sige. Vi har ikke meget mere at tilføje, ud over at vi glæder os til fortsættelsen!
Lyd & Billede mener
Imponerende heftig bas i forhold til størrelsen og en lyttevenlig, engagerende spillestil karakteriserer disse debuttanter fra Elac. Relativt lav følsomhed gør, at man bør have en kraftig forstærker, for at højttalerne kan vise sig fra deres bedste side. Ellers ikke meget at klage over til prisen.
Vejl. pris 2490 kr
Specifikationer
- Type: 2-vejs kompakthøjttalere
- Diskant: 1" silke-dome
- Bas/mellemtone: 5¼" aramid-fiber
- Frekvensområde: 46 Hz – 20 kHz
- Følsomhed: 85 dB ved 2,83/1 m
- Impedans: 6 ohm
- Finish: Sort børstet vinyl
- Mål: 32,4 x 20 x 22,2 cm
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer