TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Test Dynaudio Music 1

Hi-fi i køkkenet

Music-seriens mindste kan godt klare sig blandt de store drenge. Og faktisk sætte storebror til vægs på et par punkter.

forfatter
Publiceret 05/09/2018 - 14:22
Karakter
Dynaudio Music 1
L&B mener
Automatisk tilpasning til omgivelserne. Ni måneders Tidal. Let at tage med rundt i huset.
Noget dyrere end de mest populære konkurrenter. Ingen digitale indgange.
Specifikationer
Bestykning: 4" bas/mellemtone, 1" dome-diskant Konstruktionsprincip: Lukket, aktiv, digital Frekvensområde: 50 Hz – 20 kHz (-3 dB) Indbygget forstærkereffekt: 2 x 40 W Tilslutninger: Analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS) Opløsning: 24 bit/96 kHz Justeringer: Automatisk tilpasning efter placering og baggrundstøj Batteritid: Op til 8 timers lytning Mål: 22,9 x 22 x 14,2 cm Vægt: 1,6 kg Farver: Mørkegrå, lysegrå, blå, rød Web: dynaudio.com
Vejl. pris 3.799Pr. 05/09/2018 Produktside
Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dametaske – dog noget mere kantet. Foto: Dynaudio

Multirumshøjttalere er en bekvem og enkel måde at få musik i hele huset på uden at trække kabler overalt og fylde stuerne med udstyr. Og kategorien er blevet så voksen, at de traditionelle højttalerproducenter har meldt sig ind i (multi-)rumkapløbet. Blandt dem danske Dynaudio.

Vi testede for nylig topmodellen Dynaudio Music 7, som klarede sig rigtig godt. Denne gang tager vi fat på den mindste og billigste i serien, Music 1. Ordet “billig” er dog kun i relation til resten af serien. For til en pris tæt på 4.000 kroner er der stort set frit valg på alle hylder, når det gælder multirumshøjttalere.

Dynaudio Music 1 er en lille sag på størrelse med en dametaske, men ikke så lidt mere kantet. Ligesom resten af serien er designet prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bagside er dækket af vævet møbelstof, og en metalkant går hele vejen rundt og rummer alle kontroller. På siden af højttaleren kan man med en knap vælge imellem fem forvalg. Det kan være et netradioprogram, en playliste eller Music Now-funktionen, der sørger for, at der bestandig strømmer musik ud, tilpasset din smag.

Bag stoffet finder man en 1 tommes dome-diskant og en 4 tommers bas/mellemtone-enhed. Hver af dem med sin egen 40 watt effektforstærker. Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder.

Alle kontroller er anbragt på et metalbånd rundt om højttaleren. Foto: Dynaudio

 

Music Now

Forskellige producenter har gennem tiden givet deres bud på tilpasset, konstant musikledsagelse. Hos Dynaudio kaldes det Music Now. Når man første gang sætter systemet på, skal man udvælge sine yndlingsmusikere. Højttaleren spiller fortrinsvis musik fra disse, men krydrer løbende udvalget med “lignende” numre. Når et nummer spiller, kan du give det karakter i form af et plus eller et minus, der får programmet til at vælge henholdsvis mere og mindre af samme slags.

Streaming

I skrivende stund er kun streaming-tjenesten Tidal understøttet af Music-højttalerne. Så ingen Spotify. Til gengæld får man de første ni måneders abonnement med i prisen. Der er også internetradio. Ved siden af streamingen kan man selvfølgelig spille musik fra netværket (DLNA og AirPlay) og via Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-højttalerne er udstyret med et system kaldet RoomAdapt, som prøver at råde bod på påvirkningen fra rummet. En indbygget mikrofon måler lyden i rummet – og tilpasser den tilsvarende. Det hele sker i løbet af få sekunder, uden at man skal fumle med mikrofoner og testtoner, som vi kender det fra surround-receivere med rumtilpasning.

En anden funktion, NoiseAdapt, tilpasser lyden efter baggrundsstøjen og komprimerer dynamikken, så musikken kan høres hen over snakken. Det er smart og især brugbart i en højttaler som Music 1, der i kraft af sin størrelse og batteridrift vil blive taget med rundt i huset, hvor den f.eks. skal konkurrere med opvask og madlavning.

Lyden af Music 1

Dynaudio Music 1 kan bruges på flere måder. Takket være det indbyggede batteri kan man tage den med sig rundt i huset og lytte til musik overalt. Multirum på guerilla-manér, om man vil – og langt billigere end at købe en højttaler til hvert rum. Her kommer RoomAdapt til sin ret: Sæt højttaleren, hvor du vil, og kort efter har den fundet sig selv i omgivelserne og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være stedbarnet i en kompakt, batteridrevet højttaler på bare 1,6 kilo. Det skulle man i hvert fald tro. Men den lille 4 tommers enhed arbejder hårdt på at bevise det modsatte, godt hjulpet af DSP’ens rumtilpasning. Der er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi klares i fin stil. På James Blakes basdræber “Limit to Your Love” er der ikke helt så meget smæk i bunden som på voksne højttalere. Men det lyder aldrig grimt.

Diskanten er fuldt ud på højde med bassen. Det hænger sikkert sammen med, at Dynaudio har ofret en rigtig 1 tommes dome-diskant på højttaleren, hvor mange små – og betydelig billigere – multirumshøjttalere må nøjes med en enkelt fuldtone-enhed.

Men det er jo stadig kun mono. For at se, hvad Music 1 formår, fremskaffede vi et ekstra eksemplar og satte de to højttalere op som stereopar på standerne i lytterummet. Og der følte de sig hjemme – trods det aparte udseende. Med passende placering kan de godt konkurrere med et sæt “rigtige” højttalere til mere end samme pris. Stereoperspektiv, rum og opløsning lyder så godt, at man et kort øjeblik tager sig selv i at tænke: “Hvad nu hvis …”

Når man parrer højttalerne som stereosæt, skal man dog huske at vælge samme indstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det sker nemlig ikke automatisk. Og det lyder virkelig besynderligt, hvis kun den ene i et par komprimer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 næsten mere imponerende at lytte til end Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror træerne altså ikke ind i himlen. Men fordi den lille prås af en højttaler overgår forventningerne så meget mere end den store, tunge topmodel. Den er langt dyrere end tilsvarende løsninger fra f.eks. Sonos, hvis basismodel koster det halve. Men den renere lyd og det udstrakte frekvensområde opvejer prisforskellen.

Konklusion

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismæssigt der, hvor de fleste slutter, så man kan finde masser af stereomodeller til samme pris som denne tovejs monohøjttaler. Til gengæld er lyden en klasse over, hvad du finder de fleste andre steder.

Den nærmeste konkurrent er faktisk Music 7, der koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, bliver det valget imellem stor råstyrke og opløsning i mellemtonen på Music 7 eller bredere stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighed på to Music 1.

Der er en analog indgang og USB-port til iOS-enheder. Foto: Dynaudio

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kan være et pletskud for mange! Endelig en prisbillig Sonos-sub! Sub Mini kan være præcis, hvad du har ventet på.
Rigtig Hi-Fi til småpenge Argon Audio har opdateret sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den kun blevet bedre af.
Ny Platinum 3G-serie fra Monitor Audio Monitor Audio fejrer 50 års jubilæum og lancerer nye flagskibshøjttalere.
Ny 700-serie med højttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end højttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: Er den ventetiden værd? Er den nye mini-subwoofer fra Sonos slet og ret for dyr? Audun fra Lyd & Billede-redaktionen deler sine betragtninger.
Følg Lyd & Billede