: Dynaudio Focus 160

Komplet nydelse

Focus 160 er de mindste i Dynaudios nye, opgraderede højttalerserie. Men lad dig ikke narre – højttalerne byder på mere, end øjet ser.
Lyd & Billede mener
Stort lydbillede Stor bas
Sørg for god elektronik
Specifikationer
  • Tovejs kompakthøjttalere
  • 40 Hz – 25 kHz (± 3 dB)
  • 86 dB/4 ohm
  • 20,2 x 35 x 29,4 cm (b x h x d)
  • Sort eller hvid højglans samt flere træfarver
Annonce
Annonce
forfatter

15.000 kroner er, hvad danske Dynaudio forlanger for deres Focus 160. Det kan lyde som meget for et par kompakte stativhøjttalere. Men ved at krympe kabinettet i forhold til gulvhøjttalere til samme pris opnår man mindre egenresonans og forvrængning. Samtidig kan producenten koncentrere det samme budget på færre elementer og komponenter. Hvilket betyder højere kvalitet af hver komponent. Hvis du ønsker gulvhøjttalere fra Dynaudio med samme kvalitet kabinet og elementer, må du af med mindst 25.000 kroner for Focus 260. Med andre ord er der grund til at forvente store ting.

Den nye Focus-serie har fået flere opgraderinger. Bl.a. er den meget populære silkediskant kommet i en ny og bedre version med bedre laminering og omringet af en forsænket fokusring i aluminiumsramme. Kabinettet er stivere, med mindre egenresonans, for at musikken kan slippe endnu friere ud i luften, og med en strammere og mere detaljeret basgengivelse.

Ser vi bort fra selve lytterummet, er højttalerne den komponent i et lydanlæg, der påvirker lyden mest. Når et elektrisk signal skal oversættes til mekanisk akustik, er der meget, der kan gå galt. Højttalerelementerne skal hver for sig enten gengive høje (og dermed hurtige!) frekvenser med lynende hurtighed eller lavere frekvenser med så meget desto mere kraft. For at få dette til at ske med lavest mulig forvrængning kræves kvalitetskomponenter hele vejen; derfor kan man også få højttalere i alle prisklasser – helt op til hvad man må betale for et hus på landet eller en lejlighed i storbyen. Dermed lyder 15.000 kroner som et godt kompromis.

Lydkvaliteten
Specielt når man hører Focus 160 med en god lydkilde i form af f.eks. multiafspilleren Electrocompaniet EMP 2 (22.000 kroner) koblet til den kraftige integrerede Hegel H200 (22.000 kroner), er det overraskende, hvor meget bas højttalerne trykker ud. Og ikke nok med det – basområdet er større og mere afslappet, end jeg på forhånd havde troet. Kontrabassen på Norah Jones’ “Seven Years” fra albummet Come Away With Me har en krop, der i vores 30 kvadratmeter store testrum nærmest lyder, som om den kommer fra et par kompakte gulvhøjttalere. Bare med mindre farvning. Det gør også, at højttalerne lyder bedst et stykke ud fra væggen. Giv dem godt med luft, ellers kan bassen blive for meget og udefineret. Af samme grund fortjener højttalerne gode, stabile stativer.

Klar vokal
Vokalen fra Norah lyder meget nuanceret fra mellemtonen og opover; det føles næsten, som om hun står i rummet. Det samme gælder mørkere mandsstemmer som Jarvis Cocker, der har en lavmælt, dyb gæstevokal på Airs “One Hell of a Party” fra albummet Pocket Symphony.

Annonce

Sidder man tæt på højttalerne, har de ikke samme fokus i midten af lydbilledet som eksempelvis KEF R100 til den halve pris. KEF bruger koaksialelementer, hvilket vil sige, at diskanten sidder i midten af mellemtonen, og det skaber et knivskarpt fokus. Men Dynaudio har fordelen af at være mere opløst opover i overtonerne, så cymbaler får endnu mere luft, og lydlandskabet præsenteres på en mindre stresset måde. Fra minimum tre meters afstand har lydbilledet desuden godt fokus, og det er velvoksent og involverende. I mine ører er Dynaudio-højttalerne prisforskellen værd.

Focus 160 er desuden meget rytmiske, når de skal. Sæt Nine Inch Nails’ “Piggy” på, og det fylder godt i bunden, samtidig med at lilletrommen smælder godt ud.

Vokser med opgaven
Og højttalerne vokser med opgaven. Tilslut dem til den meget dyrere Musical Fidelity AMS35i, som til 54.000 kroner giver 35 watt pr. kanal i ren klasse A. Dette lyder ikke af meget, men med den strømbank, som her er tilgængelig, er det mere end nok, hvis man ikke har tænkt sig at have koncertniveau i sin egen stue. Forstærkeren har stålkontrol, og højttalerne kvitterer med et heftigere og fyldigere lydbillede, og det bliver endnu mere rummeligt, tredimensionelt og opløst.

Konklusion
Dynaudio Focus 160 er kompakte højttalere beregnet til stativplacering. De er slet ikke billige, men fordi elektronikken er på et højt niveau, giver de virkelig valuta for pengene. De lyder kort og godt som komplette højttalere, der ikke kommer i vejen for musikken. Specielt basregisteret er stort og udstrakt af en stativmodel at være, og lydbilledet er stort, åbent og involverende. Der findes dog mere energiske og letdrevne alternativer. 86 dB følsomhed i en 4 ohm konstruktion kræver en forstærker med god kontrol. Men giv dem det, og du kommer til at nyde hvert sekund.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.