Search
Generic filters
test

Audiovector R3 Arreté

 itemprop
testAudiovector R3 Arreté
Audiovector R3 Arreté

Når himlen åbner sig

Danske Audiovector har kastet deres kærlighed på løbende opgraderinger. Vi kan dog ikke tro andet, end at deres high-end 3-serie nu har nået sit klimaks.

Lyd & Billede mener

Så let på tå, så lynhurtig og så luftig! Det er noget af det bedste, vi har hørt fra en så kompakt gulvhøjttaler. Og det bliver endnu bedre, hvis du jorder den!
Den stramme bas er lidt på bekostning af fyldigheden.
 • Type: 2,5-vejs gulvhøjttaler
 • Frekvensområde: 23 Hz – 53 kHz (-6 dB)
 • Følsomhed: 90,5 dB / 8 ohm
 • Diskant: R AMT Arreté
 • Bas/mellemtone: 2 x 6,5" m. kulstofmembran
 • Mål: 23 x 103,4 x 36 cm
 • Finish: Hvid silke, sort ask, italiensk valnød eller afrikansk rosentræ (andre farver kan specialbestilles)
 • Web: audiovector.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 72600 kr

Audiovector har en anderledes praksis med deres højttalerserier. Nemlig at en højttalermodel findes i flere udgaver, ligesom når man køber bil. Hvis du går ind til en VW-forhandler og spørger til en Golf, vil forhandleren spørge: Hvilken Golf? Det samme vil Porsche gøre, hvis du vil have en 911 (vidste du, at der findes ti forskellige 2019-udgaver af 911?).

I modsætning til når du køber bil, vil Audiovector imidlertid ikke låse dig til den udgave, du har købt, men giver dig mulighed for at opgradere højttalerne, hvis budgettet tillader det på et senere tidspunkt.

Du kan bruge 25.000 kroner på et par SR3 i den billigste variant, Super, og derefter opgradere – gerne i flere trin – indtil du til sidst sidder med den dyreste version kaldet SR3 Avantgarde Arreté. Som i øvrigt koster 60.000 kroner for et par, hvis du køber dem direkte.

For to år siden kom SR3 imidlertid i en endnu vildere version, nemlig Arreté Raw Surface. Det var en udgave klædt i beton med en helt ny diskant og et nyt delefilter. Den kunne man i øvrigt ikke opgradere til, men måtte købe direkte. Der blev kun lavet 100 par, og et af dem har stået i vores testrum indtil nu. Prisen på Raw Surface var 90.000 kroner for et par, men den er nu udsolgt.

Forrest står Audiovector R3 Arreté i skinnende hvidt, mens kabinettet i baggrunden er i italiensk valnød. (Foto: Audiovector)

En helt ny 3’er

Efter Raw Surface har Audiovector lavet R8, en lillebror til flagskibet R11. I udviklingen af denne højttalere – som koster 400.000 kroner parret (!) – har man lært noget nyt. Ikke bare kunsten at lave endnu bedre højttaler-enheder, men også at man ved at koble de rigtige komponenter i delefilteret til jord kan halvere den elektriske forvrængning (3 dB).

Denne lærdom er blevet brugt, da man skulle skabe en endnu bedre højttalerserie end SR3. R3, som den hedder, er tilgængelig i udgaverne Signature, Avantgarde og Arreté – med mulighed for at opgradere fra den ene udgave til den anden. Det er dog kun Arreté-versionen, der kan kobles til jord.

Priserne ligger omtrent, hvor forgængerne lå, men med Signature som den billigste model er startprisen nu 35.000 kroner. Arreté-udgaven er noget dyrere end SR3 Avantgarde Arreté, men en god nyhed er, at den skulle være både bedre og billigere end Raw Surface-versionen af SR3 Arreté. Den koster nemlig 72.500 kroner, altså 17.500 mindre end Raw Surface. Hep!

annonce

Endnu bedre end bedst

SR3 Raw Surface sendte mig til himmels, og det kunne ikke blive meget bedre. Men så hørte jeg R3 Arreté.

annonce

Selve klangkarakteren er meget lig Raw Surface. Luften i toppen og den fantastiske mellemtone, der får magien frem, når vokalister i verdensklasse folder sig ud. Uanset om det er Pavarottis legendariske vibrato eller de overjordiske overtonestrukturer i Cecilia Bartolis stemme, får højttalerne det frem som den største selvfølge.

Med de to modeller side om side i vores testrum aner jeg måske et lillebitte lag med flere overtoner hos R3 Arreté, men samtidig vil jeg ikke udelukke, at det er ønsketænkning. Man vil jo gerne have, at en ny model skal lyde bedre! Én ting, der i hvert fald er sikker, er at R3 Arreté ligesom Raw Surface er meget bedre end SR3 Avantgarde Arreté, den tidligere topmodel.

Audiovector R3 Arreté i sort. (Foto: Audiovector)

Strammere bas

Der er større forskelle at høre i bassen. Ved første gennemlytning (efter ca. 50 timers “tilspilningstid”) synes jeg, at bassen er slankere på R3. Raw har mere tryk på bassen på fladt producerede pop- og rap-numre. Hvilket gør dem en tand mere underholdende at lytte til på produktioner, der i udgangspunktet ikke er specielt underholdende. Mere tilgivende over for dårlige produktioner, simpelthen.

Men efterhånden står det klart, at det er, fordi bassen på Raw er lidt trægere end på R3. Den er skam taktfast, bestemt, men på R3 reagerer den endnu hurtigere. Hør f.eks. kontrabassen på Patricia Barbers “Summertime” fra A Distortion of Love. Okay, der er ikke samme kraft i bunden som på den større SR6 Arreté, men den er lige så klippefast som på SR3 Raw. Og endnu sprødere og tonalt mere luftig.

annonce

Til jord skal du blive

Så er det blevet tid til at slutte jordkablet (som Audiovector kalder Freedom) til. Det kobles fra jordingspunktet på hver højttaler til stikkontakten, men bemærk, at det kun er jord, der er tilsluttet.

Det, der så sker, er rimelig opsigtsvækkende. Lyden bliver hverken højere eller lavere, og selve klangbalancen er den samme. I stedet er det holografien, der er anderledes. Nærmere bestemt at lydbilledet får bedre fokus. Instrumenter, der er mikset i centrum, trækkes endnu tydeligere ind mod midten i stedet for at smøres lidt ud til hver side.

Forgængernes tri-wiring er nedskaleret til bi-wiring for at give plads til jordingspunktet. (Foto: Audiovector)

Bækkener, der panorerer fra venstre mod højre, er endnu tydeligere placeret i stereobilledet. Det hører man især på monoindspilninger, f.eks. Frank Sinatras “Only the Lonely” fra 1958-albummet af samme navn, remastret i MQA i 2018. I stedet for at males ud mod siderne står Frankie Boy og klaveret midt i rummet, næsten som om de spiller gennem én højttaler placeret midt på gulvet.

Tilsvarende vil en indspilning med stor stereobredde males endnu bredere ud, fordi fasen er endnu mere fasttømret. Hunden i starten af Roger Waters’ “The Ballad of Bill Hubbard” lyder virkelig, som om den kommer bagfra til højre takket være QSound-processering og højttalernes faserigtige respons.

Konklusion

Når budgettet øges til 80.000 kroner for et par gulvhøjttalere, har størrelsen det med at øges tilsvarende. Hvilket er blæret, men upraktisk. Derfor er det meget glædeligt, at der også findes high-end-producenter, som lægger deres sjæl i et par kompakte gulvhøjttalere. Og når det gælder kompakte gulvhøjttalere til omkring 100.000 kroner, kender vi intet bedre end Audiovector R3 Arreté.

Lyden er yderligere forfinet i forhold til den allerede fantastiske SR3 Raw Surface. Bassen er endnu strammere, instrumenterne får endnu mere luft, og det lyder bare fantastisk. Og hvis du kobler Freedom-jordkablet (som koster små 5.000 kroner ekstra) til, får du et stereoperspektiv, der langt overgår det næstbedste blandt gulvhøjttalere i denne klasse.

(Foto: Audiovector)

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.


  Subscribe
  Notify of
  4 Comments
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  8 months ago

  Hejsa, hvilken elektronik og kabler har i testet højttalerne med? Hvad kan i specielt anbefale af elektronik/kabler, der lyder ‘magisk’ på Audiovector’s 3-serie Arrete?

  Peter
  8 months ago

  Hej Mange tak for endnu en test af en kompakt gulvhøjtaler. De manglende røde stjerne må vel skyldes at en højtaler i kompaktklassen – men til de penge – tilsyneladende ikke trækker bassen ned på et niveau hvor man får den fulde holografiske oplevelse hvilket i min optik er en særdeles vigtig information. Efter en tid i jeres udmærkede blad med gadgets her og der, er der rigtig mange som mig selv der drømmer om snart at kunne læse nogle test vedrørende” blærede og brovtende” højtalere som Dynaudio´s Confidence 50 og ikke mindst 60èrn, højtalere der må kunne fylde en… Read more »

  Keld Snejbjerg Nielsen
  8 months ago

  Hej! En fin test af en sikkert ganske udmærket højtaler. Jeg har dog efter 35 år med hifi ikke hørt en højtaler med 6,5 tommer basser spille rigtig bas. Jeg synes tit det bliver lidt naivt med den “stramme bas” osv. I virkeligheden handler det jo bare om, at de qua fysikkens love simpelthen ikke kan spille en bas som nærmer sig noget realistisk. Det er også helt fint, de er jo stylede og konerne er sikkert tilfredse når det skal være, men for mig at se er det mere et møbel med fornuftig lyd end en højtaler med realistisk… Read more »

  Mathias
  5 months ago

  Hvad spiller bedst? Disse eller Dynaudio Confidence 20? Eller R1 Arreté med en R Sub?

  Alternativer til Audiovector R3 Arreté

   data-srcset

  Forfører øjne og ører

  Sonus faber Minima Amator II lyder, som de ser ud: Grænseløst smukt.

  (Foto: DALI)

  Genfødte kæmpedræbere

  DALI har givet en af sine mest elskede modeller en kærlig opdatering. Resultatet er nærmest magisk.

   data-srcset

  Ny referencehøjttaler

  Tak for kaffe! Dynaudios Confidence-højttalere er usædvanlig vellykkede – og vellydende.

   data-srcset

  Kompromisløs kompakthøjttaler

  Disse højttalere er i en klasse for sig, godt ­hjulpet af en løsning, der er lige så smart, som den er enkel.

   data-srcset

  Højttaler i himmelklassen

  Danske Audiovector har kastet deres kærlighed på løbende opgraderinger. Vi kan dog ikke tro andet, end at deres high-end 3-serie nu har nået sit klimaks.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

   data-srcset

  Trådløs stereo for feinschmeckere

  Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

  (Foto: Producent)

  Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

  (Foto: Producent)

  Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link