Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Argon Audio Forte A55

Fuldvoksen hi-fi uden tråd

Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

Skrevet af / 27/02/2020 - 10:00
Argon Audio Forte A55
John Alex Hvidlykke

Argon Audio prøver at gøre op med sit image som HiFi Klubbens billigmærke, men samtidig beholde sine lave priser. Vi har tidligere testet bl.a. de aktive højttalere Forte A4, som lød overordentlig overbevisende trods en lav pris.

Med Forte A55 har Argon Audio hævet både ambitionerne og priserne. Der er tale om en fuldvoksen, men slank gulvhøjttaler, og som tallene i navnet antyder, er den udstyret med to 5 tommers bas/mellemtone-enheder (Forte A4 havde én 4 tommers enhed). Diskanten er den samme 1 tommes dome som på de mindre modeller.

Det hele ser nydeligt og diskret ud på en måde, der ikke burde give anledning til ret megen debat hen over spisebordet. (Foto: Argon)

Ekstremt diskret

Designet ligner den mindre model, med kabinetter i silkemat hvid finish og med afrundende kanter. Men højden er vokset til 85 cm. Enhederne er omkranset af en pyntering i aluminium. Højttaleren fås også i sort udgave med messingfarvede pynteringe. Frontstoffet holdes fast af usynligt indstøbte magneter. En hvid, afrundet sokkel giver et stabilt fodfæste.

På bagsiden finder man to basrefleksporte, som efter smag og behag kan dæmpes med skumgummipropper. Det hele ser absolut nydeligt og ekstremt diskret ud på en måde, der ikke burde give anledning til ret meget debat hen over spisebordet.

Den aktive elektronik befinder sig i den venstre højttaler. Det er praktisk og helt i orden, da det giver økonomisk og teknisk mening at have det hele samlet på én plade, hvor også alle ind- og udgange sidder.

Den aktive elektronik befinder sig i den venstre højttaler på én plade, hvor også alle ind- og udgange sidder. (Foto: Argon)

Der er to optiske digitalindgange samt analoge indgange til pladespiller og linjesignal (AUX), begge med RCA-bøsninger. Der er også subwoofer-udgang og en USB-ladeport til f.eks. Chromecast. De fleste vil dog nok bruge den trådløse Bluetooth-forbindelse, der understøtter aptX, som giver acceptabel lydkvalitet via Bluetooth. Den bedre aptX HD er desværre ikke understøttet.

 

Fordoblet effekt

Der er to forstærkere til hver kanal: 80 watt til diskanten og 80 watt til de to bas/mellemtone-enheder. Det er i øvrigt dobbelt så meget effekt som i Forte A4. Delingen er digital og DSP-styret, og DSP’en sørger også for at tilrette frekvensgangen.

Et specielt firepolet stik med skruefatning bruges til signalet til den anden højttaler uden indbygget elektronik. Det er praktisk og simpelt, og heldigvis er kablet længere end på Forte A4, så det passer til større stuer (hvis fem meter ikke er nok, kan længere bestilles på Argon Audios hjemmeside). Det ville dog være rart med en højre/venstre-omskifter på den aktive højttaler, så man ikke behøvede at indrette stuen efter, at anlægget skal være i stuens venstre hjørne.

 

Der skal to personer til

Argon Audio Forte A55 leveres pakket parvis. Begrundelsen er, at man gerne vil undgå fejl, hvor kunden kommer hjem med to højre- eller venstremodeller. Men hvor sampakningen ikke var noget problem med den lille Forte A4, er det en opgave for to personer at bakse rundt med den store og 26 kg tunge papkasse. At få de to højttalere ud af kassen var også en af de sværeste udpakningsopgaver i min mangeårige karriere som elektronik- og hi-fi-tester! Svære end selv håndteringen af de meget større og langt tungere Q Acoustics Concept 500.

Læs også Argon Audio Forte A4 Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

 

Lydkvaliteten

At følge op på en succes er svært, og jeg var lidt spændt på, om Forte A4 var et enkelt heldigt skud. Men Forte A55 holder kvaliteten. Og når det gælder basområdet, lægger den flere længder til A4. I en moderat stor stue (35 kvadratmeter) er der fuldt niveau ned til grænsefrekvensen på 35 Hz. Og det, som de små 5-tommere siger, er vel at mærke meningsfuldt. Dybe synth-droner eller orgelstemmer fylder rummet op, mens trommer lyder herligt dynamisk. Jeg var nødt til at skrue ekstra højt op for “The Rhythm of the Heat” fra Peter Gabriel 4 for at fortabe mig i trommemylderet, inden arbejdet kunne fortsætte.

Mellemtonegengivelsen er rigtig fin. Sangstemmer lyder naturligt, og ikke mindst rumgengivelsen er en fornøjelse at opleve. For en højttaler til under 10.000 kroner og med fire forstærkere med i prisen har Argon Forte A55 en rigtig god evne til at genskabe forskellen på en intim kluboptagelse og en koncert i en stor sal. Det gælder naturligvis også, når akustikken er noget, der er tilsat elektronisk under produktionen.

På bagsiden finder man to basrefleksporte, som efter smag og behag kan dæmpes med skumgummipropper. (Foto: Argon)

Skal jeg tage fat i noget, der viser forskellen mellem Forte A55 og dyr hi-fi, bliver det nuanceringsevnen. Det lyder aldrig grimt eller groft, men forskellene mellem individuelle stemmer træder ikke så klart frem. Dette kan også hænge sammen med, at de to bas/mellemtone-enheder dækker det samme toneområde hele vejen op til diskanten. Og det vil uundgåeligt blive mindre præcist, end hvis kun én enhed skulle klare opgaven. Det er meget almindeligt, at højttalere med to bas-enheder udformes som “2,5-vejs”, hvor den ene bas-enhed kun spiller med i det egentlige basområde.

Diskanten er både velopløst og veloplagt, og giver et lyst og lækkert lydbillede, hvor man fascineres af mængden af detaljer. Faktisk bliver det næsten en lille smule for lyst og fascinerende. Det blev ikke direkte skarpt, men hvis stuen er sparsomt møbleret og med store nøgne flader (det er min ikke), kan resultatet godt blive lidt koldt. Men det her er altså flueknepperi, når man husker prissedlen.

Mens Forte A4 var stort set uden konkurrence i sin prisklasse, er der lidt flere om buddet, når det gælder dobbelt så dyre aktive gulvhøjttalere. DALI Zensor 5 AX og Tangent Spectrum X6 BT Phono er de mest nærliggende konkurrenter. Begge er trådløse og er, hvad angår bestykning og design, skåret over samme læst som Argon Forte A55. Der er dog – i modsætning til A55 – rent teknisk ikke tale om ægte aktive højttalere, men om passive højttalere med én indbygget forstærker og et passivt delefilter mellem enhederne.

Argon Audio Forte A55 er en fuldvoksen, men slank gulvhøjttaler. (Foto: Argon)

 

Konklusion

Argon Audio Forte A55 er en højttaler, der giver rigtig meget for pengene. Man får i bund og grund den samme gode lyd, som var kendetegnende for lillebror Forte A4 – bare til større stuer og med mulighed for dybere bas og højere lydtryk.

Prisen er undervejs blevet fordoblet, og det betyder, at der findes flere meget lignende konkurrenter. Forte A55 vinder dog i sidste ende på at være gennemdigital og den eneste ægte aktive højttaler i prisklassen.

Karakter
Argon Audio Forte A55
Basic

Lyd & Billede mener

En ægte aktiv tovejs gulvhøjttaler med 4 x 80 W forstærker og DSP-korrektion til den pris! Lyden er rigtig hi-fi – og nu kan de også spille bas. Med højere pris følger større konkurrence. Lyden kan blive lidt spids, og nuanceringen kunne være bedre. Men det er luksusproblemer, der hører hjemme i en anden prisklasse.

1 kommentar til “Argon Audio Forte A55”

 1. Har købt et par samt deres subwoofer 10 tomer. Jeg har en stue på 40 kvadratmeter og virker super fint. Har et par gamle højtaler til 20,000kr som de næsten er på højte med

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top