TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 7 integrerede stereoforstærkere

Fede fremtidsforstærkere

Du har brug for en forstærker med digitalindgang, og med den får du meget federe lyd oven i købet.

Skrevet af / 23/04/2013 - 04:09
7 integrerede stereoforstærkere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hvad har et tv, en Blu-ray-afspiller, en cd-afspiller, en netværksafspiller og en spilkonsol til fælles? Digital lyd. Så når man skal tilslutte disse kilder til et fuldblods lydanlæg, hvorfor skal man så fortsætte med analoge lydtilslutninger? Hvis du er på udkig efter en ny stereoforstærker til dine favorithøjttalere, kan der være meget at tjene på at vælge en med digitale tilslutninger.

Men stereomarkedet er konservativt. Indtil for ganske nylig var der få stereoforstærkere med digitalindgange at opdrive, specielt i de mere tilgængelige prisklasser. Hvis du skulle have digitale indgange uden at smadre sparegrisen og tømme opsparingskontoen, var det surround-receivere, det gjaldt. Ulempen er, at en surround-receiver som regel ikke giver lige så god lyd for pengene som en stereoforstærker; derfor har vi altid anbefalet at vælge stereoforstærker frem for surround, hvis du kun skal tilslutte to højttalere.

Det har nu ændret sig på stereofronten med mere moderne forstærkere. Der kommer stadig flere modeller på markedet med digitalindgange, og nogle af dem kan til og med streame musik trådløst over netværket.

Annonce

Renere signalvej
Fordelen ved digitale indgange er enkel: Man ønsker altid den renest mulige signalvej, og det er i det analoge domæne, at de største ødelæggelser sker. Derfor er det en fordel, hvis lydsignalet har så kort færd – herunder så få stik og ledninger – som muligt efter konvertering fra digitalt til analogt. Ved at bruge digitale kabler fra lydkilden til forstærkeren sker konverteringen lige før forstærkningen. Det er en lydmæssig fordel i sig selv, men kan også spare dig for dyre kabler. For ikke at tale om det rent praktiske og æstetiske ved, at højre og venstre kanal er samlet i et enkelt digitalkabel i stedet for to analoge.

Der er desuden ganske begrædelige digital-til-analog konvertere indbygget i tv’et, dekoderen og spilkonsollen, og har du en billig Blu-ray-afspiller og netværksafspiller, kan disse have meget at hente på bedre konvertering.

Digitalindgangene på hi-fi-forstærkere er som regel ganske gode sager og vil derfor yderligere kunne løfte lydkvaliteten. Sidder du derimod med en dyr cd-afspiller, så kan det ske, at den vil lyde bedre med analoge kabler. Prøv dig frem!

5.000 kroner
I vores søgen efter forstærkere til under 10.000 kroner har vi fundet et fint og tæt prisniveau omkring 5.000. Undtagelsen er den billigste Philips Fidelio-forstærker til 2.700 kroner og Pioneer A-70 til 7.495 kroner. Men når Philips lancerer deres første rene stereoforstærker længe, skal vi tage dem alvorligt. Samtidig har vi ventet i spænding på den heftige Pioneer A-70, der er bygget som en tank.

I dette prisleje kan du gøre et rigtigt kup, hvis du vil have det bedste ud af dine højttalere. De bedste forstærkere i denne klasse kan gøre et lige så godt job i stereo som typiske surround-receivere til næsten det dobbelte. Men måske ikke med lige så meget kraft. Forvent ikke, at den holder stålkontrol over et helt orkester for fuld udblæsning eller genskaber hele dets uendelighed af overtoner. Det kræver større og kraftigere sager med endnu højere opløsning. Men forstærkeren skal alligevel kunne give en troværdig illusion af tilstedeværelse.

Husk, at forskellige højttalere stiller forskellige krav til forstærkeren. Et par tungtdrevne højttalere med lav følsomhed og et komplekst delefilter vil nok behøve dyrere forstærkning.

Sådan testede vi
I testperioden har samtlige forstærkere fået digitale musiksignaler serveret fra en god og stabil lydkilde, nemlig multiafspilleren Electrocompaniet EMP 2. Vi har spillet flere typer cd’er, både rock, visemusik og dynamisk jazz. Sangstemmerne har været både kvinder og mænd, som stiller krav til opløsningen i hver sit frekvensregister. Eftersom Cambridge A561 kun har USB-indgang og ikke koaksial eller optisk, har den fået musik fra en MacBook Pro tilsluttet med USB. Den samme testmusik har da været brugt, rippet via iTunes i ukomprimeret AIFF-format.

Efter lang og intensiv lytning under denne måneds gruppetest af højttalere kom vi frem til, at System Audio Mantra 50 egner sig fint til disse forstærkere. Den er ikke alt for tungtdrevet, samtidig med at den med sin rytmik og opløsning let afslører forskellene mellem forstærkerne.

Produkter i denne test

Pioneer A-70

Tæt på komplet

Når man introducerer en ny topmodel, hvorfor så ikke sørge for, at den er markedets bedste i sin klasse? Det har Pioneer gjort.

Dynamik Opløsning Funktionalitet
Kunne være endnu kraftigere
Læs hele testen

Rotel RA-11

Musik for alle pengene

Rotel RA-11 er tynd, men lyder langtfra sådan. Derimod er den rytmisk og engagerende.

Flot mellemtone Dynamik Funktionalitet
Lidt mere kraft, tak
Læs hele testen

NuForce DDA-100

Den heldigitale

NuForce DDA-100 har ikke en eneste analog indgang og er på den måde en hel-digital forstærker. Som lyder fantastisk.

Meget opløst Praktisk
Dybbaskontrollen Begrænset kraft
Læs hele testen

Philips Fidelio AW2000

Billig og cool

Først troede vi ikke, at netværksforstærkeren fra Philips havde noget at gøre i denne test. Vi tog fejl.

God klangbalance Fokuseret mellemtone Streaming
Meget plast Begrænset kraft Ikke så nuanceret
Læs hele testen

NAD C356BEE DAC

Baspumpe

Forstærkeren fra NAD har mere kraft end sine konkurrenter og holder stand selv ved højt lydniveau.

Kraftig Kan også bruges som effektforstærker
Mangler detaljer
Læs hele testen

Onkyo A-9050

På det jævne

Denne forstærker gengiver alt klart og tydeligt, selv ved lavt lydniveau. Den mangler bare lidt varme.

God dynamik
Mangler lidt opløsning
Læs hele testen

Cambridge 651A

Lige på

Forstærkeren fra Cambridge går ikke rundt om den varme grød, men præsenterer lyden direkte og lige på.

Velbalanceret lyd Lyder godt ved lav volumen
Ikke blandt de kraftigste
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset

Små bokse med stor lyd

Du milde, sikken forstærker!

En helt anderledes oplevelse

Sonos-killeren

Trådløst kraftværk

Har aldrig været bedre

Scroll to Top